Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΜΕΤΑ: Η απεργία των εργαζομένων γκρέμισε το μύθο της COSCO

Απεργία για πρώτη φορά στον «παράδεισο» της Cosco – Λουκέτο μέχρι τη Δευτέρα στην προβλήτα – Δημιουργία σωματείου αποφάσισαν οι εργαζόμενοι.
  • «Τώρα μπορούμε να κοιτάζουμε στα μάτια το αύριο», είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης, τον προηγούμενο μήνα, την τέταρτη κατά σειρά, στην Cosco. Ήταν τότε που θριαμβολογούσε από τις εγκαταστάσεις της κινεζικής εταιρείας και έλεγε -παρουσία του κινέζου ομολόγου του- για την «εντυπωσιακή αύξηση των εμπορευματικών όγκων». Ήταν τότε που μοίραζε μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας και έκανε πως δεν έβλεπε τον εργασιακό μεσαίωνα στον εμπορευματικό σταθμό.
    Σε ρυθμό απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκονται από την Παρασκευή (18/7/2014)το πρωί οι εργαζόμενοι στο χώρο διακίνησης εμπορευμάτων στις εγκαταστάσεις της Cosco, στον Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας, για τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον... παράδεισο της Cosco.
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στη νυχτερινή βάρδια, το πρωί, με τη λήξη της βάρδιάς τους, αρνήθηκαν να βγουν από το χώρο διακίνησης εμπορευμάτων και έκλεισαν την είσοδο στο χώρο. Η πρόσβαση στο κτήριο της διοίκησης, ωστόσο, γίνεται κανονικά.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάση εργασίας αναφέροντας τα αιτήματα τους. Oι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως από την πλευρά της διοίκησης υπήρξε την Πέμπτη προσβλητική συμπεριφορά απέναντι τους και έτσι ελήφθη απόφαση να προχωρήσουν στην κινητοποίηση.
Αρχικά, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση θέτοντας αιτήματα για τις συνθήκες εργασίας. Λίγο αργότερα πραγματοποίησαν άτυπη συνέλευση και αποφάσισαν να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι τη Δευτέρα και να προχωρήσουν στη δημιουργία Σωματείου.
Χαρακτηριστικό αίτημα των εργαζομένων είναι να δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα καθώς μέχρι τώρα σε περίπτωση ατυχήματος μεταφέρονται τραυματίες με ιδιωτικά αυτοκίνητα και δε γίνεται δήλωση εργατικού ατυχήματος
Στα αιτήματα των εργαζομένων, περιλαμβάνονται η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η αναγνώριση του επαγγέλματος τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, η αύξηση του ημερομισθίου, η αύξηση σε «πόστα» σε κάθε γερανογέφυρα στα 5 άτομα από 3 που είναι σήμερα, η δήλωση των εργατικών ατυχημάτων καθώς όπως υποστηρίζουν αυτή την στιγμή μεταφέρουν τραυματίες με αυτοκίνητα, η καταβολή ειδικού επιδόματος σε εναερίτες, η καταβολή επιδόματος επικινδυνότητας, η κατάργηση 16 ωρών εργασίας, η δημιουργία κανονισμού εργασίας και η καταβολή οφειλομένων.
Στο χώρο βρέθηκαν σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους που συμμετέχουν στην κινητοποίηση συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενεργατών.
Αναλυτικότερα:
  • Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Να αναγνωριστεί το επάγγελμα ως βαρύ και ανθυγιεινό.
  • Να αυξηθεί το ημερομίσθιο.
  • Να αυξηθεί η «πόστα» σε κάθε γερανογέφυρα στα 5 άτομα από 3 που είναι σήμερα (ήταν 4 άτομα και μειώθηκε κατά ένα).
  • Να πληρώνεται η καβοδεσία, οι υπερωρίες, τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες.
  • Να δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα γιατί αυτή τη στιγμή μεταφέρουν τραυματίες με ΙΧ.
  • Να καταβληθεί ειδικό επίδομα στους εναερίτες.
  • Να δοθεί επίδομα επικινδυνότητας.
  • Να υπολογίζονται οι τριετίες.
  • Να φτιαχτεί επιτροπή εργαζόμενων που θα συζητάει τα προβλήματα στον χώρο.
  • Να υπάρξουν διαλείμματα μέσα στις βάρδιες
  • Να καταργηθούν τα 16ωρα εργασίας.
  • Να υπάρξει κανονισμός εργασίας.
  • Να καταβληθούν τα οφειλόμενα.
Στο χώρο βρέθηκαν σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους που συμμετέχουν στην κινητοποίηση συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενεργατών, των εργατικών κέντρων και της συνδικαλιστικής παράταξης ΜΕΤΑ όπου εξέδωσαν και την παρακάτω ανακοίνωση.

Στο κάτεργο των εγκαταστάσεων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν και απέχουν από τις εργασίες τους, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και στη καταπάτηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Οι εργαζόμενοι, σπάζοντας το κλίμα τρομοκρατίας που έχει επιβάλλει η εργοδοσία, διεκδικούν:

  • Να σταματήσει η καταστρατήγηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς πείνας και
  • Μέτρα ατομικής προστασίας και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Ταυτόχρονα, με την κινητοποίηση αυτή κατέρρευσε και ο μύθος που καλλιεργούσε η κυβέρνηση για την COSCO.

Η κινητοποίηση αυτή των εργαζομένων έχει τη στήριξη όλης της εργατικής τάξης, που αντιμετωπίζει σήμερα την εργοδοτική επίθεση και υφίσταται τις συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Οι εργαζόμενοι στην COSCO δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει όλη η εργατική τάξη απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα, που έχει επιβάλλει στους χώρους δουλειάς η εργοδοσία με την κάλυψη της μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα να εκφράσουν έμπρακτα την ταξική αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους Εργαζόμενους της COSCO.

Να αγωνιστούν για την αποκατάσταση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων που επλήγησαν την περίοδο των μνημονίων.

Νίκη στους Εργαζόμενους της COSCO

18-7-2014


Η ανακοίνωση του ΜΕΤΑ σε μορφή .doc - ΕΔΩ.

δημοσίευσε ...