Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Δήμος Πειραιά: από τη Σκύλα στη Χάρυβδη;

Πολλά «φιλολαϊκά - φιλεργατικά» δημοσιεύματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες που κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος και βρισκόμαστε πέντε μόλις ημέρες πριν την πρώτη αυτοδιοικητική εκλογική μάχη.
Στο μεγάλο λιμάνι του Πειραιά η «ανάπτυξη» που έχουν φέρει τα μνημόνια και συνεχίζεται πιο επιθετικά στο μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή με 150 ψήφους, ασχέτως αν δεν είναι «διακριτή» στους εργαζόμενους και την κοινωνία και είναι μόνο επικοινωνιακή, οι «ευκαιρίες» επένδυσης είναι μεγάλες και πολλές (ΟΛΠ, παραλίες, δημοτικά ακίνητα, ιδιωτικοποιήσεις δομών και υπηρεσιών του δήμου κλπ).
 Οι συστημικοί υποψήφιοι Μώραλης – Μιχαλολιάκος που στηρίζονται και οι δύο από τα κόμματα εξουσίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κυρίως από το μεγάλο κεφάλαιο, ξένο και εγχώριο, βλέποντας πως η άνοδος της αριστεράς και στο μεγάλο λιμάνι, τους χαλάει τα σχέδια, έχουν επιδοθεί σε επαναστατικές φιλολαϊκές και φιλεργατικές ασκήσεις.

Ο σκοπός κοινός και των δύο υποψήφιων. Επιχειρούν να ξεγελάσουν, να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν ακόμα, τους εργαζόμενους και τους δημότες του Πειραιά, προκειμένου να υφαρπάξουν τον ψήφο τους.
Ο μεν κ. Μιχαλολιάκος αν επανεκλεγεί θα συνεχίσει πιο υποτελικά να στηρίζει την βάρβαρη και σφαγιαστική πολιτική της συγκυβέρνησης εφαρμόζοντας όπως και πριν τα όλα μνημονιακά μέτρα εις βάρος των εργαζομένων, των υπηρεσιών του δήμου και των δημοτών, ενώ και ο κ. Μώραλης με τη σαφή επιθετική επιχειρηματική πολιτική των κ.κ. Μαρινάκη – Κόκκαλη …& Σια εμποτισμένοι με αρκετή δόση «Μπερλουσκονισμού» είναι ξεκάθαρο πως βλέπουν το δήμο σαν μία «ανέξοδη» επιχειρηματική επένδυση που θα τους αποφέρει κέρδη και την είσοδό τους στην πολιτική.
Θα ήταν αστείο αλλά με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους εργαζόμενους που θα χάσουν την δουλειά τους, όσο και για τους ήδη οικονομικά επιβαρυμένους δημότες που θα δουν τα δημοτικά τέλη να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, να πιστεύει κανείς ότι και οι δύο υποψήφιοι των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και «ανεξάρτητων», εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, δεν θα ξεπουλήσουν την υπηρεσία της καθαριότητας ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του δήμου που εποφθαλμιούν τα εργολαβικά κέντρα …«ανάπτυξης».
Ο κ.Μιχαλολιάκος παρά τα όσα διαβεβαίωνε αποδείχτηκε μνημονιακότερος των μνημονίων, εκτέλεσε ότι διαταγές έπαιρνε από τον ομοτράπεζό του κ. Σαμαρά, κατάργησε τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ τον Νοέμβριο του 2012 και συνέχισε με τις καταργήσεις των Δημοτικών Αστυνομικών και των Σχολικών Φυλάκων. Ήδη στο δημοτικό αμαξοστάσιο της οδού Ρετσίνα 45 έχει εγκαταστήσει, ιδιώτη για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων καθαριότητας, «παροπλίζοντας» το υπάρχον προσωπικό. Ενώ για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, μια εργασία που μέχρι και σήμερα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του δήμου χρησιμοποιώντας τα οχήματα του δήμου, ο απερχόμενος δήμαρχος υπέγραφε απευθείας αναθέσεις έργων έναντι 24.600 ευρώ ανά έτος, με συγκεκριμένο εργολάβο που για έδρα της «επιχείρησης» χρησιμοποιούσε την διεύθυνση της οικίας του, δεν διέθετε κανένα όχημα κατάλληλο για την εργασία που αναλάμβανε και σήμερα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Μιχαλολιάκου.
Ο κ. Μώραλης και το «λόμπυ» των επιχειρηματιών που θέλουν να είναι νικητές στην κερδοφορία της νέας τους «μπίζνας», παρά του ότι με δηλώσεις τους έχουν χαρακτηρίσει «ναυάγιο» για το δήμο του Πειραιά την περίοδο του κ. Φασούλα, έχουν συμπεριλάβει στο συνδυασμό τους τον σκληρό πυρήνα της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής, όπως και στελέχη, του αποτυχημένου όπως τον αποκαλούν, απερχόμενου δημάρχου που διατέλεσαν σε καίριες θέσης ευθύνης τα τελευτά 3,5 χρόνια. Αλλά αυτά «μικρή» σημασία μπορεί να έχουν μπροστά στις υποψηφιότητες επιχειρηματιών που μετέχουν στο ψηφοδέλτιο Μώραλη και οι δραστηριότητες τους έχουν άμεση σχέση με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και της αποκομιδής απορριμμάτων. Οι οποίοι συμμετέχουν μέσω των εταιριών τους στο διαγωνισμό για τα εργοστάσια μαμούθ στην Αττική και στις άλλες περιφέρειες της χώρας διαχείρισης σύμμικτων απορριμμάτων, προεγγυημένου κέρδους που είναι ενάντια στο περιβάλλον και τον άνθρωπο και καταργούν την ανακύκλωση (Κόκκαλης – ENVITEC) ή των επιχειρηματιών που ποτέ δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στον Πειραιά και ήδη έχουν τον καθαρισμό του μεγάλου λιμανιού – ΟΛΠ και άλλων δημόσιων οργανισμών.
Είναι ολοφάνερο ότι η μάχη μεταξύ των δύο υποψήφιων, εκφραστών του νεοφιλελευθερισμού, δεν είναι μάχη για το ποιος θα δείξει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και θα διασφαλίσει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα όλων των υπηρεσιών του δήμου προ όφελος του πολίτη. Είναι καθαρά μάχη των μεγάλων συμφερόντων και ποιανού μεγαλοεπιχειρηματία τα συμφέροντα θα ικανοποιήσουν, ιδιωτικοποιώντας τις υπηρεσίες του δήμου, απολύοντας εργαζομένους και χαρατσώνοντας εκ νέου του δημότες που θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο».
Οι εργαζόμενοι που και ισχυρή μνήμη έχουν αλλά και ορθή κρίση διαθέτουν δεν θα ψηφίσουν για δημάρχους αυτούς που «ξέρουν καλά» να διαχειρίζονται και να εφαρμόζουν τα μνημονιακά μέτρα που τους επιβάλλει η τρόικα και η συγκυβέρνηση. Αλλά ούτε «παραμυθιάζονται» από τους νέους αυτόκλητους «σωτήρες» που με το προσωπείο του αχρωμάτιστου ή ανεξάρτητου προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν για την υφαρπαγή της ψήφου των εργαζομένων και την επομένη των εκλογών θα αποδειχτούν μνημονιακότεροι των μνημονίων και επιθετικότεροι στις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα των εργαζομένων.    
Γι’ αυτό λέμε : Ούτε Μώραλης – Ούτε Μιχαλολιάκος, ήρθε η ώρα της Αριστεράς και στον Πειραιά, γιατί οι δυνάμεις της Αριστεράς είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών, είναι κατά της εμπορευματοποίησης των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, είναι κατά των απολύσεων.

Βασίλης Γκιτάκος Εργαζόμενος του Δήμου Πειραιά και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ

δημοσίευσε ...