Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

ΣΟΜΕΔΠ : Αποτίμηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) σε χρήμα

 


Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά απέστειλε έγγραφο στην Δημοτική Αρχή όπου ζητάμε, σύμφωνα με το άρθ. 60 «Μέσα ατομικής προστασίας και μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους ΟΤΑ» του Ν. 4735/2020 (ΦΕΚ Α΄197/12.10.2020), την αποτίμηση σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που δεν έχουν χορηγηθεί στους δικαιούχους εργαζόμενους όπως προβλέπει η ΚΥΑ με αρ.  43726 (ΦΕΚ Αρ.Φυλ.2208/ Τεύχος Β’/ 8-6-2019), για τα έτη 2019 – 2020.

Παράλληλα ζητήσαμε να γίνουν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει η νομοθετική διάταξη, δηλαδή αποδοχή της οφειλής από τον δήμο και καταβολή του ποσού στους δικαιούχους εργαζόμενους.

Η θέση του Σωματείου μας σε ότι αφορά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) των εργαζομένων, ήταν και παραμένει πάντα η ίδια.

Τα ΜΑΠ, που κερδήθηκαν με τους αγώνες των εργαζομένων, είναι για να χορηγούνται στους εργαζόμενους προκειμένου σε συνδυασμό και με τις συνθήκες στους χώρους εργασίας να προστατεύουν την υγεία και ασφάλεια τους κατά την εργασία τους.

Η ρύθμιση όμως της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί σε τίποτα αυτόν τον σκοπό. Αντίθετα η κυβέρνηση αντί να δώσει αυξήσεις στους μισθούς, που εδώ και χρόνια χτυπιούνται ανελέητα, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους με δήθεν οικονομικές παροχές, που όμως στις περιπτώσεις που τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν χορηγούνται και είναι πολλές, είτε πληρώνονται από τους πετσοκομμένους μισθούς των εργαζομένων, ή όταν αδυνατεί οικονομικά ο εργαζόμενος να τα αγοράσει μόνος του βρίσκεται καθημερινά εκτεθειμένος βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια του, με ευθύνη των δημοτικών αρχών.

Οι δημοτικές αρχές που στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και οι εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες βολεύονται με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση και είμαστε παραπάνω από σίγουροι ότι θα την μετατρέψουν σε αντικείμενο εκμετάλλευσης, ακόμα και εκμαυλισμού συνειδήσεων.

Τα ΜΑΠ δεν είναι επίδομα, τα ΜΑΠ δεν είναι εισόδημα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

δημοσίευσε ...