Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

ΟΧΙ στον εργασιακό μεσαίωνα της δημοτικής αρχής Αγίας Βαρβάρας

 


Ανακοίνωση – καταγγελία από το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ για την «μαύρη εργασία» που προωθεί η δημοτική αρχή Αγίας Βαρβάρας

Όπως προέκυψε από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Βαρβάρας, τα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα του Δήμου λειτουργούν, εκτός από τους λιγοστούς μόνιμους υπαλλήλους που έχουν απομείνει και με εργαζόμενους που δεν έχουν καμία εργασιακή σύμβαση με τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας. Δηλαδή είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και απλήρωτοι.

Αναπόφευκτα μας έρχεται στη μνήμη η συναδέλφισα, πολύτεκνη μητέρα, που άφησε την τελευταία της πνοή πίσω από το απορριμματοφόρο στο Δήμο Ξυλοκάστρου τον Γενάρη του 2023,που αποδείχθηκε ότι δούλευε στο Δήμο χωρίς ενεργή σύμβαση εργασίας, αδήλωτη και ανασφάλιστη, όπως και το υπόλοιπο πλήρωμα του απορριμματοφόρου, με εγκληματικές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, της κυβέρνησης και του κράτους.

Το καταδικαστέο και παράνομο φαινόμενο της «μαύρης εργασίας» η πολιτική της «ανάπτυξης» των λίγων και η «ανταγωνιστικότητα» το έχει εξαπλώσει και στους Δήμους. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες κατά δημοτικών αρχών για «μαύρη εργασία», που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανέργων για εργασία, για μεροκάματο και τους υποχρεώνουν να δουλεύουν όμηροι για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα, ανασφάλιστοι και απλήρωτοι, με την ελπίδα ότι στην επόμενη προκήρυξη θα τους προσλάβουν, όπως τους τάζουν.

Η Δημοτική Αρχή Αγίας Βαρβάρας, δεν έχει κάνει το παραμικρό για να διεκδικήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όταν στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας το ποσοστό των συμβασιούχων εργαζόμενων ξεπερνάει κατά πολύ το ποσοστό μονίμων υπαλλήλων, δείγμα της πολιτικής των ελαστικών μορφών εργασίας που στηρίζει και εφαρμόζει.  Ενώ θα μπορούσε ο Δήμος να βγάλει έγκαιρα προκήρυξη και να προσλάβει νόμιμα τους εργαζόμενους στα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα, επέλεξε να τους έχει αδήλωτους, ανασφάλιστους και απλήρωτους αλλά και όμηρους στον προεκλογικό του αγώνα, κοινοποιώντας την προκήρυξη λίγες ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές και έναν τουλάχιστον μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας των τμημάτων.  

Και αυτό δείγμα της εχθρικής στάσης της Δημοτικής Αρχής Αγίας Βαρβάρας απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, που έρχεται να συμπληρώσει αλλά και να «αιτιολογήσει» τις ενέργειες του Δημάρχου κ. Λάμπρου Μίχου να καταργήσει το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή του κ. Μίχου που αντί να στηρίζει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με δικαιώματα, προωθεί την «μαύρη εργασία» στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας και καταφεύγει σε εφέσεις κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους και μετατρέπουν τις συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Απαιτούμε:

Τώρα την πλήρη εργασιακή, ασφαλιστική και μισθολογική αποκατάσταση όλων των εργαζομένων.

Να σταματήσει τώρα η «μαύρη εργασία» στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας.

Να καταργηθούν όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.     

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

 

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής  

δημοσίευσε ...