Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

3Κ/2018 ΑΣΕΠ: Από τον μέχρι τώρα «έλεγχο ουσίας»… κόκκινη κάρτα στο 60% των «προσωρινών επιτυχόντων»


Στον «έλεγχο ουσίας» των αιτήσεων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΣΕΠ, βρίσκεται η προκήρυξη των δήμων (3Κ/2018). Στο στάδιο αυτό έχει μπει το ΑΣΕΠ από τις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, που μίλησαν στο workenter, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δύο πρώτες φάσεις ελέγχου. Δηλαδή, η ταυτοποίηση των ηλεκτρονικών αιτήσεων με τις εκτυπωμένες (σημαντικός αριθμός απορρίφθηκε, γιατί δεν είχε επισυνάψει την εκτυπωμένη αίτηση) και ο έλεγχος πληρωμής παραβόλου (σημαντικό ποσοστό βρέθηκε χωρίς να έχει πληρώσει το αντίτιμο).

Με την ολοκλήρωση των δύο αυτών φάσεων, το ΑΣΕΠ διενεργεί, πλέον, «έλεγχο ουσίας». Ανοίγει αιτήσεις και συγκρίνει τα δηλωθέντα με τα προσκομισθέντα (δικαιολογητικά). Στα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα οποία μπορεί, βεβαίως, να μεταβληθούν με την πρόοδο των ελέγχων:
– παρατηρούνται τα λιγότερα προβλήματα στην ταυτοποίηση αιτήσεων και δικαιολογητικών στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ
– υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες μεταβάλλουν σημαντικά τον προσωρινό πίνακα διοριστέων, στην κατηγορία ΔΕ· τα λάθη, εδώ, εντοπίζονται κυρίως στην έλλειψη επαγγελματικών αδειών, και
– τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται στην κατηγορία ΥΕ τα οποία με τη σειρά τους κατηγοριοποιούνται σε τρεις κατευθύνσεις: i) λανθασμένη συμπλήρωση αιτήσεων, ii) επίκληση ιδιοτήτων στην αίτηση που δεν ταυτοποιούνται με τα δικαιολογητικά, και iii) δικαιολογητικά εμφανώς παραποιημένα.
Σημειώνεται, πάντως, ότι σε όλες τις κατηγορίες, ιδίως ΔΕ και ΥΕ, έχει γίνει λανθασμένη χρήση της ειδικής εμπειρίας, η οποία έδωσε μεν μόρια διορισμού, ωστόσο η πραγματικότητα των δικαιολογητικών δείχνει ότι δεν υφίσταται αυτό το προσόν.
Με βάση τα παραπάνω, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι αλλαγές των προσωρινών πινάκων μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 60%. Είναι σαφές ότι όσο προχωράει ο έλεγχος θα αποκρυσταλλώνεται η πλήρης εικόνα για τις αλλαγές στον τελικό πίνακα διοριστέων.
Αυτό άλλωστε είχε επισημάνει και ο επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος, από τις αρχές Απρίλη: τα αποτελέσματα των προσωρινών πινάκων της Προκήρυξης, υπογράμμιζε, «είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα ανατραπούν με τους οριστικούς πίνακες. Κι αυτό διότι υπάρχει προχειρότητα και έχουν βασιστεί στα στοιχεία της ηλεκτρονικής αίτησης του κάθε υποψηφίου, που από την ανάγκη για δουλειά δήλωσε οτιδήποτε στοιχεία. Αποτέλεσμα, να υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι που -ενώ έχουν πολλά μόρια- να είναι εκτός, ενώ άλλοι με λιγότερα μόρια να είναι μέσα στους προσωρινούς πίνακες».
Στο ίδιο μήκος κύματος, και η Μαργαρίτα Σελτσιώτη, απολυμένη συμβασιούχους από το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η οποία, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤopen «Στη δουλειά & στον αγώνα», είχε χαρακτηρίσει διάτρητα τα αποτελέσματα, σημειώνοντας παράλληλα πως η 3Κ/2018 έχει πολλά ατοπήματα.
Και τελικώς, από ό,τι φαίνεται σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων του ΑΣΕΠ και τα στοιχεία του ρεπορτάζ, επιβεβαιώνονται, την ώρα που η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει αφήσει τους απολυμένους συμβασιούχους μόνους απέναντι στην κυβέρνηση, προτιμώντας να… υπερασπιστεί «την τιμή και την υπόληψή της» απέναντι σε Μέσα Ενημέρωσης που ασκούν κριτική για τη στάση της έναντι των συμβασιούχων αλλά και έναντι του Θεόδωρου Πάγκαλου.
Τελικώς, σήμερα το πρωί, η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση για συμμετοχή των εργαζομένων στους δήμους, στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, για την Παρασκευή 11 Μάη, κατά των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με σημείο όμως συγκέντρωσης τα Προπύλαια, κι όχι το Κέντρο Αγώνα των απολυμένων συμβασιούχων των ΟΤΑ, στο υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της, δεν υπάρχει λέξη για τους απολυμένους συμβασιούχους αλλά και για το φιάσκο της 3Κ/2018 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ, μέσω η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, που κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων, πετάχθηκε στον καιάδα της ανεργίας.
Πηγή: ergasianet.gr

δημοσίευσε ...