Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

ΣΟΜΕΔΠ: «κάτω τα χέρια από την καθαριότητα»


Πειραιάς,17/5/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από ενημερωτικό ηλεκτρονικό site του Πειραιά reportaznet.gr μάθαμε ότι την προηγούμενη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 συζητήθηκε στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της καθαριότητας που έχει προκύψει και μάλιστα με καλεσμένους φορείς της πόλης.
Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά με γραπτές ανακοινώσεις και δελτία τύπου πολύ έγκαιρα είχε επισημάνει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην υπηρεσία της καθαριότητα και κυρίως τα προβλήματα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι δημότες, καταδεικνύοντας παράλληλα και τους υπεύθυνους (Δ.Τ. 9/4/2018).
Παράλληλα είχαμε προχωρήσει και σε παρέμβαση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκαλώντας συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό κ. Πάνο Σκουρλέτη εξηγώντας την κατάσταση που δημιουργείται στην υπηρεσία από την τροπολογία του ΥΠ.ΕΣ. για τους συμβασιούχους της καθαριότητας το περασμένο καλοκαίρι, από την προκήρυξη 3κ/2018 διαγωνισμού του ΑΣΕΠ αλλά και από τον αποκλεισμό του αιτήματος του Δήμου Πειραιά που αφορούσε 63 θέσεις (οδηγών, χειριστών, τεχνιτών) στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου από την προκήρυξη.  
Εύλογα γεννάται το ερώτημα και πρέπει να μας απαντήσει η Δημοτική Αρχή, γιατί εφόσον κλήθηκαν και φορείς της πόλης, που υποδηλώνει τον προγραμματισμό της συζήτησης, δεν κλήθηκαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να καταθέσουν τις απόψεις τους για ένα θέμα που τους αφορά άμεσα.
Από τα πρακτικά της συνεδρίασης προέκυψε η νέα θέση της Δημοτικής Αρχής του κ. Μώραλη, που όπως εκφράστηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο και υποστηρίχτηκε και από δημοτικούς συμβούλους της παράταξης τους είναι εμμέσως πλην σαφώς, η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας ή η ανάθεση μέρος των εργασιών της καθαριότητας σε εργολάβο, παρά του ότι όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος η προεκλογική θέση της παράταξης του ήταν ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών του Δήμου και ειδικά της καθαριότητας.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης εκφράζεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, τον είχαμε ξανακούσει και στο τέλος των κινητοποιήσεων του κλάδου το περασμένο καλοκαίρι.
Όπως έχουμε ξανατονίσει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους Δήμους την έχει η κυβέρνηση με τα νομοθετήματα και τους χειρισμούς της. Το μόνο που κατάφερε με την «τροπολογία Σκουρλέτη» για τους συμβασιούχους με παρατάσεις, την προκήρυξη 3Κ/2018 και τα προσωρινά αποτελέσματα είναι : 10.000 απολύσεις έμπειρου προσωπικού από τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, δρόμους γεμάτους σκουπίδια  και τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να στρέφονται στους εργολάβους.
Επίσης όμως όπως έχουμε ξανατονίσει μπορεί η κυβέρνηση να έχει την κύρια ευθύνη αλλά όχι την αποκλειστική, γιατί οι δήμαρχοι αντί να αντιδράσουν και να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους για να κρατήσουν το έμπειρο προσωπικό που είχαν και να ζητήσουν παράλληλα επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας και κυρίως τις ανάγκες των δημοτών, στήριξαν και στηρίζουν τις πολιτικές των μνημονίων, βρίσκουν άλλοθι τις ελλείψεις προσωπικού για να δίνουν εργολαβίες σε ιδιώτες και βολεύονται με την ανακύκλωση ανέργων και τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», των ολιγόμηνων, κακοπληρωμένων και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενων, που δεν τους κοστίζουν ούτε ένα ευρώ.
Συνεχίζουμε και υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας αλλά και όλων των υπηρεσιών του Δήμου  και καλούμε την Δημοτική Αρχή Πειραιά να απομακρυνθεί από τις ιδέες για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας ή μέρος αυτής ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας. Η μόνιμη και σταθερή λύση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των υπηρεσιών του Δήμου και πρωτίστως τις ανάγκες της πειραϊκής κοινωνίας και όχι των εργολάβων, είναι:  
• Η επαναφορά των απολυμένων εργαζόμενων στην εργασία τους
• Η κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής σχέσης εργασίας
• Η Μετατροπή όλων των συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου
• Οι Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

δημοσίευσε ...