Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για την συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη


Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ συμμετείχε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου 2018 μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Δήμου Πειραιά με τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Μώραλη, με αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου για την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας.
Ο Δήμαρχος Πειραιά, μετά την παρέμβαση των εκπροσώπων των εργαζομένων, δεσμεύθηκε για την διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υπηρεσίας, χωρίς όμως να κλείνει την πόρτα οριστικά στις ιδιωτικοποιήσεις, δηλώνοντας με νόημα ότι «ταυτόχρονα όμως, αποτελεί υποχρέωση του Δήμου προς τους πολίτες να είναι η πόλη καθαρή».
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ διαφώνησε στη συζήτηση αλλά διαφωνεί και με τα δελτία τύπου που έχουν εκδοθεί από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τον Δήμαρχο Πειραιά γιατί θεωρούμε ότι η συζήτηση έγινε σε λάθος βάση.
1.Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Πειραιά αλλά και πολλοί άλλοι δήμοι της χώρας δεν οφείλεται απλά σε μια κωλυσιεργία της κυβέρνησης αλλά στην πολιτική που εφαρμόζει και στην προβληματική «τροπολογία Σκουρλέτη, άρθρο 24 του Ν.4479/2017» και στην ακόμα πιο προβληματική προκήρυξη 3Κ/2018 διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και στα αποτελέσματα του. Που έφερε 10.000 περίπου απολύσεις έμπειρου προσωπικού από τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, εντατικοποίηση της εργασίας για το υπάρχον λιγοστό προσωπικό (κύρια αιτία θανάτων και εργατικών ατυχημάτων), σκουπίδια στους δρόμους και τους δημάρχους να στέφονται στους εργολάβους.
2.Δεν μπορεί να αποτελεί λύση η συνέχεια της ομηρίας και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας ολιγόμηνης διάρκειας (δίμηνα – οκτάμηνα) ή ακόμα χειρότερα με τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» που δεν κοστίζουν ούτε 1 ευρώ στον δήμο και όπως μάθαμε οι υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά έχουν ζητήσει για να καλύψουν τις ανάγκες τους 950 εργαζόμενους, που θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με πολύ λιγότερα από τον κατώτατο μισθό στους ΟΤΑ και χωρίς δικαιώματα.
3.Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν απολύσεις αλλά λήξη σύμβασης, όταν υποσχόταν ότι κανένας εργαζόμενος από τους συγκεκριμένους δεν θα χάσει την εργασία του, που όπως φαίνεται το υιοθετούν ο κ. Μώραλης και η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Όπως καταθέσαμε και στην συνάντηση η μόνη λύση και απέναντι στον εμπαιγμό που δέχθηκαν από την κυβέρνηση είναι η επαναφορά όλων των απολυμένων εργαζομένων με παρατάσεις, η μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου καθώς και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω της 3Κ/2018 αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων με πλήρη δικαιώματα, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων και κυρίως οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ επεσήμανε στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη ότι και η πιθανή επέκταση της σύμβασης με τον εργολάβο που είχε υπογράψει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ.Μιχαλολιάκου για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων – μηχανημάτων που λήγει σύντομα, καθώς και η επισκευή και συντήρηση όποιων νέων οχημάτων-μηχανημάτων προμηθευτεί ο δήμος ανατεθεί σε ιδιώτη, αποτελεί ιδιωτικοποίηση και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε ως εργαζόμενοι.  
Όπως έχουμε ξανατονίσει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο τοπικά και σιγά-σιγά να ιδιωτικοποιούνται όλο και περισσότερες υπηρεσίες των δήμων, χρειάζεται από την πλευρά της ΠΟΕ-ΟΤΑ να οργανώσει τον αγώνα όλου του κλάδου ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και στην κατάργηση όλου του νομοθετικού οπλοστασίου που δίνει το δικαίωμα στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δίνουν ολόκληρες τις υπηρεσίες ή μέρος εργασιών τους σε εργολάβους. Είναι σίγουρο ότι αν τελικά αφήσουμε να περάσει ο «Κλεισθένης» το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος υπηρεσιών θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.
Είναι λογικό και υποχρεωτικό η ΠΟΕ-ΟΤΑ να παρεμβαίνει στους δήμους ακόμα και μόνο στην σκέψη των αιρετών για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, αλλά είναι τουλάχιστον παράλογο να μην υπάρχει ούτε γραπτή ανακοίνωση για την επέκταση και γιγάντωση της δυναμικότητας του εργοστασίου στην Φυλή (ΕΜΑΚ Φυλής) με ιδιώτες, όταν την ίδια ημέρα (Παρασκευή 18/5/2018) που η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιούσε παρέμβαση για την σκέψη του κ. Μώραλη για ιδιώτες στην καθαριότητα, η κ. Ρένα Δούρου στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ δρομολογούσε την διαδικασία διαγωνισμού για την ανάθεση της επέκτασης σε εργολάβο.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ είναι ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα όλων των υπηρεσιών των Δήμων για δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ/19-5-2018

δημοσίευσε ...