Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Δημοτική Αρχή Καισαριανής: Αποφασίζομεν και διατάσσομεν;


Επανερχόμαστε και δε θα κουραστούμε να επανερχόμαστε, όσο η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καισαριανής εξακολουθεί να κωφεύει, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των εργαζομένων, να ακούει μόνο ό,τι τη συμφέρει και ό,τι υπηρετεί την πελατειακή της πολιτική, με στόχο να κρατά σε ομηρία εργαζόμενους, μέχρι να πάνε να υποβάλουν τα σέβη τους στο γραφείο του Δημάρχου!
Θα συνεχίσουμε να αποδοκιμάζουμε επίσης τη στάση της πλειοψηφίας του σωματείου (ΔΑΣ/ΠΑΜΕ), που πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται με τόσο ανοιχτή και προκλητική εργοδοτική πρακτική!
Δημοτική Αρχή και προεδρείο του Σωματείου σε αλληλοεξαρτώμενους και συμπληρωματικούς ρόλους: ο ένας συμπληρώνει και καλύπτει τον άλλο στον άχαρο ρόλο, που δεν έχει καμιά σχέση με τις αξίες του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε αναφορά σε όλα τα εκκρεμή προβλήματα. Θα αναφερθούμε μόνο για:
1. Το ανθυγιεινό επίδομα βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Θέλει να το περιορίσει, να το συρρικνώσει, να δυσκολέψει την καταβολή του και στο τέλος να το καταργήσει, στο όνομα των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» και της δήθεν βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν, οι ρυθμοί εντατικοποιούνται, τα μέσα δεν συντηρούνται και τα εργατικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται.
Προτού το κόψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Δημοτική Αρχή Καισαριανής το «ψαλιδίζει». Δεν το καταβάλει σ’ όλους τους εργαζόμενους που έχουν έδρα εργασίας το αμαξοστάσιο του Δήμου, όπου λειτουργεί σταθμός μεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων.
Δεν το δίνει γιατί οι συνθήκες εργασίας είναι όπως στο Δημαρχείο; Δεν το δίνει γιατί δεν λειτουργεί σταθμός μεταφόρτωσης; Δεν το δίνει, γιατί ο σταθμός μεταφόρτωσης δεν έχει άδεια λειτουργίας; Δεν το δίνει γιατί δεν έχει λεφτά; Δεν το δίνει γιατί έτσι γουστάρουν; Ας μας πει όμως ποιος είναι ο λόγος για να ξέρουμε και εμείς. Τότε, όμως, να μας απαντήσει, γιατί σε δήμους με τα ίδια ακριβώς προβλήματα το επίδομα καταβάλλεται!
Θα μας πει, γιατί δεν δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους της υπηρεσίας πρασίνου; Λες και δεν απασχολούνται όλοι οι εργαζόμενοι στο κλάδεμα των χιλιάδων δένδρων που έχει η Καισαριανή ή για τη συντήρηση και την καθαριότητα του πρασίνου. Γι’ αυτό το λόγο και μόνο, η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να πάρει πάνω της την υπόθεση, όπως το έκαναν όλες οι Δημοτικές Αρχές στο παρελθόν και επωφελήθηκαν από αυτό εργαζόμενοι που σήμερα είναι ακόμα και εκλεγμένοι στο Δημοτικό Συμβούλιο ή διαπρύσιοι υποστηρικτές της. Αλλά αυτοί την κάνανε τη δουλειά τους. Συνταξιοδοτήθηκαν με τις ευεργετικές διατάξεις των ΒΑΕ και τώρα το παίζουν τυπικοί για τους άλλους.
Θα μας πει, επίσης, γιατί δεν το καταβάλλει στην επισκέπτρια Υγείας; Μήπως ενοχλήθηκε από την αντίδρασή της πέρσι, όταν ήταν στα σχέδιά της η υποβάθμιση και το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας του Παιδιού;
Όταν όμως αφορά στην εξαργύρωση γραμματίων, πιέζουν από κοινού οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και της ΔΑΣ τους υπηρεσιακούς παράγοντες να παρατυπήσουν και να πάρουν το επίδομα εργαζόμενοι που δεν απασχολούνται με το αντικείμενο που θα το δικαιολογούσε. Τελευταία, βέβαια, προσέτρεξε η Δημοτική Αρχή να συστήσει τις υπηρεσίες, μήπως πρέπει να συμψηφίσουν το ανθυγιεινό επίδομα με όσους έχουν προσωπική διαφορά και να εφαρμόσουν μια πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου!
2. Ο Δήμαρχος φαίνεται συνήθισε να συμπεριφέρεται σαν ηγεμόνας επειδή ενδεχομένως κάποιοι εργαζόμενοι να υποκλίθηκαν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς και να το πήρε σχοινί κορδόνι να το κάνει και για εργαζόμενους που δεν έχουν συνηθίσει να σκύβουν το κεφάλι. Έτσι, νομίζει ότι εκβιάζει εργαζόμενη, κωλυσιεργώντας την μετάταξή της σε ανώτερο κλάδο, όταν μάλιστα εν προκειμένω, δεν αλλάζει, ούτε το αντικείμενο, ούτε ο χώρος εργασίας, «διότι η συναδέλφισσα δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις».
Έτσι λοιπόν, αντί να επιβραβεύονται οι εργαζόμενοι που κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους αποκτούν ανώτερα τυπικά προσόντα, να τιμωρούνται!
3. Μάθαμε, επίσης, ότι ο Δήμαρχος απαιτεί από τους αρμόδιους προϊσταμένους να «αξιολογήσουν» τους εργαζόμενους στα κοινωνικά προγράμματα, προκειμένου να τους ανανεώσει ή όχι τις συμβάσεις τους.
Κυκλοφορούν υπογεγραμμένα έγγραφα από δημοτικούς συμβούλους που «αξιολογούν» αυθαίρετα εργαζόμενους ή χαρακτηρίζουν άλλους ότι «…λειτουργούν ανεξέλεγκτα, «βαραίνουν» αφόρητα…» για να χρησιμοποιηθούν αυτά τα έγγραφα πού και για ποιο σκοπό;
Κύριε Δήμαρχε, με ποια κριτήρια και με ποια νομιμότητα γίνονται αυτά και «αξιολογείται» το προσωπικό; Μήπως θέλετε να τα χρησιμοποιείτε όλα αυτά ως άλλοθι για να τιμωρείτε εργαζόμενους, να έχετε απέναντί τους επιλεκτική συμπεριφορά ή ακόμα και μην ανανεώσετε συμβάσεις εργαζομένων στα προγράμματα που δεν πέρασαν από το γραφείο σας για να υποβάλουν τα διαπιστευτήριά τους;
Και αυτά, όπως και άλλα πολλά, ενώ συμβαίνουν στο Δήμο μας, το προεδρείο του σωματείου δεν τα βλέπει ή τα βλέπει όλα καλώς καμωμένα.
Συνάδελφοι, αν επιτρέψουμε να γίνονται αυτά σήμερα και αν νομίζουν κάποιοι ότι δεν τους αφορά, γιατί, π.χ., τους ψηφίζουν, τότε να ξέρουν ότι όταν το πρόβλημα χτυπήσει την πόρτα τους δεν θα υπάρχει κανένας να τους υπερασπίσει, γιατί οι Δήμαρχοι έρχονται και παρέρχονται, ενώ τα προβλήματα και εμείς παραμένουμε!
ΕΑΣ Εργαζομένων ΔΚ, Μάης 2018

δημοσίευσε ...