Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Απολυμένοι συμβασιούχοι ΟΤΑ: Άμεσα, επιστροφή στην εργασία και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου


Για τον εμπαιγμό του υπουργείου Εσωτερικών και του επικεφαλής του Πάνου Σκουρλέτη, των δημάρχων αλλά και της πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ έναντι των συμβασιούχων της Καθαριότητας, που απολύθηκαν εξαιτίας της 3Κ/2018 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ, μιλά στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, η Μαργαρίτα Σελτσιώτη, απολυμένη και η ίδια από το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, με το δεδομένο πως ούτε το 7% δεν είναι επιτυχόντες από τους υπάρχοντες συμβασιούχους, περίπου 10.000 άτομα από τις 31 του περασμένου Μάρτη είναι στον καιάδα της ανεργίας και ζητούν το δίκιο τους: την επιστροφή τους στην εργασία και τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου. Κι αυτό, το δίκιο του αιτήματός τους δηλαδή, επισημαίνει, «το καταλαβαίνει και ο κάθε δημότης, ο κόσμος, η κοινωνία, που είναι δίπλα μας».
«Είμαστε “γενιά συμβασιούχων”, εργασιακά όμηροι, της παρούσας κυβέρνησης, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», συνεχίζει η Μ. Σελτσιώτη και αναφερόμενη στις περυσινές κινητοποιήσεις, αυτές του Ιουνίου 2017, σημειώνει πως η ΠΟΕ-ΟΤΑ, έπειτα από πίεση των συμβασιούχων, ξεκίνησε μια μεγάλη και δυναμική δράση, που στηρίχθηκε κατά βάση στο προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας, προκειμένου να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι. «Τότε, για εμένα», αναφέρει, «παίχτηκε ένα παιχνίδι εις βάρος μας, στις πλάτες τις δικές μας: η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας πούλησε τους συμβασιούχους».
Μεταξύ των παρατάξεων που πρότειναν τη συνέχεια των κινητοποιήσεων, δείχνοντας έτσι τη στήριξή τους στους συμβασιούχους εργαζομένους, ήταν και είναι το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, επισημαίνει η Μ. Σελτσιώτη, η οποία παράλληλα στηλιτεύει και το γεγονός πως οι συμβασιούχοι δεν είναι μέλη της Ομοσπονδίας, της ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Πιστεύουμε πως εάν είχαμε ακόμη πίεση, συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για δυο-τρεις ημέρες θα είχαμε κερδίσει αυτό που θέλαμε: την παραμονή δηλαδή όλων των συμβασιούχων στην εργασία τους και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου» (σ.σ.: αυτή ήταν και η πρόταση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, τότε, που όμως απορρίφθηκε).
Όσον αφορά τώρα στα προσωρινά αποτελέσματα της 3Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, όπως τονίζει, «έχει πολλά ατοπήματα», και αυτά τα αποτελέσματα είναι διάτρητα. Κι αυτό, διότι -με το δεδομένο πως ο καθένας από εμάς έχει ανάγκη για δουλειά προκειμένου να θρέψει την οικογένειά του- έμπαιναν και δήλωναν στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «επιτυχόντες» που είναι αμφίβολο εάν θα υπάρχουν και στους τελικούς πίνακες.
Η Μ. Σελτσιώτη αναφέρεται και στο εργατικό δυστύχημα που έγινε προσφάτως στο Δήμο Τήνου, με δύο νεκρούς και έναν τραυματία, και σημειώνει: «ήταν συμβασιούχοι και μάλιστα ο οδηγός ήταν απλήρωτος εδώ και ένα χρόνο. Έχουμε θρηνήσει από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι σήμερα 18 συναδέλφους. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ούτε για τη χήρα, ούτε για τα ορφανά…».
Καταλήγοντας, η απολυμένη συμβασιούχους του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας απευθύνει κάλεσμα «στους συναδέλφους να μας στηρίξουν, κι από την επαρχία κι από την Αττική, να έρχονται στις σκηνές που έχουμε στήσει έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Το αίτημά μας είναι ένα και μοναδικό: εδώ και τώρα μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνο, διότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πληρωνόμαστε από τα ανταποδοτικά τέλη, με χρήματα δηλαδή που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού είναι χρήματα που πληρώνουν οι δημότες μέσω της ΔΕΗ και αποδίδονται άμεσα στους δήμους».
Ακούστε στο παρακάτω οπτικοποιημένο απόσπασπα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε αναλυτικά η Μαργαρίτα Σελτσιώτη. Η εκπομπή μεταδόθηκε το Σάββατο 5 Μάη 2018.

δημοσίευσε ...