Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ο Κλεισθένης των μεσοπρόθεσμων, της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης και των εργολάβων


H Κυβέρνηση, αντί να καταργεί τον «Καλλικράτη», που ήταν ο πρώτος μνημονιακός νόμος, αντιγράφει τα βασικά του κομμάτια και φέρνει τον «Κλεισθένη 1» συνεχίζοντας την εφαρμογή αντιδραστικών και αντιλαϊκών πολιτικών.
Η «αντιπαράθεση» που υπάρχει, μεταξύ κυβέρνηση-αντιπολίτευσης- ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, περιορίζεται κυρίως στο εκλογικό σύστημα, είναι αποπροσανατολιστική και διαφαίνεται η συμφωνία τους για τον νεοφιλελεύθερο και μνημονιακό χαρακτήρα του «Κλεισθένη 1».    
Με τον «Κλεισθένη 1» επιχειρείται να μετατραπούν οι Δήμοι σε επιχειρηματίες, μέσω των συμπράξεών τους με τους ιδιώτες. Δίνεται την δυνατότητα να δημιουργούν οι Δήμοι επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ή και ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομίσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων, μετακυλίωντας τα βάρη στους πολίτες.
Νέα χαράτσια και αύξηση των Ανταποδοτικών Τελών περιμένουν τους δημότες με την ένταξη του πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που εισάγει ο «Κλεισθένης 1», πέρα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού που έχουν επιβάλει μέχρι σήμερα.
Το «ενιαίο ανταποδοτικό τέλος της καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου», ανοίγει τον δρόμο, με την ευρύτατη συναίνεση όλων των μνημονιακών δυνάμεων, για την ένταξη και άλλων υπηρεσιών στα ανταποδοτικά τέλη. Την διεύρυνση της ανταποδοτικότητας απαιτεί η Ε.Ε., προβλέπεται στο Μακροπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 – 2022, αλλά και την απαιτεί η επιτροπεία για να φτάσουμε στο 70% τα ανταποδοτικά.
Αν σ’ αυτό προσθέσουμε και το αντίτιμο που έχει επιβληθεί στους δημότες για την χρήση κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών υπηρεσιών αντιλαμβανόμαστε την στόχευση της κυβέρνησης να φορτώσει, στα ήδη οικονομικά επιβαρυμένα από την φοροληστεία και τα χαράτσια λαϊκά νοικοκυριά, νέους φόρους και χαράτσια.
Με τον «Κλεισθένη 1» ισχυροποιείται, αντί να καταργείται, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι : «η μέριμνα για την κατάρτιση από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα που εντάσσονται  στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ρεαλιστικών και τουλάχιστον ισοσκελισμένων προϋπολογισμών σύμφωνα με τους στόχους και τα όρια των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού και του εκάστοτε ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).»
Ενσωματώνοντας στον «Κλεισθένη 1» το «ταλαιπωρημένο» νομοσχέδιο για τους ΦΟΣΔΑ, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες από τις αντιδράσεις που υπήρξαν και διατηρεί όλες της μορφές Νομικού Προσώπου (Σύνδεσμος – Α.Ε.) δίνοντας την δυνατότητα να υπάρχουν μέχρι 3 ΦΟΣΔΑ ανά περιφέρεια (εκτός της περιφέρειας Αττικής όπου θα είναι μόνο ο ΕΔΣΝΑ). Είναι φανερό ότι στο πεδίο διαχείρισης των απορριμμάτων η κυβέρνηση υποκύπτοντας στα μικρά και μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα ανέστειλε εκουσίως για 2,5 χρόνια την ψήφιση της ρύθμισης που προέβλεπε έναν ΦΟΣΔΑ σε κάθε περιφέρεια με την μορφή συνδέσμου ΝΠΔΔ.
Επί της ουσίας και ο «Κλεισθένης 1» είναι ενταγμένος στην γενικότερη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική που έχει συμφωνήσει και η σημερινή κυβέρνηση με τους δανειστές όπως οι προηγούμενες. Μας δείχνει ξεκάθαρα ποια συμφέροντα εξυπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση.
Η «μεταρρύθμιση» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση  μέσω της αυστηρής μνημονιακής εποπτείας,  της ανταποδοτικότητας, της επιβολής τοπικών χαρατσιών και της επιχειρηματικότητας επιχειρεί να καταργήσει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των Δήμων.
Η «μεταρρύθμιση» αυτή θα φέρει νέα συρρίκνωση και κατάργηση υπηρεσιών, απολύσεις εργαζομένων και νέα χαράτσια στους Δημότες.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους των ΟΤΑ να αγωνιστούν για να μην περάσουν τα σχέδια Κυβέρνησης και δανειστών, να ανακόψουν την πλήρη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μακρύ χέρι του κράτους και σε «φυτώριο» πειραματισμού νέων ελαστικών εργασιακών σχέσεων και υλοποίησης του λεγόμενου «επιτελικού» κράτους που όλα θα ασκούνται από τους ιδιώτες.
 ΜΕΤΑ – ΟΤΑ

δημοσίευσε ...