Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Καμία εφαρμογή της τηλεργασίας – Με όχημα την τηλεργασία θέλουν να καταστρατηγήσουν το 8ωρο

 


Το σχέδιο νόμου του υπουργείου εσωτερικών, για την «νομιμοποίηση» και παγίωση της τηλεργασίας, αποδεικνύει περίτρανα αυτό που η ΔΑΣ-ΟΤΑ έχει επισημάνει από την αρχή της πανδημίας, ότι η κυβέρνηση την χρησιμοποιεί , όχι μόνο για να καλύψει την άρνηση της να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και ως όχημα για να υλοποιήσει το αντεργατικό κυβερνητικό της πρόγραμμα.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η τηλεργασία, μαζί με άλλες αντεργατικές «μεταρρυθμίσεις», είναι και αυτή για  «το καλό μας» , γιατί όπως φαίνεται, μεταξύ άλλων «ευεργετημάτων», από την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, μειώνει τα λειτουργικά έξοδα του εργαζόμενου  που θα εξοικονομεί,  αυτά που θα δαπανούσε για την μετακίνηση στην εργασία του, προστατεύει το περιβάλλον, γιατί μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και επίσης η τηλεργασία καταπολεμά και την ερήμωση …της υπαίθρου!


 

Οι θέσεις εργασίας που θα προκηρυχθούν θα καλυφθούν με προσλήψεις προσωπικού αποκλειστικά για τηλεργασία, που θα δουλεύουν όμως μόνο 40 ημέρες ανά τρίμηνο, γιατί τόσος είναι ο χρόνος τηλεργασίας του κάθε εργαζόμενου όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Με αυτά τα αστεία επινοήματα η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει άθλια την αλήθεια από τους εργαζόμενους, ότι η τηλεργασία που ήρθε για να μείνει, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του ΣΕΒ που εδώ και χρόνια έβαζε την ανάγκη να προωθηθεί η μορφή της τηλεργασίας στη χώρα μας με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Και αυτό εξυπηρετεί την ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι τους εργαζόμενους και την φτωχή λαϊκή οικογένεια.

Η τηλεργασία υποκρύπτει καταστρατήγηση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αποξενώνει τους «τηλεργαζόμενους», όπως τους αποκαλεί η κυβέρνηση, από τον εργασιακό χώρο και από τις συλλογικές διαδικασίες, την συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία. Παραβιάζει εργασιακά δικαιώματα όπως ώρες εργασίας, άδειες  ασθένειας, κύησης, άδειας  διακοπών, αργίες. Αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας. Δημιουργεί προβλήματα στην κατάρτιση και εξέλιξη. Επιβάλει ανισορροπία και σύγχυση  στην επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του εργαζόμενου, που θα πρέπει να μετατρέψει το σπίτι του σε χώρο εργασίας και να απομονωθεί από την οικογένεια του, ενώ ο «έλεγχος» απόδοσης δεν αποκλείει ακόμα και κάμερες μέσα στο σπίτι μας…. Θέλουν την εργασία και τη ζωή μας, λάστιχο!!!

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη, ούτε φυσικά πιστεύουμε ότι η υποταγμένη στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κυβέρνηση, σκέφτεται «το καλό» των εργαζομένων και του λαού.

Η τηλεργασία είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με το αντεργατικό έκτρωμα «Χατζηδάκη» που ετοιμάζεται να καταθέσει στη βουλή η κυβέρνηση, με την κατάργηση του 8ώρου, την «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, την φίμωση και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, το δικαίωμα της απεργίας.

Εδώ και χρόνια άλλωστε στην ευρωπαϊκή Συμφωνία - Πλαίσιο για την τηλεργασία αναφέρεται για λογαριασμό των μονοπωλίων ότι επιδιώκουν «να εκσυγχρονίσουν την οργάνωση της εργασίας, συμπεριλαμβάνοντας διευθετήσεις για την ελαστική εργασία, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την πραγματοποίηση της αναγκαίας ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας».

Η κυβέρνηση συνεχίζει το αντεργατικό γαϊτανάκι που έχουν στήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα δήθεν για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά με τις προτάσεις τους, όχι μόνο τη νομιμοποιούν αλλά και διευκολύνουν την εφαρμογή της τηλεργασίας.

Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που ανέπτυξε η ανθρώπινη εργασία μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα στους εργαζόμενους.

Αποκαλύπτουν τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Όσο παραμένουν στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, ο σχεδιασμός και η αξιοποίησή τους θα γίνονται πάντα με γνώμονα το κέρδος, την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, όπως γίνεται και με την τηλεργασία.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως θα καταφέρουν να αποξενώσουν τους εργαζόμενους, να απομονώσουν τον έναν από τον άλλον. Τίποτα δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στην ανάγκη των εργαζομένων για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Τίποτα δεν θα εμποδίσει τους πρωτοπόρους αγωνιστές, τα σωματεία να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να έρχονται σε επαφή με τους εργαζόμενους, να τους ενημερώνουν, να οργανώνουν την πάλη του κινήματος.

Αθήνα, 17/5/2021 

δημοσίευσε ...