Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Τρίτη 13/9/2022 συνδικάτα και εργαζόμενοι απαίτησαν ρεύμα φθηνό για όλο το λαό!


 

«Ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό, να πληρώσει τώρα το κεφάλαιο», όπως αποτυπώθηκε και στο πανό του ΠΑΜΕ που ξεδιπλώθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη, στο κέντρο της Αθήνας, απαίτησαν σωματεία και φορείς, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, στις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις τους χθες Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022 έξω από τα κεντρικά γραφεία παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Κινητοποιήσεις έγιναν έξω από τα κεντρικά γραφεία των παρόχων: ΔΕΗ, «Protergia», NRG, «Watt & Volt», «Volterra», «Elpedison», «Φυσικό Αέριο Αττικής» και «Ήρων».

Στην παρέμβαση του στην κινητοποίηση έξω από γραφεία της NRG στο Μαρούσι, ο Βασίλης Γκιτάκος γ.γ. του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών & Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, μέλος της διοίκησης του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα τιμωρητικά μέτρα της κυβέρνησης στους δήμους που δεν θα συμμορφωθούν προς «τας υποδείξεις» της για 10% εξοικονόμηση ενέργειας.


 

Στην παρέμβαση του ο Βασίλης Γκιτάκος ανέφερε:

«Συναδέλφισες συνάδελφοι,

Από την αποψινή μας συγκέντρωση εδώ στην Αθήνα στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη στους εργαζόμενους – απεργούς στο εργοστάσιο ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ που για περισσότερο από ένα μήνα βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας από την εργοδοσία, που η κυβέρνηση της χάρισε τα χρέη, να πάρει πίσω τις 15 απολύσεις συναδέλφων τους και να υπογράψουν ΣΣΕ.

Σήμερα είναι οι εργαζόμενοι – απεργοί στην ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, χθες οι αγωνιστές εργαζόμενοι της ΚΟΣΚΟ, ΤΗΣ Ε-ΦΟΥΝΤ, των ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ, ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΟΡΥΧΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ όπως και άλλοι δύσκολοι χώροι εργασίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, που σηματοδοτούν την αγωνιστική τροχιά των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης και σβήνουν τις ελπίδες της κυβέρνησης ότι οι εργαζόμενοι θα δεχτούν συμβιβαστικά και μοιρολατρικά τον νέο βαρύ χειμώνα που τους ετοιμάζει.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ έξω από πάροχο ενέργειας στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που οργάνωσαν εργατικά συνδικάτα με απαίτηση «ΡΕΥΜΑ ΦΘΗΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ». 

Γιατί αυτό που ζούμε στο πετσί μας τον τελευταίο χρόνο, είναι οι συνεχόμενες και ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας, με αποτέλεσμα το ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και η βενζίνη να έχουν μετατραπεί σε πανάκριβα είδη πολυτελείας.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει «τιναχθεί στον αέρα».

Σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις σε κατοικία και είδη ευρείας  κατανάλωσης, οι εργαζόμενοι κοιτούν το πορτοφόλι τους και βλέπουν τον μισθό τους να εξανεμίζεται μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από την πληρωμή τους.

Κυβέρνηση και δήμαρχοι που εφαρμόζουν τις πολιτικές της «πράσινης μπίζνας» κρύβουν άθλια την αλήθεια από τους εργαζόμενους και το λαό. Τους σφίγγουν ολοένα και περισσότερο την θηλιά για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι παροχής ενέργειας.

Η κυβέρνηση στη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δήμων, φέρνει νέες περικοπές ως τιμωρία, για όσους δεν  συμμορφωθούν «προς τας υποδείξεις» του 10% της δήθεν εξοικονόμησης Ενέργειας.

Θα τιμωρούνται, όσοι δεν κλείσουν τον οδοφωτισμό, όσοι δεν αφήσουν τα σχολεία, τα γυμναστήρια και άλλους δημοτικούς χώρους χωρίς θέρμανση και κλιματισμό.

 Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως στο πρώτο.

Εκβιάζουν ωμά ακόμα και τις Σχολικές Επιτροπές, ότι αν δεν πιάσουν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία, θα περικόπτουν ακόμα περισσότερο την ήδη πενιχρή χρηματοδότηση.

Ενώ με προκλητικό τρόπο, προαναγγέλλουν και εξαίρεση ακόμα και από τις ελάχιστες προσλήψεις που προβλέπονται για τους δήμους όταν αυτοί δεν πιάνουν τους στόχους.

Έσπευσε η πλειοψηφία των δημάρχων όχι μόνο να συναινέσει αλλά και να δηλώσει ότι θα βάλουν πλάτη στα μέτρα της κυβέρνησης.


 

Δεν λογαριάζουν όμως τη δική τους πλάτη, λογαριάζουν την πλάτη των εργαζομένων, της λαϊκής οικογένειας που εδώ και χρόνια αυταρχικά και βίαια απομυζούν το λιγοστό τους εισόδημα.

Έχει κανείς αυταπάτες ό,τι όλα αυτά γίνονται για το καλό των εργαζομένων και του λαού όπως προκλητικά δηλώνουν???

Όχι!!! Γίνονται για να διασφαλιστούν τα κέρδη των "πράσινων" επιχειρηματιών, όλων αυτών που καταγράφουν προκλητικά κέρδη, κάνοντας οικονομική αφαίμαξη στους εργαζόμενους και το λαό.

Γίνονται επειδή, η κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος, πάντα στήριζαν και στηρίζουν τις αντιλαϊκές επιλογές του κεφαλαίου.

Επειδή μας θέλουν προσδεμένους στο άρμα του ευρωΝΑΤΟικού στρατοπέδου έχοντας αναγορεύσει σε στρατηγικό καύσιμο το πανάκριβο αμερικανικό LNG, αντί να αναπτύσσουμε όλους τους εγχώριους ενεργειακούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου και του λιγνίτη.

Γίνονται επειδή η χώρα μας εμπλέκεται ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και συμμετέχει στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.

Όπως έριξαν την πανδημία στην ατομική ευθύνη έτσι κάνουν και με την  ενεργειακή φτώχεια. Αλλά όσο ένοχη ήταν η κυβέρνηση στην πανδημία άλλο τόσο ένοχη είναι και σήμερα με την πολιτική της «πράσινης» μπίζνας.

Αυτήν την πολιτική υλοποίησαν όλοι όσοι κυβέρνησαν. Προώθησαν εναλλάξ την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, προκρίνοντας τις πανάκριβες ΑΠΕ για να έχουν να δράσουν σε νέα πεδία κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τώρα επιδοτούν με δισεκατομμύρια τους ιδιώτες παρόχους για να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποτελούν εμπαιγμό για τους εργαζόμενους.

Την ώρα που έχουμε χάσει εδώ και μια δεκαετία το 40% του μισθού μας και ο πληθωρισμός πετάει με ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία, εξανεμίζοντας το εισόδημα μας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση από 1/1/2023 δύο εισφορών, που για πολλούς από εμάς σημαίνει μηδενική (!) αύξηση, ενώ για τους υπόλοιπους μηνιαία αύξηση της τάξης του 1 - 2 ευρώ και δεν ξεπερνάει για κανένα το 2%.

Ποιους κοροϊδεύουν???

Κουραστήκαμε να ακούμε από τους νυν και πρώην κυβερνητικούς ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, λες και ο προηγούμενος ήταν εύκολος. Δεν μας λένε όμως για ποιον θα είναι δύσκολος!

Πόσο δύσκολος τελικά θα είναι ο χειμώνας για τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους που η κερδοφορία τους σπάει τα κοντέρ καταγράφοντας ρεκόρ κερδών Α’ εξαμήνου;

Προβάλλουν αυτά που έρχονται για να μας φοβίσουν.

Για να μην αντιδράσουμε.

Για να συνεχίσουμε να δίνουμε έναν «σκασμό» χρήματα κάθε μήνα σε φόρους προκειμένου η κυβέρνηση να τα προσφέρει απλόχερα στους ομίλους της ενέργειας για να εισπράττονται οι λογαριασμοί, την ώρα που οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι χωρίς ούτε ένα ευρώ αύξηση για περισσότερο από μία δεκαετία.

Δεν ανεχόμαστε να στριμώχνουμε τη ζωή και τα όνειρα των παιδιών μας, των οικογενειών μας, στα vouchers και τα pass που μας πετάει σαν ψίχουλα η Κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες εταιρείες παροχής ενέργειας.

Δεν ανεχόμαστε να στέλνουμε τα παιδιά μας σε σχολεία χωρίς δασκάλους, χωρίς καθαριότητα, χωρίς θέρμανση και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από τη πανδημία.

Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στη λυσσαλέα επίθεση που ετοιμάζουν για ακόμη μία φορά να μας ρίξουν τραπεζίτες και Κυβέρνηση με τουλάχιστον 40.000 πλειστηριασμούς και κατασχέσεις της εργατικής λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Δε θα αφήσουμε κανένα εργατικό σπίτι χωρίς ρεύμα! Καμία οικογένεια χωρίς σπίτι, χωρίς βασικά είδη, τρόφιμα, θέρμανση, Υγεία και Παιδεία.

Το «ως εδώ!» που λέμε όλοι μεταξύ μας, να ακουστεί από ακόμα περισσότερα χείλη εργαζομένων και να εκφραστεί αγωνιστικά απέναντι στη βάρβαρη πολιτική τους.


 

Έχει αποδειχθεί πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό !!!

Νέο και ελπιδοφόρο είναι να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και τις διεκδικήσεις. Και αυτό θα κάνουμε.

Δεν θα περιμένουμε "διάφορους σωτήρες" να μας λύσουν τα προβλήματά μας.

Δεν θα κρατήσουμε στάση αναμονής μήπως μια άλλη κυβέρνηση, ένας άλλος υπουργός να μας βοηθήσει

Δεν σκύβουμε το κεφάλι στο τι είναι νόμιμο για το κράτος και τους δημάρχους.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική, προετοιμαζόμαστε για απεργιακό ξεσηκωμό.

Διεκδικούμε:

*Αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων 2016 - 2017.

*Κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Διαγραφή των χρεών – Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

*Καμία απόλυση! Ούτε μία μέρα απληρωσιά!

*Καμία ιδιωτικοποίηση - Κανένας αναπτυξιακός οργανισμός - Έξω οι εργολάβοι από τους δήμους.

*Μέτρα προστασίας από την πανδημία. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και πόρους.

*Δεν ανεχόμαστε άλλο τα πολεμικά σφαγεία που δυναμώνουν στη περιοχή μας, στην Ουκρανία και αλλού. Δε συντασσόμαστε με κανένα ληστή - ιμπεριαλιστή.

*Δεν ανεχόμαστε να καταργούνται οι συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες του λαού. Καμία ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Όχι στις αντεργατικές ανατροπές που καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

*Μείωση του σταθερού χρόνου εργασίας. 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας, χωρίς περικοπή μισθού.»


 

δημοσίευσε ...