Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Β. ΓΚΙΤΑΚΟΣ: Περιφρουρούν την απεργοσπασία και ποινικοποιούν την απεργία


 

Με το νέο αντεργατικό έκτρωμα η κυβέρνηση περιφρουρεί την απεργοσπασία και ποινικοποιεί την απεργία!

Στις ίδιες απεργοκτόνες ράγες που έστρωσαν με τα νομοθετικά εκτρώματα οι προκάτοχοί του, Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Βρούτσης - Χατζηδάκης (ΝΔ), κινείται και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και του Αδωνη Γεωργιάδη, που έχει βγει στη διαβούλευση και θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Στις ίδιες αντεργατικές και απεργοκτόνες ράγες και η Οδηγία 2019/1152 της ΕΕ, που επιχειρούν με νόμο να μας φορτώσουν.

Μέσα από το ευήκοο περιτύλιγμα, αυτό της δήθεν προστασίας των εργαζομένων, η κυβέρνηση με το νέο εκτρωματικό νομοσχέδιο κρύβει άθλια τη non-stop εργασία, νομιμοποιώντας τη 13ωρη εργασία σε βάρος του 8ώρου, ενισχύει την «ευελιξία» συμβάσεων με εργασία στα μέτρα του εργοδότη, όπως και όποτε αυτός θέλει, διευκολύνει την εργοδοσία και όχι τον εργαζόμενο με τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, καταστρατηγώντας την πενθήμερη εργασία παντού, ενισχύει ακόμα περισσότερο την απεργοκτόνα νομοθεσία του δικαιώματος της απεργίας, αντιμετωπίζοντας ως έγκλημα «εσχάτης προδοσίας» την περιφρούρηση της απεργίας.


 

«Προστασία δικαιώματος στην εργασία» ονομάζεται προκλητικά το άρθρο 31 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης το οποίο είναι σε διαβούλευση, και προβλέπει: «Οποιος α) εμποδίζει την ελεύθερη και ανεμπόδιστη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή την παροχή της εργασίας από εργαζόμενους οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε απεργία και επιθυμούν να εργαστούν ή ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία σε βάρος τους ή β) συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους κατά τη διάρκεια απεργίας ή ανεξαρτήτως αυτής, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων (200) ημερησίων μονάδων, οριζόμενης της τιμής εκάστης ημερησίας μονάδας σε είκοσι πέντε (25) ευρώ, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη. Σε περίπτωση υποτροπής τα ανωτέρω ελάχιστα όρια διπλασιάζονται». Δηλαδή, τουλάχιστον 6 μήνες φυλάκιση και τουλάχιστον 5.000 ευρώ πρόστιμο στους απεργούς που περιφρουρούν την απεργία τους.

«Ποιος απ' τους προστάτες θα μας προστατέψει, ποιος;», είναι το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται στον καθένα που το διαβάζει. «Πιο προστάτης ...πεθαίνεις!».

Κανένας «πόνος» δεν πήρε την κυβέρνηση και την ΕΕ να προστατεύσουν τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο μάλιστα του «ανταγωνισμού» και της «ανάπτυξης» των λίγων. Αυτοί τους οποίους προστατεύουν απλόχερα, με την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική τους, είναι η εργοδοσία και το κεφάλαιο.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο και η Οδηγία της ΕΕ υπηρετούν δήθεν την ...προστασία των εργαζομένων δεν πείθουν κανέναν. Άλλωστε η εμπειρία, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τις προηγούμενες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μας έχει δείξει ότι όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια συνοδεύονται από βάρβαρες διατάξεις καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων.

Στόχος και αυτού του νομοσχεδίου και της κυβέρνησης είναι το οργανωμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, μάχεται καθημερινά και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, διεκδικεί καλύτερες συνθήκες και όρους ζωής και εργασίας, γιατί τις ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που καλλιεργούν τη λογική της ανάθεσης, παρουσιάζουν τα ψίχουλα για παντεσπάνι και βαφτίζουν το κρέας ψάρι, η κυβέρνηση τις έχει στο «τσεπάκι» της. Είναι οι ίδιες ηγεσίες που προσπαθούν και τώρα να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους και να πείσουν ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά το Δημόσιο, ενώ στο νομοσχέδιο γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η καταπάτηση του πενθημέρου με εργασία τα Σάββατα (άρθρα 25 - 26) αφορά και τον δημόσιο τομέα, είτε η υπηρεσία έχει 24ωρη λειτουργία είτε όχι. Η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας δεν κάνει διάκριση, δημόσιο από ιδιωτικό τομέα. Η απεργοσπαστική διάταξη που ποινικοποιεί την απεργία δεν έχει εξαίρεση δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

Να έχει κατά νου η κυβέρνηση - και δεν είναι αστείο - ότι όπως λέει ο λαός μας «της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες», και τέτοιες αντιδραστικές διατάξεις, όπως και στο παρελθόν, ούτε μας φοβίζουν, αλλά ούτε αναστέλλουν τη δράση μας απέναντι στη βάρβαρη πολιτική τους. Αντίθετα, συσπειρώνει τους εργαζόμενους για τη δική τους αντεπίθεση.

Σε όλους τους χώρους εργασίας, παντού, ξεσηκωμός. Όπως ο νόμος Χατζηδάκη έμεινε στα χαρτιά από τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων, έτσι και το νέο αντεργατικό έκτρωμα Γεωργιάδη, με τον οργανωμένο και δυναμικό αγώνα των εργαζομένων, να μείνει ...στη διαβούλευση!

Βασίλης Γκιτάκος, Γραμματέας του Σωματείου Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, υποψήφιος δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" Πέμπτη 7/9/2023

δημοσίευσε ...