Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την ακρίβεια

 


Καμία ανοχή – καμία αναμονή στην αντιλαϊκή πολιτική.

Οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή

 

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, στα Εργατικά Κέντρα και στις Ομοσπονδίες, στα σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την αύξηση του εισοδήματος, ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια που λεηλατεί το εισόδημα μας.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια βρίσκονται τους τελευταίους μήνες αντιμέτωποι με ένα εκτεταμένο κύμα ακρίβειας που σταθερά μεγαλώνει. Η ακρίβεια ακουμπά όλα τα είδη καθημερινής κατανάλωσης, τα τρόφιμα, την ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, καύσιμα), τα απλησίαστα ενοίκια και τις δόσεις δανείων που συνεχώς αυξάνουν, τα υπέρογκα έξοδα για τροφεία, για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών μας.

Πελαγωμένοι στεκόμαστε δίπλα από τα ράφια των super market ψάχνοντας τις προσφορές, οι τιμές σε βασικά προϊόντα ανεβαίνουν συνεχώς σε σχέση με προηγουμένους μήνες, ενώ τα διάφορα «pass», τα «καλάθια» και οι «μειωμένες τιμές» δεν αποτελούν λύση. Στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα το οικογενειακό ταμείο είναι αρνητικό! 

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά! Πέρα από το ελαιόλαδο που αντιμετωπίζεται πλέον σαν ράβδος χρυσού, οι αυξήσεις στα βασικά προϊόντα δεν αφήνουν περιθώρια για διάψευση. Με τα επίσημα στοιχεία οι τιμές στα λαχανικά ανέβηκαν κατά 37,8%, στα φρούτα κατά 28,5%, στα τυριά κατά 16% και συνολικά οι τιμές στα τρόφιμα καλπάζουν χωρίς φρένο. Οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία 2 χρόνια πάνω από 30%. 

 

Προνομία στους λίγους χαράτσια στο λαό,

δε βγαίνουν τα έξοδα με 600 ευρώ!

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις δεν αντιμετωπίζονται με την κυβερνητική κοροϊδία. Τα “ματωμένα πλεονάσματα” για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα της βαριά φορολογίας που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Εμείς που πληρώνουμε το 95% των φόρων βλέπουμε τα χρήματα μας να πηγαίνουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που απολαμβάνουν μια προκλητική φοροασυλία την ίδια στιγμή που μεγαλώνουν την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, εντατικοποιούν την εργασία, διατηρούν τους χαμηλούς μισθούς, δεν πληρώνουν υπερωρίες. Μόνο οι 150 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο εί χαν αύξηση κερδών 302% σε έναν χρόνο, όσο το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Με βάση όλες τις πρόσφατες έρευνες, το 90% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών εξαιτίας της ακρίβειας. Το 60% δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στο μισθό του εντός του 2023, άλλοι δεν παίρνουν τα ρεπό τους, άλλοι εργάζονται περισσότερο από το ωράριο εργασίας τους και η πλειοψηφία αυτών δεν πληρώνεται την υπερωρία.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιών που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, μαζί έχουν ψηφίσει τους νόμους που μειώνουν μισθούς, μας αφαιμάζουν με τους φόρους, θυσιάζουν τα δικαιώματα μας για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Καταδικάζουμε το απαράδεχτο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που επιβαρύνει με νέους φόρους τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες οδηγώντας χιλιάδες στο λουκέτο. Μαζί, εργατική τάξη και οι μικροί επαγγελματίες θα δώσουμε τη μάχη. Βρισκόμαστε στο πλευρό των μικρών επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην Ουκρανία και στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, η αξιοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας για αυτούς τους σκοπούς, μας ματώνει και οικονομικά. Οι μισθοί μας εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού, πληρώνουμε 7 δις ευρώ το χρόνο για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, την αποστολή πολεμικού υλικού, φρεγατών, πολεμικών αεροπλάνων και προσωπικού που εμπλέκουν κι άλλο τη χώρα στον πόλεμο. 

Τα νοσοκομεία είναι στα όρια της συντριβής με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται, θεραπείες να αναβάλλονται. Σε όλη την Αθήνα βρίσκονται πάνω από 24.000 ασθενείς σε λίστα αναμονής για χειρουργεία. Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» κλείνει η κλινική εξέτασης μαστού. Για να μπαλωθούν τρύπες στα Νοσοκομεία μετακινούνται γιατροί και νοσηλευτές από Κέντρα Υγείας και το ανάποδο. Τα ιδιωτικά μονοπώλια «τρίβουν τα χέρια τους» από την εμπορευματοποίηση της Υγείας.