Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η δημοκρατία θα αντέξει!

(παρών)
Η στρατηγική της έντασης, που προωθεί το μνημονιακό μπλοκ εξουσίας, υιοθετώντας ανοιχτά ακόμα και την ακροδεξιά ατζέντα, πλήττει ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα, τη λαϊκή ενότητα και την κοινωνική συνοχή.

Οι πολιτικές λιτότητας που έχουν οδηγήσει στη φτώχεια 3,4 εκατομμύρια Έλληνες και έχουν εκτοξεύσει την ανεργία στο 27% αναδεικνύουν ένα επώδυνο αντιδημοκρατικό ανάγλυφο που έχει καθίσει πάνω στη χώρα.
Η επιμονή στις πολιτικές που βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση προκαλεί τη λαϊκή οργή, που παραμένει ακόμη κι όταν δεν εκφράζεται ενεργά. 

Η κυβέρνηση Σαμαρά καταφεύγει στον αυταρχισμό και την καταστολή για να επιβληθεί.

Η Βουλή παρακάμπτεται, με πιο χαρακτηριστική την καταχρηστική εφαρμογή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Ακόμη και για το σκάνδαλο Λαγκάρντ επιχειρείται η παραβίαση της κοινοβουλευτικής τάξης, που επιβάλλει να τεθούν κάλπες ξεχωριστά για καθέναν από τους προτεινόμενους για παραπομπή πολιτικούς. 

Αύριο θα έρθουν για έγκριση στη Βουλή επτά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, στην ουσία ένα ολόκληρο νέο Μνημόνιο, που τη βίαιη επιβολή του στην κοινωνία συνοδεύει παραίτηση της χώρας από την ασυλία της έναντι των πιστωτών. 

Με τη μεθόδευση αυτή νομίζουν ότι θα παρεμποδίσουν την κυβέρνηση της Αριστεράς να προχωρήσει σε νομική επαναδιαπραγμάτευση της ετεροβαρούς δανειακής σύμβασης.

Η επιχειρούμενη συγκάλυψη του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ, δηλαδή ενός σκανδάλου μεγαλοφοροδιαφυγής με πολιτική συνενοχή, μεθοδεύεται την ώρα που ψηφίζονται νέα μέτρα φορολογικής εξόντωσης των αδύναμων οικονομικά πολιτών.

Τα μίντια της διαπλοκής λειτουργούν ως ο βραχίονας της ιδεολογικής βίας ενός κράτους που ολοένα και περισσότερο προσιδιάζει σε κράτος εκτάκτου ανάγκης. 

Η κραυγαλέα πραγματικότητα ανομίας παραπέμπει σε πολύχρονες “πελατειακές σχέσεις” ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των μίντια και το καταρρέον πολιτικό σύστημα. 

Χρεοκοπημένοι οικονομικά και ανυπόληπτοι κοινωνικά, οι καναλάρχες αναλαμβάνουν τον βρόμικο ρόλο της κατασυκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων και του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, παίρνοντας το ρίσκο να βυθιστούν ακόμη βαθύτερα στην ανυποληψία τους. 

Δημοσκόπηση καταγράφει ότι 9 στους 10 πολίτες πιστεύουν πως τα κανάλια δεν εξυπηρετούν την αντικειμενική ενημέρωση, αλλά τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους. Φυσικό επακόλουθο είναι μόλις ένα τηλεοπτικό δελτίο να περνάει τη βάση, ενώ το δελτίο του Μega βουλιάζει στην τελευταία θέση αξιοπιστίας. 

Η τηλεοπτική βία στηρίζεται στην εικονική πολιτική πραγματικότητα και στο σίριαλ της κρατικής καταστολής, που παράγει με συνεχή επεισόδια το δόγμα Δένδια, διασύροντας διεθνώς τη χώρα. 

Μεγάλα διεθνή ΜΜΕ καταγγέλλουν τον ρατσιστικό χαρακτήρα αστυνομικών κινήσεων, τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ και τον διαχεόμενο σε ολόκληρη την κοινωνία αυταρχισμό. 

Τώρα επιχειρείται η αιφνίδια στοχοποίηση κοινωνικών δράσεων με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και ποινικοποίηση. 

Η κυβέρνηση σπρώχνει έναν ολόκληρο, ανομοιογενή, αλλά διακριτό ιδεολογικά - πολιτικά χώρο, εδώ και στην Ευρώπη, σε αδιέξοδες αντιδράσεις, που, σε τελευταία ανάλυση, μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη ανάφλεξη του υπονομευμένου από την κρίση κοινωνικού υπεδάφους. 

Η ακραία κρατική καταστολή συντηρεί το σίριαλ “κλέφτες και αστυνόμοι” και ενισχύει τον κίνδυνο “στρατιωτικοποίησης” αναρχικών ομάδων, σε βάρος της δημοκρατικής πορείας και των λαϊκών συμφερόντων.

Πού οδηγεί την κοινωνία και το πολίτευμα η αδίστακτη ψηφοθηρία της Δεξιάς με στόχο τον επαναπατρισμό παραδοσιακών - συντηρητικών ψηφοφόρων από την επιρροή της Χρυσής Αυγής; Πού οδηγεί τη δημοκρατία η υιοθέτηση του Χρυσαυγιτισμού από κυβερνητικά κόμματα; Γιατί σιωπά η ΔΗΜ.ΑΡ.; Δεν βλέπει τα αδιέξοδα που δημιουργούνται με την υποβολιμαία ρητορική περί των δύο άκρων;

Μπροστά στο συνεχές κρατικής καταστολής, πολιτικών φτώχειας, σκανδάλων, απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος, καταρράκωσης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, τηλεοπτικού αυταρχισμού και επιχειρούμενης παραπλάνησης των πολιτών, η κοινωνία μπορεί να αντιδράσει μαζικά, δημοκρατικά και ειρηνικά. Γι' αυτό και αποτελεσματικά. 

Να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, αλλάζοντας την πολιτική, και να καταστήσει πραγματικότητα την ανάγκη της δημοκρατικής ανατροπής.

Αυτή την προοπτική θέλουν να υπονομεύσουν, με τον πολιτικά επιθανάτιο ρόγχο τους, οι εξουσιαστές του Μνημονίου. 

Ποντάρουν στον εκφοβισμό της κοινωνίας και στην πολιτική της απελπισίας. 

Παίζουν όμως με τη φωτιά! 

Δεν θα κατορθώσουν να αναστείλουν τις δημοκρατικές εξελίξεις επιστρατεύοντας τους “ιππότες της νέας Αποκάλυψης”, τα μίντια, τις δημοσκοπήσεις, τις αγορές και τους λογχοφόρους Πραιτοριανούς.

Το μήνυμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, που αντιμετωπίζει, έστω σε άλλη ένταση, ανάλογα προβλήματα δημοκρατίας.

Πηγή : avgi.gr

δημοσίευσε ...