Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Σε πρόγραμμα οικονομικής "δίαιτας" οι Δήμοι


 "κλεμμένο" από : kinisi-esdkna
Η   οικονομική κρίση στο Δήμο Περάματος  που έχει  ξεσηκώσει τους εργαζόμενους, στάθηκε αφορμή να  δούμε από πιο κοντά  το Πρόγραμμα Εξυγίανσης των Δήμων που παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικών στις 5 Μαϊου.
Σε πρόγραμμα αυστηρής οικονομικής «δίαιτας» με στόχο να γίνουν υγιείς οργανισμοί αναμένεται να μπουν εντός του καλοκαιριού οι 24 πιο υπερχρεωμένοι δήμοι της χώρας, ενώ πιθανότατα τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν άλλοι 34 δήμοι οι οποίοι δεν βρίσκονται μεν στο «κόκκινο», αλλά δεν απέχουν και πολύ από αυτό.

Οσοι δήμοι ενταχθούν στο «πρόγραμμα εξυγίανσης» θα πρέπει μέχρι το τέλος αυτής της θητείας (2014) να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους ακολουθώντας ένα αυστηρό... μενού πειθαρχίας, το οποίο περιλαμβάνει απαγόρευση και περιορισμό προσλήψεων και συμβάσεων, κατάργηση ή περιορισμό εγγεγραμμένων κονδυλίων για δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις, ταξίδια, αλλά και πάγωμα αναπτυξιακών έργων.
 Στο κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΕΔΣΝΑ , όχι γιατί δεν είναι στο κόκκινο. Άν έχουμε καταλάβει σωστά είναι το πρόγραμμα για τους φορείς γενικής κυβέρνησης, όπου επιδιώκεται, από την Διοίκηση, η ένταξη και του ΕΔΣΝΑ.

σχόλιο προ κειμένου

Η παρουσίαση του Πρόγραμματος Εξυγίανσης των Δήμων που έδωσε στη δημοσιότητα το  Υπουργείο Εσωτερικών καταλήγει  :
"Οι δυνατότητες επηρεασμού της δημοσιονομικής κατάσταση της χώρας από τους ΟΤΑ είναι πολύ περιορισμένη λόγω

-  του μικρού μεγέθους των εσόδων και δαπανών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με το ΑΕΠ και το δημοσιονομικό χρέος, αλλά

-  και του ότι η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το μικρότερο δανειακό βάρος στην ΕΕ (εκτός της Μάλτας)"
Μετά από αυτό δεν μπορεί να αμφιβάλλει κανείς ότι  οι μεθοδεύσεις για την συρρίκνωση των  υπηρεσιών των ΟΤΑ, τις απολύσεις και το πάγωμα των προσλήψεων στην ΤΑ γίνονται για ένα μόνο λόγο: ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ  ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ !!
 ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΙ-ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ  "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ" ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.  ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ Ο  ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ,  ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, Η ΓΗ . ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΣΙΤΙΚΑ   ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΎ ΠΟΥ ΘΑ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ. ΤΙ  ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ, ΑΡΑΓΕ; 
Αρκεί να δει κανείς τις αναθέσεις   για την αποκομιδή όπως π.χ. στην Χερσόνησο της Κρήτης.

σύνοψη του προγράμματος :

Υπουργείο Εσωτερικών - οι δήμοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης ανήκουν σε τρεις κατηγορίες
Πρώτοι οι «κόκκινοι», (με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ), οι οποίοι είναι κατά σειρά: Τήλου, 2ος Φυλής, 3ος Αμαρουσίου, 4ος Περάματος, 5ος Αχαρνών, 6ος Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, 12ος Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Διάννου, Βύρωνος,Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών,  Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας.
«Ανοικτοί κόκκινοι» (με συνολικό χρέος από 120% έως 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) οι οποίοι είναι κατά σειρά: Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμόρφωσης, Νίκαιας-Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου, Αλίμου, Βέλου-Βόχας, Κασσάνδρας και Σερβίων-Βελβεντού.
«Πορτοκαλί» (με συνολικό χρέος από 100% έως 120% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) οι οποίοι είναι κατά σειρά: Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κύμης-Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ήλιδας, Ωρωπού, Κεφαλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου,  Ύδρας, Κατερίνης, Ορχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού,  Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας, Διρφύων, Μεσσαπίων.

Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων των δήμων, οι οποίες αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τους ορκωτούς λογιστές, αλλά όπως χαρακτηριστικά τόνισε... «δε θα αλλάξει τη συνολική «εικόνα».
Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα ελέγχεται από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και το γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών.
Παράλληλα στο κλιμάκιο των ελεγκτών θα συμμετάσχουν στελέχη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος της εξυγίανσης, αλλά και της ΕΕΤΑ.
Πως θα γίνει το πρόγραμμα εξυγίανσης
όπως είπε ο υπουργός, θα ξεκινήσει άμεσα με βάση υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί, και θα ισχύουν οι εξής ποινές

1. Πάγωμα ορισμένων κωδικών όπως δημόσιες σχέσεις κι εκδηλώσεις.
2. Πάγωμα ή περιορισμός των προσλήψεων και των συμβάσεων.
3. Υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δε υπερβαίνει μια δημοτική περίοδο.
4. Πάγωμα υλοποίησης νέων έργων, καθώς το σύνολο των εσόδων συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τη ΣΑΤΑ, θα διατίθεται για το πρόγραμμα εξυγίανσης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εξυγίανσης του Υπουργείου Εσωτερικών, οι υποχρεώσεις μπορούν να αφορούν μόνο σε μία δημοτική κοινότητα (πρώην δήμος), εφόσον μόνο εκεί διαπιστώνεται το οικονομικό πρόβλημα.
Τα νέα έργα θα μπορούν να πραγματοποιούνται στους συγκεκριμένους δήμους αλλά μόνο μέσω του ΕΣΠΑ και του «Προγράμματος Ε.ΛΛ.Α.Δ.Α».
...................
 

αναδημοσίευση από kathimerini.gr

Θα πρέπει να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους μέχρι το 2014

Της Ελενας Kαρανατση

Σε πρόγραμμα αυστηρής οικονομικής «δίαιτας» με στόχο να γίνουν υγιείς οργανισμοί αναμένεται να μπουν εντός του καλοκαιριού οι 24 πιο υπερχρεωμένοι δήμοι της χώρας, ενώ πιθανότατα τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν άλλοι 34 δήμοι οι οποίοι δεν βρίσκονται μεν στο «κόκκινο», αλλά δεν απέχουν και πολύ από αυτό. Από τα στοιχεία της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων προκύπτει ότι σε 58 από τους 325 δήμους της χώρας τα συνολικά χρέη ξεπερνούν τα τακτικά τους έσοδα. Οι 20 από τους πλέον χρεωμένους δήμους βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Αττικής, με τη Φυλή, το Μαρούσι, το Πέραμα, τις Αχαρνές και τον Πειραιά να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ανήκουν στην «πράσινη» ζώνη, αλλά όχι στο πιο υγιές τμήμα της. Συγκεκριμένα εντάσσονται στην υποκατηγορία των 45 δήμων των οποίων τα χρέη κινούνται στο 80 - 100% των τακτικών τους εσόδων.

Οσοι δήμοι ενταχθούν στο «πρόγραμμα εξυγίανσης» θα πρέπει μέχρι το τέλος αυτής της θητείας (2014) να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους ακολουθώντας ένα αυστηρό... μενού πειθαρχίας, το οποίο περιλαμβάνει απαγόρευση και περιορισμό προσλήψεων και συμβάσεων, κατάργηση ή περιορισμό εγγεγραμμένων κονδυλίων για δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις, ταξίδια, αλλά και πάγωμα αναπτυξιακών έργων. Εξαιρούνται οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευών, ενώ θα υπάρχει το παράθυρο για νέα έργα μόνο μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ και ΕΛΛ. Α. Δ. Α. Οι υποχρεώσεις αυτές μπορεί να αφορούν είτε όλο τον δήμο είτε μια δημοτική ενότητά του, εφόσον αυτή είναι ο φορέας των χρεών. Σε αντιστάθμισμα των «θυσιών» οι δήμοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έως και 25 χρόνια, με παράλληλη μείωση του επιτοκίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου κ. Αλ. Αντωνόπουλο, αυτό πρακτικά συνεπάγεται μείωση της τοκοχρεολυτικής τους δόσης κατά περίπου 55%. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει και από τις τράπεζες που έχουν συνάψει δάνεια με δήμους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να δοθούν ευνοϊκότεροι όροι για την αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Οπως διευκρίνισε ο κ. Ραγκούσης η ένταξη στην «κόκκινη» ζώνη δεν συνεπάγεται απαραίτητα κακή και λανθασμένη διαχείριση, καθώς η υπερχρέωση μπορεί να συνδέεται π. χ. με δανεισμό για μεγάλο αναπτυξιακό έργο.

Ενα είδος «τρόικας», αλλά ελληνικής, θα αναλάβει σε τακτική βάση τον έλεγχο για την τήρηση του προγράμματος. Πρόκειται για τριμελή επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από έναν σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον γενικό διευθυντή Τοπ. Αυτοδιοίκησης του υπ. Εσωτερικών και εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ.

Για το χρέος του Δήμου Αμαρουσίου, του 3ου πιο υπερχρεωμένου σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δήμαρχος κ. Γ. Πατούλης εξηγεί στην «Κ» ότι «το 2007 παραλάβαμε ένας χρέος 280 εκατ., το οποίο καταφέραμε να μειώσουμε στα 170. Επομένως έχουμε ήδη προχωρήσει σε εξυγίανση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την εξυγίανση, αρκεί να συνεκτιμηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δήμου». Πάντως, όπως εξήγησαν στελέχη του υπ. Εσωτερικών, η προσφυγή κάθε δήμου στον «μηχανισμό εξυγίανσης» θα εξεταστεί ξεχωριστά.

Στο μεταξύ, σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της τρόικας με τα στελέχη του υπ. Εσωτερικών. Οπως είπε ο κ. Ραγκούσης οι εκπρόσωποι έμειναν πολύ ικανοποιημένοι, χαρακτηρίζοντας το έργο που έχει γίνει «πέραν πάσης προσδοκίας».

δημοσίευσε ...