Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας στο Δήμο Λέσβου

Το πρόβλημα πρέπει να 
αντιμετωπιστεί 

συνολικά και όχι 

αποσπασματικά

Σχόλιο Α.Σ.Κ. – Ο.Τ.Α.
‘Όπως αναφέραμε και στην τελευταία μας ανακοίνωση με θέμα τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων και οι συνέπειες τους, το πρόβλημα με τις ιδιωτικοποιήσεις της υπηρεσίας Καθαριότητας των Δήμων τείνει να πάρει την μορφή χιονοστιβάδας.                                                                  
Τα παραδείγματα ιδιαίτερα στην περιφέρεια είναι πολλά, που είτε έχουν ήδη προχωρήσει σε ολική ή μερική ανάθεση αρμοδιοτήτων της καθαριότητας σε Ιδιώτες είτε εκμεταλλευόμενοι οι Δήμαρχοι την προεκλογική περίοδο την προωθούν τώρα προς ψήφιση.

Η θέση της Α.Σ.Κ. – Ο.Τ.Α. είναι ότι το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που έχει προκύψει για τον κλάδο πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι αποσπασματικά. Δεν μπορεί δηλαδή να δίνονται μικρές μάχες χωρίς την συνολική δυναμική της Ομοσπονδίας και σε τοπικό μόνο επίπεδο, που τελικά χάνονται και διογκώνουν το πρόβλημα.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία κεντρικού αγώνα με ουσιαστικές και δυναμικές παρεμβάσεις, ακόμα και κινητοποιήσεις αν χρειαστεί, προκειμένου η σημερινή κυβέρνηση υπηρεσιακού χαρακτήρα, τουλάχιστον να «παγώσει» στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, τις διατάξεις του νόμου που επιτρέπουν στους Δημάρχους να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών. Με την προοπτική φυσικά την πίεση της Ομοσπονδίας εν συνεχεία στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, να τις καταργήσει.
Τη θέση μας αυτή την καταθέσαμε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Παρακάτω παραθέτουμε την πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Λέσβου για την προσπάθεια εκχώρησης της καθαριότητας σε ιδιώτες.
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Δημοτική αρχή Λέσβου, στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, συνεχίζει να προωθεί τα σχέδια της για ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμάτων στην Λέσβο. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σήμερα 28 Μαΐου 2012, προγραμματίζει την εκχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής και της μεταφοράς των απορριμάτων της Δ.Ε. Ερεσσού Αντίσσης με το ποσό των 133.000 ευρώ. Παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, στο προηγούμενο συμβούλιο η δημοτική αρχή προχώρησε στην εκχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμάτων στην Δ.Ε. Πλωμαρίου με το ποσό των 70.000 ευρώ περίπου.
Είναι προφανές ότι μετά την αποτυχία, τον Νοέμβριο του 2011, της δημοτικής αρχής να ιδιωτικοποιήσει μέσω διεθνούς διαγωνισμού το σύνολο της καθαριότητας στον Δήμο της Λέσβου με το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ, τώρα η ιδιωτικοποίηση «σπάει σε κομμάτια» ανα Δ.Ε.
Η Δημοτική αρχή για άλλη μια φορά αρνείται να αντιμετωπίσει το θέμα της αποκομιδής, της μεταφοράς και της διαχείρισης των απορριμάτων, όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τα απορρίμματα με βάση τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, ύδρευση, κοινωνικές δομές κ.τ.λ.) και τις σύγχρονες πρακτικές αντιμετώπισης.
Όπως εξηγήσαμε και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, μέσω του Προέδρου του Δ.Σ. μας, αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μεγάλο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού της καθαριότητας στην Λέσβο παραμένει, μετά από ενάμισι χρόνο, ακινητοποιημένο εξαιτίας βλαβών με αποτέλεσμα η αποκομιδή να γίνεται με προβλήματα και καθυστερήσεις, με ακατάλληλα μέσα (ανοιχτά αυτοκίνητα, ακόμα και 4Χ4 και με κίνδυνο της δημόσιας υγείας), με πραγματική αυτοθυσία μέχρι και ατυχήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα. Ακόμα όπως είναι γνωστό η υπηρεσιακή κυβέρνηση επέτρεψε, για την κάλυψη εποχιακών αναγκών των ΟΤΑ την πρόσληψη 10.000 συμβασιούχων οπότε η έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας είναι άλλοθι.
Η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων, αρχικά και η διαχείριση στην συνέχεια, του συνόλου της καθαριότητας από ιδιώτες δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθαριότητας στους δήμους. Η διαδικασία αυτή οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας με απολύσεις και σε αύξηση των ανταποδοτικών που πληρώνουν οι δημότες.
Εμείς για άλλη μια φορά καταγγέλλουμε την διαδικασία αυτή και καλούμε την δημοτική αρχή Λέσβου να αγωνιστεί, μαζί με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους, για την παροχή δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών από τον Δήμο με βάση τα συμφέροντα των δημοτών και όχι το κέρδος των ιδιωτών.
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΕΝΕΤΗΣ                   ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

δημοσίευσε ...