Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

To «σύνδρομο» ιδιωτικοποίησης του Δ. Θεσσαλονίκης χτυπά και το Δ. Πειραιά ?


foto αρχείου από παλαιότερη κινητοποίηση του Σωματείου
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ                     

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 11/6/2012

To «σύνδρομο» ιδιωτικοποίησης του Δ. Θεσσαλονίκης χτυπά και το Δ. Πειραιά ?

Η προκλητικότητα του εργολάβου στην καθαριότητα του Δήμου Πειραιά, που γίνετε με την απόλυτη ανοχή του Δημάρχου κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και την ανεκτικότητα  Μελών του Δ.Σ. του Σωματείου μας, συνεχίζεται.

Παρά του γεγονότος ότι το Δ.Σ. είχε πάρει πλειοψηφική απόφαση, μειοψήφησαν μόνο τα μέλη του προεδρείου, για έγγραφη καταγγελία της ανάθεσης έργου στον εργολάβο, για καταγγελία των  παρεμβάσεων του ίδιου του εργολάβου στους χώρους εργασίας και στους συναδέλφους μας, καθώς ακόμα και για την πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών του Σωματείου για προγραμματισμό δράσης, τίποτα απολύτως απ’ όλα αυτά δεν έγιναν.

Αποδεικνύοντας έτσι την ανακολουθία που διακατέχει το Δ.Σ. για τις αποφάσεις που λαμβάνει αλλά και ότι πλέον το Σωματείο διοικείτε από ένα «εργοδοτικό» προεδρείο που αποτελεί τη μειοψηφία μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Όπως έχουμε καταγγείλει κατ’ επανάληψη, ο εργολάβος ιδιώτης της υπηρεσίας καθαριότητας στο Δήμο Πειραιά που δραστηριοποιείται στον τομέα αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων, εκμεταλλεύεται τον μόχθο και τον ιδρώτα των εργαζομένων, πρώην συναδέλφων του και συναγωνιστών του, απολαμβάνοντας την «απευθείας ανάθεση» της φωτογραφικής σύμβασης που έχει συνάψει με την Δημοτική αρχή, για παροχή υπηρεσιών ειδικού καθαρισμού με μέσα όμως και εργαζόμενους του Δήμου (25.000€/έτος).
Η ανάθεση αρμοδιοτήτων από την «συμμαχική» Δημοτική Αρχή σε εργολάβους ιδιώτες, δεν σταματάνε εδώ.

Με καλοστημένο σχεδιασμό, μέσα από την απαξίωση και την απορύθμιση της λειτουργίας του τμήματος επισκευής και συντήρησης οχημάτων – μηχανημάτων, αναθέτουν σε συγκεκριμένο μεγαλοεργολάβο την επισκευή οχημάτων και μάλιστα για βλάβες που δεν είναι  της απόλυτης εξειδίκευσης του.

Με δικαιολογία την αδυναμία αγοράς ανταλλακτικών, προωθούν τα οχήματα του Δήμου σε εξωτερικά συνεργεία για την επισκευή τους (είναι η αρχή).
Θυμόμαστε όλοι καλά την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση του συνεργείου επισκευής και συντήρησης οχημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και με τι ευνοϊκούς οικονομικούς όρους για τον μεγαλοεργολάβο  «κλείστηκε» η ανάθεση του έργου.

Η ίδια ακριβώς τακτική που εφαρμόστηκε από την εκεί Δημοτική Αρχή, έχει ξεκινήσει και εφαρμόζει εδώ και καιρό ο Δήμος Πειραιά. Πρώτα «αδυνατούν» για την αγορά των ανταλλακτικών, μετά δημιουργούν «τεχνητό» πρόβλημα με τα πολλά παροπλισμένα οχήματα και την αδυναμία της αποκομιδής απορριμμάτων , στη συνέχεια απαξιώνουν το τμήμα και τους εργαζόμενους και στο τέλος τα «δίνουν» έναντι αδρής αμοιβής σε συγκεκριμένο μεγαλοεργολάβο του χώρου …!

Συνάδελφοι
Οι Ιδιωτικοποιήσεις που προωθούν οι δημοτικές αρχές, ακόμα και αυτές που επικαλούνται ότι είναι «σύμμαχες» με του εργαζόμενους, έχουν πάρει καταιγιστική μορφή. Είναι αποτέλεσμα του «Καλλικράτη» και των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών που έριξαν στην φτώχια και την εξαθλίωση το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας.

Αφού πρώτα μας εξαθλίωσαν με το τσεκούρεμα των μισθών, με την ανύπαρκτη σχεδόν υγειονομική ασφάλιση και με την ληστεία των αποθεματικών των ταμείων μας, τώρα θέλουν να μας «αφανίσουν» ολοκληρωτικά.

Βάζουν σε κίνδυνο το εργασιακό μας μέλλον και την επιβίωση των οικογενειών μας προκειμένου  να εξυπηρετηθούν τα οικονομικά συμφέροντα των εργολάβων.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί.

Καλούμε για άλλη μια φορά  το Δ.Σ. του Σωματείου μας να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να μην στέκεται «ακίνητο» και «ανύπαρκτο» μπροστά στις τόσο σοβαρές προκλήσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι – μέλη του.
Ζητάμε την άμεση πραγματοποίηση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να παρθούν οι αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αναθέσεων αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες , που  είναι σίγουρο ότι δεν θα σταματήσουν μόνο στην αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων ή στο συνεργείο επισκευής και συντήρησης οχημάτων αλλά θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς και υπηρεσίες του Δήμου.

Γ. Λεωτσάκος
Β. Γκιτάκος
Μέλος Γεν. Συμβουλίου ΠΟΕ - ΟΤΑ

δημοσίευσε ...