Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Απολύσεις : «το λάδι και η αλήθεια πάντα βγαίνουν πάνω» …κύριε Μανιτάκη.

Δεν άργησε πολύ να «ξεφουρνίσει» την αλήθεια ο ΔΗΜΑΡίτης υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης για το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, μια αλήθεια βέβαια που την ξέραμε και την φωνάζαμε σε όλους τους τόνους. Μόνο ό ίδιος και η συγκυβέρνηση που υπηρετεί προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία ότι δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά θα υπάρξει κινητικότητα μεταξύ των υπαλλήλων. Τώρα δίνοντας το αριστερό άλλοθι που χρειαζόταν η μνημονιακή συγκυβέρνηση για να περάσει τα μέτρα κάνει λόγο για απολύσεις. Όπως επίσης εμείς λέγαμε ότι οι διαθεσιμότητες – απολύσεις σε πρώτη φάση θα ξεπεράσουν τους 3.300 υπαλλήλους σε αντίθεση με το υπουργείο που μίλαγε για 2000 υπαλλήλους.

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της aftodioikisis .gr που ακολουθεί

Στην παραδοχή ότι στο Δημόσιο θα υπάρξουν απολύσεις αρχής γενομένης από τους 800 επίορκους και στη συνέχεια τους ακατάλληλους προχώρησε για πρώτη φορά σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. «Δεν μπορεί να μιλά κανείς για αθρόες απολύσεις, ωστόσο όσοι κριθούν ανεπαρκείς και ακατάλληλοι κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης θα απολυθούν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων. 

Πρόσθεσε δε ότι ήδη 800 επίορκοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αργία.

Μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης ανέβασε τον αριθμό των υπαλλήλων που εντάχθηκαν σε διαθεσιμότητα εντός του 2012 σε 2500 (δηλαδή, μαζί με τους επίορκους 3300 και όχι 2000 που υποστήριζε το υπουργείο).
7500 τα κενά

Πάντως, ο υπουργός επανέλαβε ότι οι συγκεκριμένοι 2500 υπάλληλοι θα έχουν μετακινηθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ επιβεβαίωσε τα όσα ανέφεραν πηγές του υπουργείου ότι τα κενά είναι πολλαπλάσια των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Συγκεκριμένα τα προσδιόρισε σε 7500, εκ των τα 3.314  στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, 1.065 στο υπουργείο Εσωτερικών - δήμους, 704 στο υπουργείο Παιδείας - σχολεία, 650 στο υπουργείο Εργασίας - ασφαλιστικά ταμεία και 636 κενά στο υπουργείο Υγείας - νοσοκομεία.

Παράλληλα ο υπουργός προανήγγειλε ότι η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τη διαδικασία κάλυψης των κενών, τα κριτήρια αλλά και τη συγκρότηση του Τριμελούς Συμβουλίου που θα κινήσει τη διαδικασίας θα εκδοθεί σήμερα.

Τέσσερις «δεξαμενές» για τη διαθεσιμότητα το 2013

Όπως είπε ο υπουργός για να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 υπαλλήλων που σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα το 2013 θα υπάρξουν τέσσερις «δεξαμενές».

1) Η  μείωση των δομών των υπουργείων κατά 50%, τα νέα οργανογράμματα των οποίων θα είναι έτοιμα στα τέλη Ιανουαρίου.

2) Η αξιολόγηση των δομών άλλων φορέων του Δημοσίου - όπως δήμοι, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και Ν.Π.Δ.Δ., που θα ξεκινήσει πιλοτικά περίπου σε 25 φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν τα «πρότυπα» που θα ακολουθηθούν για την αξιολόγηση των ομοειδών φορέων στη συνέχεια.  Όπως είπε ο υπουργός  «σε όλες τις περιπτώσεις βασικός στόχος είναι να μετακινηθούν οι πλεονάζοντες. Αν υπάρχουν καταγεγραμμένα κενά, η μετακίνηση θα είναι άμεση. Διαφορετικά οι υπάλληλοι θα τίθενται σε διαθεσιμότητα», πρόσθεσε.

3) Η υπό κατάργηση και συγχώνευση Οργανισμοί

4) Η αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου, που, όπως είπε κ. Μανιτάκης, «θα γίνει με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια από το ΑΣΕΠ και δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων».

δημοσίευσε ...