Η επερχόμενη λαίλαπα της κατεδάφισης των κοινωνικών δομών των δήμων που φέρνουν τα μνημόνια και οι πολιτικές που εφαρμόζονται από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνει τους δημάρχους, που αντιδρούν «ησύχως», να καταφεύγουν στις εύκολες λύσεις των ενοικιαζόμενων εργαζομένων από Μ.Κ.Ο. ή στον έμμεσο εκβιασμό της δημιουργίας «κοινωνικών συνεταιρισμών».
Στις 17/12/2012 η δημοτική αρχή Καλλιθέας έφερε... την «Ιφιγένεια» ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για δημιουργία κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης στους παιδικούς σταθμούς. Άμεση ήταν η αντίδραση της «Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλλιθέας» που καταψήφισαν την πρόταση.
Παρακάτω σας παραθέτουμε την αιτιολόγηση της καταψήφισης όπως παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την Δημοτική Σύμβουλο κα. Μάρω Τριανταφύλλου.«Ο νόμος 4019/2011 περί κοινωνικής οικονομίας πάνω στον οποίο στηρίζεται η πρόταση του εισηγητικού, όπως και οι άλλες σχετικές προτάσεις, παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον και μπορεί να γίνει βάση για εναλλακτικές μορφές οικονομίας ειδικά σε περιόδους ανεργίας και ακόμα πιο ειδικά σε θέματα κοινωνικά και πολιτιστικά (έχω κατά νου την ωραία κίνηση «Εκδόσεις των Συναδέλφων» στο χώρο του βιβλίου). Ωστόσο, ήδη φάνηκαν τα προβλήματα, με την επιχειρούμενη ή επαπειλούμενη κατάργηση της παρ.3 του άρθρου 10 για την μη φορολόγηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και την διανομή κερδών κατά 35% στους εργαζόμενους σαν κίνητρο, που θα περιορίσει τις ήδη μικρές αποδοχές.
Ας έρθουμε στο συγκεκριμένο.
Κ. δήμαρχε, πάγια είναι η θέση της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ για τα εργασιακά δικαιώματα. Εμείς ζητάμε εργαζόμενους στις υπηρεσίες του δήμου άριστα καταρτισμένους στο αντικείμενο πρόσληψής τους, μόνιμους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αλλιώς υπάρχει δυσλειτουργία στο δήμο, πλήττεται η δημοκρατία και η ισονομία, ισοπεδώνονται εργασιακά δικαιώματα κερδισμένα με αιματηρούς αγώνες δεκαετιών.
Κ. δήμαρχε, πάγια είναι η θέση της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ για τα εργασιακά δικαιώματα. Εμείς ζητάμε εργαζόμενους στις υπηρεσίες του δήμου άριστα καταρτισμένους στο αντικείμενο πρόσληψής τους, μόνιμους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αλλιώς υπάρχει δυσλειτουργία στο δήμο, πλήττεται η δημοκρατία και η ισονομία, ισοπεδώνονται εργασιακά δικαιώματα κερδισμένα με αιματηρούς αγώνες δεκαετιών.
Πάγια είναι επίσης η θέση μας για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για την λειτουργία των οποίων δίνουμε προτεραιότητα στους αγώνες μας. Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς ήταν και παραμένει το σύνθημά μας. Ειδικά στην κατάσταση που μας έχουν φέρει τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι, στην οικονομική εξαθλίωση που οδηγείται όλο και πιο βαθιά η ελληνική κοινωνία από την μεσαιωνική φορολόγηση και την εκμηδένιση του κοινωνικού κράτους που ανεβάζει όλο και πιο πολύ το κόστος ζωής όταν μισθοί και συντάξεις κατεβαίνουν ταχύτατα, η Τ.Α. είναι το μοναδικό εναπομείναν ανάχωμα.
Έχουμε μπροστά μας μια προσεκτικά ετοιμασμένη και διατυπωμένη σύμβαση με την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Ιφιγένεια». Τι φοβερό παιχνίδι αυτό με τα ονόματα; Το κυνήγι των μεταναστών λέγεται Ξένιος Δίας και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς διαλέχθηκε η Ιφιγένεια. Η Ιφιγένεια της θυσίας για να πλεύσουν τα πολεμικά καράβια για την Τροία;
Εδώ ποιος πρόκειται να θυσιαστεί για τον πόλεμο του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους; Τα βρέφη, οι υπογράφοντες την κοινωνική επιχείρηση δουλευτάδες, που σύρονται σε μια τέτοια κατάσταση από απελπισία, αφού δεν μπορούν να έχουν αυτό που πρέπει; οι λίγοι μόνιμοι που κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους ως δαμόκλειος σπάθη η … εφεδρεία;
Και δέστε τη μέγγενη του διλήμματος εντός της οποίας μας τοποθετείτε: να υπερασπίσουμε τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων ή να δεχτούμε τη λύση της συνεταιριστικής επιχείρησης για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί;
Ακόμα περισσότερο, μας καλείτε απλώς να προσυπογράψουμε ή να καταψηφίσουμε μια ήδη ειλημμένη απόφαση: η συνεταιριστική επιχείρηση έχει εναρκτήρια ημερομηνία την 1.10. Γιατί τη φέρνετε τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Δηλαδή μια κλοουνάτα συζήτησης και ψήφισης, αφού έτσι κι αλλιώς ο αντιδημοκρατικός Καλλικράτης δίνει στη διοικούσα την ευχέρεια αποφάσεων όποια κι αν είναι η άποψη των αντιπολιτευομένων παρατάξεων και Κινήσεων.
Τα είχαμε πει και στο αντίστοιχο ζήτημα του Ωδείου. Ο δήμος βάζει τα χρήματα και την υλικοτεχνική υποδομή. Με την υποχρηματοδότηση και την επικείμενη χρεοκοπία των δήμων του χρόνου τι θα κάνει; Θα παραδώσει τους παιδικούς σταθμούς σε ιδιώτες και θα αφήσει αυτούς τους εργαζόμενους όμηρους και πάλι στα χέρια της επικείμενης ανεργίας; Θα κατεβάζει συνεχώς τους μισθούς αφού εξαρτώνται από ορισμένο κονδύλι του προϋπολογισμού; Θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων;
Και με την ευκαιρία, πώς προέκυψε ο αριθμός 59; Έχουμε την εντύπωση ότι ήταν μικρότερος ο αριθμός των εργαζομένων μέχρι πρότινος. Μακάρι να δουλέψουν περισσότεροι άνθρωποι αλλά επειδή πονηροί οι καιροί μας και η γυναίκα του Καίσαρα όχι μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται πρέπει τιμία, ας μας δοθεί μια εξήγηση ή αν κάνουμε λάθος, να μας το πείτε. Αυτοί οι εργαζόμενοι το δίμηνο που θα είναι κλειστοί οι σταθμοί τι θα κάνουν;
Η λειτουργία των παιδικών σταθμών δεν μπορεί να εξαρτάται από ετήσιες συμβάσεις. Ξέρουμε πολύ καλά την οικονομική κατάσταση των δήμων και γι’ αυτό ακριβώς δεν έχουμε καμιά πολιτική ανοχή. Είναι δημιούργημα των πολιτικών που επέβαλαν στο λαό μας τα μνημόνια και για τα οποία είναι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις με ονοματεπώνυμο, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τώρα ΔΗΜΑΡ, αυτές οι πολιτικές και όσοι τις στήριξαν στην ΚΕΔΕ χρεοκόπησαν τους δήμους και σεις, κ. δήμαρχε, δεν απόσχατε ποτέ από την στήριξη αυτών των πολιτικών.
Είναι οι πολιτικές των μνημονίων που καταδικάζουν τους πολίτες στην ανέχεια, κλείνουν τις κοινωνικές δομές, συγχωνεύουν σχολεία και τμήματα, εμποδίζουν τη μόρφωση, στερούν από το αγαθό της υγείας τους πιο αδύναμους πολίτες, και μεγαλώνουν καθημερινά στην ανεργία, μετατρέποντας τη χώρα σε χώρα γερόντων αφού τα νιάτα φεύγουν συνεχώς ελπίζοντας να βρουν κάπου μακριά ένα όποιο μέλλον.
Παρόλο που νιώθουμε την αγωνία όλων όσων εμπλέκονται στο θέμα, γονιών και εργαζομένων, πρέπει να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή. Όσο κι αν ξέρουμε τους νόμους της Τρόικας για τις προσλήψεις πρέπει να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή. Κάθε φορά θα έρχεται και ένα πιεστικότερο δίλημμα με χειρότερους όρους.
Γι’ αυτό καταψηφίζουμε.»