Με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας στη βουλή, που αφορά τη δυνατότητα προσχώρησης και άλλης συνδικαλιστικής οργάνωσης του κλάδου στις Ειδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΕΣΣΕ) που υπογράφονται για τους εργαζόμενους του δημοσίου, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, δηλ. στους μόνιμους (ν.2738/1999), θέλουμε ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ να δηλώσουμε τα εξής:
Κυρίαρχο για μας είναι η δυνατότητα της υπογραφής της Ειδικής ΣΣΕ, για τους εργαζόμενους δημοσίου δικαίου και της ΣΣΕ για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου, να δίνεται μόνο στην πιο αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου, που εν προκειμένω είναι η ΠΟΕ-ΟΤΑ και την εφαρμογή της στα μέλη που αυτή εκπροσωπεί. Μπορεί η κυβέρνηση να συζητά με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου, όμως τις Συλλογικές Συμβάσεις θα τις υπογράφει μόνο με την πιο αντιπροσωπευτική οργάνωση, όπως αυτή προκύπτει από τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφισάντων μελών στις πρόσφατες αρχαιρεσίες.
Η δυνατότητα προσχώρησης άλλης συνδικαλιστικής οργάνωσης του κλάδου ή επέκτασης της ΣΣΕ σ’ όλους τους εργαζόμενους, προβλέπεται έτσι κι αλλιώς για τους ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενους, από το χρόνο εφαρμογής του ισχύοντος νόμου για τις ΣΣΕ, δηλ από το 1990 (ν.1876/1990), με την υποσημείωση ότι η προσχώρηση στη ΣΣΕ γίνεται από την ημερομηνία αίτησης προσχώρησης της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ενώ η επέκταση και η κήρυξή της ως γενικώς υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, γίνεται με απόφαση του Υπουργού.
Με την τροπολογία αυτή που κατατέθηκε στη βουλή ουσιαστικά επεκτείνεται το καθεστώς που ισχύει για την προσχώρηση σε ΣΣΕ του ιδιωτικού τομέα και στις ΕΣΣΕ που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Η κυβέρνηση σίγουρα είχε στο μυαλό της την πελατειακή εξυπηρέτηση της ΠΟΠ-ΟΤΑ, η οποία χρησιμοποιείται απ’ όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια ως ο πολιορκητικός κριός διάσπασης των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το πρόβλημα με την ΠΟΠ-ΟΤΑ δεν είναι η δυνατότητα προσχώρησης ή όχι στη ΣΣΕ που υπογράφει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, πράγμα με το οποίο δεν διαφωνούμε, αλλά η υπογραφής της ΣΣΕ και μάλιστα της ίδιας και την ίδια ημέρα!
Και για να εξηγηθούμε για να μην παρεξηγηθούμε, η θέση μας αυτή προκύπτει, απ’ την ανάγκη της προώθησης της ενότητας και όχι του κατακερματισμού και της διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος των ΟΤΑ. Πρέπει να γνωρίζουν τα μέλη των μη αντιπροσωπευτικών οργανώσεων ότι δεν θα έχουν την αναδρομική εφαρμογή των συμβάσεων, αλλά από την ημέρα της αίτησης προσχώρησης ή την ημερομηνία υποχρεωτικής ισχύος, μετά από απόφαση του υπουργού.
Αν όμως η κυβέρνηση ήθελε να κάνει δώρο στην ΠΟΠ-ΟΤΑ, τη δυνατότητα προσχώρησής της στην ΕΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, επιβραβεύοντας τον διασπαστικό – εργοδοτικό της ρόλο, της λέμε ότι έκανε μια τρύπα στο νερό ή αλλιώς βρήκε τρόπο να τους περιπαίξει, γιατί οι εργαζόμενοι που είναι στα σωματεία-μέλη της ΠΟΠ-ΟΤΑ, πρέπει να είναι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ενώ η Ειδική ΣΣΕ εφαρμόζεται μόνο για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου (μόνιμους) των ΟΤΑ.
Η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τις επιθετικές ανακοινώσεις που δημοσιοποιεί και που το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ διαφώνησε, δεν κόπτεται τόσο για την ΠΟΠ-ΟΤΑ, όσο πολύ περισσότερο στο να μην δίνεται η δυνατότητα προσχώρησης πρωτοβάθμιων σωματείων που οι δυνάμεις της ΣΥΝ.ΑΝ και της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ αντιδρούν αρνητικά στην εγγραφή τους στην ομοσπονδία, προκειμένου να μη διαταραχτούν οι συσχετισμοί δυνάμεων.
Αν θέλει η ΣΥΝ.ΑΝ να μην δημιουργεί πολύ θόρυβο χωρίς νόημα, πρέπει η ομοσπονδία να απαιτήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να υπογράψει ΣΣΕ για τους ιδιωτικού δικαίου μόνο με την πιο αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου, που αποδεδειγμένα είναι η ΠΟΕ-ΟΤΑ, δίνοντας την δυνατότητα αίτησης προσχώρησης στην ΣΣΕ και όχι υπογραφής, σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις που το επιθυμούν αλλά από την ημερομηνία της αίτησης προσχώρησης και όχι αναδρομικά, όπως έχουμε παραπάνω επισημάνει.
Πολύ δε περισσότερο η ομοσπονδία χρειάζεται να αποκλείσει κάθε επιδίωξη που κυοφορείται από την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ για συμμετοχή της στην υπογραφή των ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ με το Υπουργείο Εσωτερικών και φυσικά μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, γιατί είναι παραπάνω από σίγουρο ότι από μία τέτοια εξέλιξη η διαδικασία θα πάρει εκφυλιστικές διαστάσεις, οδηγώντας μέχρι και σε ατομικές συμβάσεις, που σε αυτό φαίνεται να ευελπιστεί η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ.
Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη συνένωση όλων των ομοσπονδιών του χώρου (ΠΟΕ-ΟΤΑ/ΠΟΠ-ΟΤΑ/ΠΟΕ-ΔΕΥΑ κλπ) σε μία, με στόχο να ενισχυθεί η δύναμη διαπραγμάτευσης των εργαζομένων, αν θέλουμε να έχουμε νίκες και κατακτήσεις σε όφελος των εργαζομένων.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 16 – 11 – 2017