Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Πανεπιστήμια: Παράνομες είναι οι υπουργικές αποφάσεις όχι οι απεργίες

Ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια, που συνεχίζεται για 11η εβδομάδα, ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις και στην ισοπέδωση της δημόσιας παιδείας είναι αγώνας που αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η μνημονιακή, ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με την ασκούμενη πολιτική της διαλύει τα πανεπιστήμια, οδηγεί εκατοντάδες εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες στον «καιάδα» της ανεργίας και «εκποιεί» προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων το αγαθό της δημόσιας, δωρεάν παιδείας. Για να επιβάλλει μάλιστα την πολιτική της χρησιμοποιεί απροκάλυπτα το φόβητρο της αστυνομικής βίας και της επιστράτευσης, οδηγώντας σύσσωμη τη σύγκλητο του πανεπιστημίου Αθηνών σε παραίτηση!

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική της ακραίας νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο πλάι των διοικητικών υπαλλήλων και θα αντισταθούμε μέχρι την τελική ανατροπή.

Παράνομες είναι οι υπουργικές αποφάσεις που διαλύουν τα Πανεπιστήμια και ΟΧΙ οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ακολουθεί σχετικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα iskra.gr 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!

ΑΦΥΠΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ;

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Έντονος αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, καθώς ο κυβερνητικός αυταρχισμός με τις απειλές για αστυνομική επέμβαση συναντά, πέραν του διευρυνόμενου απεργιακού μετώπου των διοικητικών υπαλλήλων, τις αγωνιστικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών, οι οποίοι προχώρησαν το βράδυ της Τρίτης (19/11) σε κατάληψη 6 τμημάτων στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό, Βιολογικό, Παιδαγωγικό και Πληροφορικής) και της Νομικής Σχολής.

Υπό κατάληψη, μετά από απόφαση των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών, βρίσκονται και 4 σχολές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων ΜηχανικώνΕφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και Τοπογράφων Μηχανικών).

Την ίδια ώρα, διευρύνεται το μέτωπο των απεργιών των διοικητικών υπαλλήλων ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας στα Πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας. Μέχρι την Παρασκευή δεν θα λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες με 24ωρη απεργία την Τετάρτη και 48ωρη ως Παρασκευή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αύριο Τετάρτη ολοκληρώνεται η απεργιακή κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκονται για 11η εβδομάδα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς χθες αποφάσισαν δύο 48ωρες απεργίες μέχρι την Παρασκευή. Τη Δευτέρα τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους έθεσαν την παραίτησή τους στη διάθεση του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη επισημαίνοντας το αδιέξοδο στη λειτουργία του ιδρύματος. Η Σύγκλητος δηλώνει την «άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας».

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, με τον αρμόδιο υπουργό Κων/νο Αρβανιτόπουλο να καταφεύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να χαρακτηριστεί η απεργία καταχρηστική και να ξεκινήσουν οι διώξεις των αγωνιζόμενων εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά που ο υπουργός Παιδείας κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ως παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

δημοσίευσε ...