Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Διάλογο-παγίδα ζητεί το υπ. Παιδείας - Κοινό μέτωπό από φοιτητές και διοικητικούς

Μετά το κοινό συλλαλητήριο της Πέμπτης με τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι φοιτητές διατηρούν αρραγές το κοινό μέτωπο ενάντια στη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου και αποφασίζουν καταλήψεις σε τμήματα και σχολές.

Όπως δήλωσε στο left.gr ο Μιχ. Λινάρδος, γραμματέας Σπουδάζουσας της νεολαίας Συνασπισμού, «για τους φοιτητές ο αγώνας αυτός έχει να κάνει και με τα δικά τους δικαιώματα, για το αν θα μπορούν να σπουδάζουν.
Οι απολύσεις είναι εργαλείο επιβολής για μια σειρά μέτρα που πλήττουν και τους φοιτητές όπως η ιδιωτικοποίηση και η επιβολή διδάκτρων. Δίνουμε τον αγώνα σα να είναι δικός μας!». Αναλυτικά, έως την Πέμπτη το βράδυ:

Υπό κατάληψη βρίσκονται 6 σχολές του ΕΜΠ: των Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων, Ναυπηγών, Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων και ΣΕΜΦΕ. Επίσης, 8 σχολές του ΕΚΠΑ: Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό, Βιολογικό, Παιδαγωγικό, Πληροφορικής, Νομική και η Φιλοσοφική που πήρε σήμερα απόφαση και είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Αθήνας. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί οι Σύγκλητοι δύο εκ των μεγαλυτέρων ιδρυμάτων της χώρας, του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ.

Φυσικά, ο αγώνας των διοικητικών έχει ήδη βρει τους... σαμποτέρ του, καθώς η ΟΝΝΕΔ κρυμμένη πίσω από τις «Ανοιχτές Σχολές» ετοιμάζει την Παρασκευή συγκέντρωση... διαμαρτυρίας στα Προπύλαια!

Στο μεταξύ, παράνομη κρίθηκε εκ νέου, με απόφαση του Πρωτοδικείου, η απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κατόπιν νέας αγωγής που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας.

Είναι η τρίτη φορά που η απεργία κηρύσσεται παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακός, Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξή της στο ΑΜΠΕ, αναφερόμενη στις δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν παράνομες τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων, τονίζει: «Παράνομη απεργία κρίνεται όποια απεργία έχει προβλήματα τυπικά ως προς την προκήρυξή της. Η απεργία, όμως, δεν κρίθηκε καταχρηστική, που σημαίνει ότι δεν θίγονται οι όροι και λόγοι της απεργίας. Αυτό αντιμετωπίζεται με νέα απεργία, στην οποία βρίσκονται οι διοικητικοί υπάλληλοι, συμμορφωνόμενοι προς τους όρους, που έθεσαν τα δικαστήρια».

Μετά τη νέα δικαστική του «δικαίωση», ο υπουργός Παιδείας κάλεσε σε διάλογο - παγίδα πρυτάνεις και διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, με την προϋπόθεση να... ανοίξουν τα Ιδρύματα.

«Σήμερα (σ.σ.: Πέμπτη) ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μετά την απογραφή τους, τη μοριοδότηση από τον ΑΣΕΠ, και την απόφαση του τριμελούς ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου» αναφέρει σε δήλωση του ο Κ. Αρβανιτόπουλος. «Καλώ αύριο τις πρυτανικές αρχές των οκτώ Ιδρυμάτων σε διάλογο, προκειμένου η Πολιτεία και το υπουργείο να τους συνδράμουν στην διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν» αναφέρει.

Πηγή: left.gr


Σχετική είναι η παρακάτω Δήλωση των μελών της Ενωτικής Αριστερής Παρέμβασης Εργαζομένων στην Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος καλεί σε διάλογο πρυτάνεις  και διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων.
 

Την ίδια στιγμή δημοσιοποιεί τα ονόματα των συναδέλφων που τίθενται σε διαθεσιμότητα στη διαύγεια,(ονόματα που προέκυψαν από νομικά έωλη και πλήρως αντισυνταγματική διαδικασία) αφαιρώντας από το σώμα των Πανεπιστημίων εκατοντάδες εργαζόμενους, αυτούς που είναι απολύτως αναγκαίοι προκειμένου να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια.

Αφού  λοιπόν «εκτέλεσε» τους αγωνιζόμενους διοικητικούς τους καλεί σε διάλογο. Στο εκβιαστικό δίλλημα να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια που υποκριτικά προβάλλει ο  κύριος υπουργός απαντάμε:
 
Ο διάλογος της κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας είναι εντελώς προσχηματικός και χρησιμοποιείται επικοινωνιακά με σκοπό να εμπαίξει την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τις νέες και τους νέους, την ελληνική κοινωνία. Και αυτό γιατί  προκειμένου να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια απαιτείται το αναγκαίο προσωπικό για τη φύλαξη, την ασφάλεια των ανθρώπων, να υπάρχουν εργαζόμενοι που θα στελεχώσουν τις γραμματείες και εν γένει στις υποστηρικτικές υπηρεσίες της εκπαιδευτικής  και ερευνητικής διαδικασίας.  Είναι απαραίτητο δηλαδή το προσωπικό που μόλις εχθές έθεσε σε διαθεσιμότητα. Σ΄αυτή την κρίσιμη κατάσταση και στο αδιέξοδο που έχουμε οδηγηθεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας η ανευθυνότητα και υποκρισία περισσεύουν.

Αν πραγματικά η κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο με τους διοικητικούς υπαλλήλους οφείλει άμεσα να:
 
-αποσύρει  την ΚΥΑ αίροντας  ταυτόχρονα τις συνέπειές της
 
-να άρει τις πειθαρχικές διώξεις ενάντια σε όσες/ους αρνήθηκαν να απογραφούν στην νομικά και συνταγματικά απαράδεκτη διαδικασία-μεθόδευση του Υπουργείου

Καλούμε τέλος τον Υπουργό Παιδείας, να αναλογιστεί τις ευθύνες τους και να συνεισφέρει έστω και τώρα με το μοναδικό πλέον τρόπο που μπορεί..... Υποβάλλοντας  την παραίτησή του
Τα μέλη του ΚΣ της ΟΔΠΤΕ
Τασούλα Βεζυρτζόγλου,
Γιώργος Πετρόπουλος
Ζαχαρίας Τριγάζης

δημοσίευσε ...