Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Μόνιμος μηχανισμός «κινητικότητας» στο δημόσιο

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ - ΑΣΕΠ για όλα στο δημόσιο
Ριζικές μεταβολές επέρχονται στο θεσμικό πλαίσιο των μετατάξεων, των μεταθέσεων και των αποσπάσεων στο Δημόσιο. Στον νέο μηχανισμό κινητικότητας αποφασιστικός είναι ο ρόλος του ΑΣΕΠ, στο οποίο ανατίθεται η μοριοδότηση των υπαλλήλων. Θα μετακινούνται χωρίς να παρεμβάλλεται περίοδος διαθεσιμότητας.
Με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ θα πραγματοποιούνται οι μετατάξεις, οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις στο Δημόσιο σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αποκαλύπτει σήμερα (26/3/2014) το «Εθνος».


Ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που θα αντικαταστήσει τη γραφειοκρατική διαδικασία των μεταθέσεων, μετατάξεων και των αποσπάσεων στο Δημόσιο έχει ενταχθεί στη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα στο πλαίσιο της πρόσφατης διαπραγμάτευσης και αναμένεται να θεσμοθετηθεί μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Το νέο καθεστώς που διαμορφώνει την «εσωτερική αγορά εργασίας» στο Δημόσιο (όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών) δεν περιλαμβάνει το καθεστώς διαθεσιμότητας για τους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα θα απαγορεύει την παρέμβαση πολιτικών παραγόντων στις μετακινήσεις προσωπικού.
Καταργεί, τέλος, τη γραφειοκρατική διαδικασία των 80-100 υπογραφών που απαιτούνται σήμερα για μία μετάθεση και εξασφαλίζει την τοποθέτηση των «αξιότερων» δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις που έχουν ανάγκη στελέχωσης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα ολοκληρωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας θα περιλαμβάνει πέντε στάδια για τη μετακίνηση του προσωπικού.
1. Καταγραφή των κενών θέσεων σε όλο το Δημόσιο: η καταγραφή θα γίνεται με βάση τα σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης για τη «δημιουργία» θέσεων που θα φωτογραφίζουν τη μετακίνηση υπαλλήλων.
2. Δύο ή τρεις φορές τον χρόνο θα προκηρύσσεται πανελλαδικός διαγωνισμός που θα περιλαμβάνει τις κενές θέσεις ανά ειδικότητα και κλάδο στις δημόσιες υπηρεσίες ανά την επικράτεια και θα καλούνται οι υποψήφιοι προς μετακίνηση δημόσιοι υπάλληλοι να δηλώσουν συμμετοχή.
Ο διαγωνισμός θα γίνεται υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και θα έχει τα χαρακτηριστικά των προκηρύξεων της Ανεξάρτητης Αρχής για πλήρωση θέσεων με σειρά προτεραιότητας.
3. Οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετακινηθούν θα καταθέσουν αίτηση στις υπηρεσίες που ανήκουν προκειμένου να λάβουν άδεια για τη μετακίνησή τους. Σε περίπτωση που κριθούν απαραίτητοι στις δομές που υπηρετούν δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό.
4. Οι υποψήφιοι θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και θα υποβάλλουν αίτηση μετακίνησης σε θέσεις αντίστοιχης ειδικότητας και κλάδου με αυτήν που κατέχουν. Θα μοριοδοτούνται από το ΑΣΕΠ στη βάση προδιαγεγραμμένων κριτηρίων που θα αφορούν την εμπειρία, τα τυπικά προσόντα, αλλά και κοινωνικά κριτήρια.
5. Οι επιτυχόντες που θα έχουν την καλύτερη βαθμολογία στη μοριοδότηση των κριτηρίων μετά την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ θα μετακινούνται στις νέες θέσεις εντός ενός μηνός, άμεσα, χωρίς να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Η λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας θα υλοποιηθεί στα πρότυπα της αρχικής πρότασης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ενδοδημοτική κινητικότητα, χωρίς όμως να υπάρχει η ανάγκη να τεθεί ο υπάλληλος σε διαθεσιμότητα. Στόχος του υπουργείου είναι να εντάξει την κινητικότητα στη φιλοσοφία του Δημοσίου καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο σε ειδικές περιπτώσεις να δοθούν κίνητρα για τη μετακίνηση του προσωπικού, όπως για παράδειγμα σε κενές θέσεις δημοσίων υπηρεσιών σε μικρά νησιά ή σε παραμεθόριες περιοχές.
ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αποζημιώσεις για τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους που θα απολύονται
Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας μέσω ΟΑΕΔ για έναν χρόνο στους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται λόγω διαθεσιμότητας προβλέπει διάταξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη αφορά για πρώτη φορά την καταβολή αποζημίωσης για μονίμους υπαλλήλους που πρόκειται να απολυθούν, αφού μέχρι σήμερα υπήρχε νομικό κενό.
Κύκλοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνουν ότι «πρόκειται για ζήτημα ηθικής τάξης να αποκατασταθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονται».
Με τη διάταξη που εισάγει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ισχύει πλέον στο Δημόσιο ό,τι προβλέπεται για την απόλυση υπαλλήλου στον ιδιωτικό τομέα. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν σε μονίμους αλλά και εργαζομένους με σχέση αορίστου χρόνου που θα απολυθούν εντός του 2014 αλλά θα ισχύσει και για τους 3.650 εργαζομένους που απολύθηκαν το 2013. Δεν θα καταβάλλεται αποζημίωση σε όσους υπαλλήλους απομακρύνονται από το Δημόσιο για πειθαρχικούς λόγους.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν απολυθεί για πρώτη φορά μετά από 103 χρόνια από τη θεσμοθέτηση της μονιμότητας στο Δημόσιο 4.750 δημόσιοι υπάλληλοι εκ των οποίων 1.433 σχολικοί φύλακες, 170 εκπαιδευτικοί, 2.700 γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ που δεν κατέθεσαν αιτήσεις για να εργαστούν στον νέο φορέα και 100 υπάλληλοι από τα ΝΠΙΔ που καταργήθηκαν, οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωσης.
Παράλληλα θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο 200 υπάλληλοι λόγω πειθαρχικών αδικημάτων και 153 δημοτικοί αστυνόμοι που διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά, που δεν θα λάβουν αποζημίωση απόλυσης.
Για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης, ως βάση λαμβάνεται ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος που υπολογίστηκε για την κατάταξη του υπαλλήλου, καθώς και ο χρόνος διαθεσιμότητας.
Συγκεκριμένα η αποζημίωση απόλυσης που θα δίνεται σε μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό θα αφορά έναν βασικό μισθό για προϋπηρεσία από 1 έως 3 χρόνια, δύο μισθούς για προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια, τρεις μισθούς από 6 μέχρι και 8 έτη και τέσσερις μισθούς από 8 μέχρι και 10 έτη προϋπηρεσία (Προεδρικό Διάταγμα 410/1988). Για κάθε έτος πάνω από τα 10 χρόνια θα καταβάλλεται ένας μισθός.
Για παράδειγμα μόνιμος υπάλληλος διοικητικών καθηκόντων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που απολύεται μετά από 22 χρόνια και 4 μήνες προϋπηρεσίας και με 8 μήνες διαθεσιμότητα θα λάβει με βασικό μισθό στον κλάδο του 858 ευρώ, για τα πρώτα 10 χρόνια 3.532 ευρώ (τέσσερις βασικούς μισθούς) και άλλους 13 μισθούς για τα υπόλοιπα χρόνια προϋπηρεσίας δηλαδή 11.154 ευρώ. Συνολικά θα πρέπει να λάβει ως αποζημίωση απόλυσης 14.686 ευρώ συνυπολογίζοντας εν μέρει και τις αποδοχές διαθεσιμότητας.
Οι υπάλληλοι που απολύονται θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας 360 ευρώ μηνιαίως για έναν χρόνο από τον ΟΑΕΔ καθώς επίσης και τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
πηγή : ethnos.gr
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υιοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από το megalo-limani

Διαβάστε επίσης :Η «βρώμικη» παγίδα της αποζημίωσης και του επιδόματος ανεργίας στους απολυμένους
 

δημοσίευσε ...