Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

Η «βρώμικη» παγίδα της αποζημίωσης και του επιδόματος ανεργίας στους απολυμένους

Πίσω από την ξαφνική «γενναιοδωρία» και «μεγαλοψυχία» της κυβέρνησης, να χρυσώσει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα με αποζημίωση και επίδομα ανεργίας, κρύβεται ο άθλιος σχεδιασμός της για την νομιμοποίηση των ανθρωποκτόνων απολύσεων που επιβάλει σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Η «σκληρή» διαπραγμάτευση που προσπαθεί με αγωνία να πείσει ότι έκανε η κυβέρνηση απέναντι στους τοκογλύφους δανειστές, φαίνεται ότι περιέχει ακόμα περισσότερες απολύσεις από ότι έχει αφήσει να διαρρεύσει στον τύπο και για το 2015 ή ολοκληρωτική αποδέσμευση των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η νέα διάταξη που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση και μάλιστα λίγο πριν από τις εκλογές, όχι φυσικά για να «αποκαταστήσει» ηθικά τους εργαζόμενους, αλλά γνωρίζοντας καλά ότι οι απολύσεις πέρα του αγώνα των εργαζομένων θα καταπέσουν και με δικαστικές αποφάσεις γιατί στερούνται συνταγματικής νομιμότητας, προσπαθεί να καλύψει το κενό νόμου που υπάρχει για αποζημιώσεις και ένταξη στο ταμείο ανεργίας των απολυμένων εργαζομένων του δημοσίου, μιας και ο νόμος δεν προέβλεπε απολύσεις (μόνο απολύσεις λόγω πειθαρχικού παραπτώματος).

Οι αδίστακτοι μνημονιακοί υπηρέτες εκμεταλλεύονται την ανάγκη επιβίωσης, που έχουν επιβάλλει με την πολιτική τους στους εργαζόμενους, οι οποίοι χάνουν βίαια και αυταρχικά την εργασία τους και μηδενίζεται το εισόδημα τους, πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να μετριάσουν τις αντιδράσεις και θα επωφεληθούν προεκλογικά τα ψίχουλα που θα δώσουν για αποζημίωση και επίδομα ανεργίας στις «στρατιές» απολυμένων που δημιουργούν εκτελώντας τις διαταγές της τρόικας.

Οι εργαζόμενοι δεν θα πέσουν στην παγίδα τους, δεν θα γίνουν οι σύγχρονοι «σκλάβοι» στην υπηρεσία του ξένου και εγχώριου κεφαλαίου.

Είναι αυτονόητο ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να μπει στην διαδικασία συζητήσεων – «διαπραγματεύσεων» για το ύψος των αποζημιώσεων, γιατί θα είναι σαν να αποδέχεται τις απολύσεις και να τις νομιμοποιεί.

Η διαρκής πάλη ενάντια στις απολύσεις, στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, στις καταργήσεις και το ξεπούλημα των δημόσιων υπηρεσιών και κοινωνικών αγαθών μπορεί να αποτρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να ανατρέψει την νεοφιλελεύθερη πολιτική και αυτούς που την εφαρμόζουν.

Εμείς, για ένα πράγμα μπορούμε να δεσμευτούμε απέναντι στους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους, ότι θα αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτών που καταστρέφουν και καταδικάζουν το λαό στη φτώχια, την εξαθλίωση και την ταπείνωση και για την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν ή απολύονται σε εφαρμογή της μνημονιακής νομοθεσίας από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθεί σχετικό δημοσίευμα από «το Ποντίκι»

Προεκλογικά επιδόματα ανεργίας σε δημ. υπαλλήλους που… απέλυσε ετοιμάζει η κυβέρνηση

Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ, για τους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται προβλέπει διάταξη που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πιθανότατα θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο τις προσεχείς ημέρες.

Το υπουργείο θέτει ως ζήτημα ηθικής τάξης την αποζημίωση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των υπαλλήλων που η ίδια απολύει, ενόψει βέβαια και των κρίσιμων διπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

Πρακτικά, η υιοθέτηση μιας τέτοιας διάταξης  σημαίνει πως ότι προβλέπεται για την απόλυση υπαλλήλου στον ιδιωτικό τομέα, θα ισχύει πλέον και στον δημόσιο τομέα.

Τι προβλέπει η διάταξη

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στους μόνιμους και στους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίους υπαλλήλους, που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και στη συνέχεια απολύονται λόγω κατάργησης της θέσης τους, να λαμβάνουν αποζημίωση απόλυσης από το ελληνικό δημόσιο.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης, ως βάση λαμβάνεται ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4024/2011, ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και ο χρόνος διαθεσιμότητας.

Κατά τα λοιπά, η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 55 του πδ 410/1988, όπως ισχύει.

Στην αποζημίωση απόλυσης συνυπολογίζονται εν μέρει και οι αποδοχές διαθεσιμότητας που έλαβαν οι εν λόγω υπάλληλοι. Ο υπόχρεος για την καταβολή, ο τρόπος της καταβολής, η διαδικασία και το ύψος της αποζημίωσης θα καθοριστούν με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σημειώνεται δε ότι στις ανωτέρω ρυθμίσεις υπάγονται και οι απολυόμενοι για τους οποίους η σχετική πράξη εκδόθηκε πριν την έναρξη ισχύος του νόμου.

Ένταξη απολυομένων υπαλλήλων στις παροχές του ΟΑΕΔ

Οι ως ανωτέρω υπάλληλοι, που απολύονται, δικαιούνται το επίδομα ανεργίας καθώς επίσης και τις λοιπές παροχές που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ, υπό τις προϋποθέσεις των οικείων διατάξεων, έστω και αν δεν είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση ανεργίας του εν λόγω Οργανισμού.

Για τη καταβολή των ανωτέρω λαμβάνονται υπόψη, αντί του εγγράφου καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, η σχετική πράξη λύσης της εργασιακής σχέσης και, αντί των ημερών εργασίας απασχόλησης, η υπηρεσία του υπαλλήλου, που κατά το προηγούμενο άρθρο υπολογίζεται για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης.

δημοσίευσε ...