Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΜΕΤΑ Δημοσίου: Το κομματικό κράτος καλά κρατεί

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, που δόθηκε για διαβούλευση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στοχεύουν στην πλήρη άλωση των θέσεων προϊσταμένων στο Δημόσιο από την κυβέρνηση και στην εγκαθίδρυση μιας διοικητικής πυραμίδας, κομματικά ελεγχόμενης και υποταγμένης στις μνημονιακές πολιτικές.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καταργείται κάθε αντικειμενικό και μετρήσιμο κριτήριο για  την επιλογή των προϊσταμένων. Καθιερώνεται αντίθετα, μια διαβλητή διαδικασία εξετάσεων και κυρίως μια διάτρητη διαδικασία συνεντεύξεων, το αποτέλεσμα μάλιστα της οποίας θα λαμβάνεται υπόψη  κατά 70% και 60% για την επιλογή αντίστοιχα των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών.
Η απουσία αντικειμενικών κριτηρίων, οι διαβλητές εξετάσεις, η παρωδία των συνεντεύξεων, η εισαγωγή ιδιωτών αξιολογητών, αλλά και οι μεταβατικές διατάξεις, που δίνουν τη δυνατότητα για τον αυθαίρετο διορισμό προϊσταμένων και τη συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων, διαμορφώνουν ένα σύστημα επιλογής ημετεροκρατίας και κομματικού ελέγχου, που μας γυρίζει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση, μετά την κατάργηση υπηρεσιών, την υπαλληλοκτόνα αξιολόγηση, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις προσωπικού, οδηγεί, με τις επιλογές της για τους προϊσταμένους, σε παραπέρα διάλυση τις Δημόσιες Υπηρεσίες.
Η Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (Μ.Ε.Τ.Α), εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και ευρύτερα η ελληνική κοινωνία, με τους αγώνες τους, αλλά και με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογικές μάχες, έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές.
Αθήνα, 15/5/2014

δημοσίευσε ...