Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Το μήνυμα δεν ελήφθη: μέχρι το φθινόπωρο οι αλλαγές ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο και ασφαλιστικό

Παρά το ότι οι κυβερνητικοί εταίροι νικήθηκαν κατά κράτος στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, ήδη, δείχνουν το... πόσο κατάλαβαν το μήνυμα των εκλογών. Δημοσιεύματα του Τύπου, όπως αυτό της «Καθημερινής», αρχίζουν να μιλούν για «δύσκολα εμπόδια που πρέπει να υπερβεί η κυβέρνηση μέχρι το φθινόπωρο, προκειμένου να εξασφαλίσει μία θετική αξιολόγηση από την τρόικα και να ανοίξει η διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους».

Και ποια είναι τα «εμπόδια» αυτά; Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, μνημονιακές δεσμεύσεις δηλαδή που φέρουν τις υπογραφές Σαμαρά και Βενιζέλου, και ουσιαστικά έχουν ως στόχο να τσακίσουν τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές κυβέρνησης και τρόικας· μνημονιακές δεσμεύσεις που στόχο έχουν να υποτάξουν το λαό προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων «επενδυτών», επιβάλλοντας μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας.
Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στον τομέα των εργασιακών σχέσεων δύο είναι οι μεγάλες εκκρεμότητες.

Η πρώτη αφορά τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, μετά και την ολοκλήρωση μελέτης, που καταρτίζει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το οποίο θα έχει καθοριστικό λόγο και στην πρόταση για αλλαγή του ποσοστού επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων.

Τα καθοριστικά ερωτήματα αφορούν:

1. Εάν το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις από 100 έως 300 εργαζόμενους θα αυξηθεί κοντά στο 10% από το 5%, που είναι σήμερα και

2. Εάν θα επιτραπεί σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 300 εργαζόμενους, να απολύουν έως και 30 εργαζόμενους, χωρίς να εμπίπτουν στις διατάξεις περί ομαδικών απολύσεων.

Η Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Θα αγωνιστούν για την ανατροπή ενός τέτοιου νόμου, θα αγωνιστούν για τη μη εφαρμογή του.

Το είχε σημειώσει εξάλλου και όταν ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο-νέο μνημόνιο του υπουργείου Οικονομικών στις αρχές Απριλίου, ότι δηλαδή η μνημονιακή κυβέρνηση «ετοιμάζει νέες βάρβαρες ανατροπές στα λίγα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Σχεδιάζει την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και τη γενίκευσή τους στο δημόσιο, δίνει οριστικό χτύπημα σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες και προχωρεί σε νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου

Η δεύτερη εκκρεμότητα για την οποία θα επιζητηθεί μία νέα διαβεβαίωση, είναι η αλλαγή του βασικότερου συνδικαλιστικού νόμου και, ειδικότερα, οι διατάξεις του για τον τρόπο κήρυξης νόμιμης απεργίας, καθώς και τις συνδικαλιστικές άδειες.

Στην ουσία, εάν προχωρήσει σε αυτό το βήμα, η μνημονιακή κυβέρνηση θα νεκραναστήσει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας.

Όπως έχει επισημάνει με ανακοίνωσή της η Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή, «στη μέχρι σήμερα αποθεσμοποίηση των συνδικάτων, στην πλήρη απορρύθμιση του συλλογικού εργατικού δικαίου, στην απαξίωση κάθε θεσμικής δομής τους, έρχεται να προστεθεί τώρα και η απευθείας επέμβαση στο εσωτερικό της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Με πρόσχημα αντικειμενικά και υποκειμενικά προβλήματα που υπήρχαν και προστέθηκαν από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επιχειρούν με νέα νομοθετική πρωτοβουλία, να δώσουν χαριστική βολή στην αποτελεσματικότητα και την εσωτερική λειτουργία σε έναν από τους ιστορικοτέρους και δημοκρατικότερους θεσμούς».

Μάλιστα, όπως έχει υπογραμμίσει, η στάση της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος να αρνείται κάθε συζήτηση στην κατεύθυνση αυτή «στρώνει αντικειμενικά το έδαφος στην κυβέρνηση να σαρώσει ότι έχει απομείνει από τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα».

Αλλαγές στο ασφαλιστικό

Στο σκέλος του ασφαλιστικού, μέχρι το φθινόπωρο, πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τα πεδία των αλλαγών, που θα ισχύσουν από την 1.1.2015.

Σε αυτά τα πεδία εμπίπτουν τα εξής:

- Ένας νέος κύκλος ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων (ενδεχομένως σε τρία, μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών).

- Κάθετες ενοποιήσεις, με την έμφαση να δίδεται στην ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι το μεν ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα ενσωματώσει τα ταμεία επικουρικής σύνταξης όχι η πλήρης ενσωμάτωση της κύριας με την επικουρική και η δημιουργία ζωτικού χώρου για τον τρίτο πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης.

- Μέτρα για τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της βασικής σύνταξης από την επόμενη χρονιά.

- Περικοπές σε μία δεύτερη ομάδα κοινωνικών πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτείται ένα μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών ταμείων.

- Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2015. Η αλλαγή θα αφορά το τμήμα της σύνταξης που διαμορφώνεται για το χρόνο ασφάλισης, μετά την 1η Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, από την 1η Ιουλίου 2015, αναμένονται αλλαγές στο ύψος των επικουρικών συντάξεων, λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Αρχικώς, η ρήτρα θα εφαρμοστεί στο μεγάλο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ), ενώ τη νέα χρονιά θα επεκταθεί και στους άλλους φορείς.

πηγή : ergasianet.gr

Με πληροφορίες από «Καθημερινή»

δημοσίευσε ...