Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Στα κρυφά ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζουν την ιδιωτικοποίηση Δημοσίων Υπηρεσιών από πολυεθνικές

του Aristerix

Η ουσιαστική κατάργηση του λεγόμενου κοινωνικού κράτους και η μετατροπή των Δημοσίων Υπηρεσιών σε επιχειρηματικές μονάδες όπου το πολυεθνικό κεφάλαιο θα βρίσκει χώρο για να αναπτύξει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, μεταφέροντας ταυτόχρονα το «κόστος» των υπηρεσιών στις πλάτες των πολιτών αποτέλεσε βασική αρχή του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.

Ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρώπη αυτή η πολιτική πήρε έναν επιθετικό χαρακτήρα, χτυπώντας και διαλύοντας κρίσιμες υπηρεσίες που σχετίζονται με τις παροχές υγείας, παιδείας, πρόνοιας αλλά και σε τομείς όπως το νερό και η ενέργεια.

Βεβαίως θα ήταν λάθος να μην επισημάνει κάποιος ότι πυρήνας της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από τα σύμφωνα σταθερότητας είναι η προώθηση της ιδέας της ανταποδοτικότητας και ταυτόχρονα συρρίκνωση των Δημόσιων δομών και εκχώρηση αυτών σε ιδιώτες.

Φαίνεται μάλιστα ότι το πολυεθνικό κεφάλαιο βρήκε έναν ακόμα τομέα που όχι μόνο θα επενδύει και θα έχει διασφαλισμένα τα κέρδη αλλά όπως προκύπτει και από το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ και μια σταθερή χρηματοδότηση από το κράτος.

Οι συζητήσεις που διεξάγονται στα κρυφά, σε έναν από τους πιο άγριους καπιταλιστικούς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μετά από απαίτηση των ΗΠΑ με την συμμετοχή της ΕΕ για υπογραφή συμφωνίας που θα προωθεί στα πλαίσια του ανταγωνισμού την εκχώρηση των Δημόσιων υπηρεσιών σε πολυεθνικά κεφάλαια και ταυτόχρονα την επιδότηση τους από το κράτος δείχνουν ότι η επίθεση στις Δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο στην ΕΕ όσο και στη χώρα μας θα περάσει σε άλλο επίπεδο.

Γι’ αυτό η υπεράσπιση των Δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών, αποτελεί πρώτο καθήκον για το συνδικαλιστικό κίνημα.


Με πολύ διακριτικό τρόπο συνεχίζονται, πίσω από τις πλάτες των λαών της Ευρώπης, οι διαβουλεύσεις για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Χωρίς να υπάρξει έστω μία ανακοίνωση για το γεγονός, συνεδρίασαν για το ζήτημα αυτό την περασμένη εβδομάδα, στην πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελβετία, οι εκπρόσωποι πενήντα χωρών, μεταξύ των οποίων και οι "28" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή φυσικά και της Ελλάδας.

Πρόκειται για τους αυτοχαρακτηριζόμενους «Αληθινοί, Καλοί Φίλοι των (δημόσιων) Υπηρεσιών» (ΑΚΦ), των οποίων η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και στοχεύει στην υπογραφή, μέχρι το 2015, μιας διεθνούς συμφωνίας για το εμπόριο στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών.

«Αντικειμενικός στόχος αυτών των διαπραγματεύσεων είναι να ανοίξουν οι χώρες, οι οποίες θα υπογράψουν τη συμφωνία, στον διεθνή ανταγωνισμό το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα των δημόσιων υπηρεσιών τους, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης, την εκπαίδευση, την πρόσβαση στην ύδρευση και τις διάφορες μορφές ενέργειας (δίκτυα ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου κ.λπ.), τις μεταφορές, ακόμη και ολόκληρο τον ταχυδρομικό τομέα», δήλωσε η Ρόζα Παβανέλι, γενική γραμματέας της Διεθνούς των Συνδικάτων των Δημόσιων Υπηρεσιών που εκπροσωπεί είκοσι εκατομμύρια εργαζόμενους σε 154 χώρες.

Η γεν. γραμματέας τόνισε πως το άνοιγμα αυτό, με τη θέσπιση νόμων για την απορρύθμιση και την κατάργηση τελικά του δημόσιου χαρακτήρα όλων αυτών των δημόσιων υπηρεσιών, στοχεύει «στην υπονόμευση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών, στον αφοπλισμό των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε όλους αυτούς τους τομείς, προκειμένου να προωθήσει τα ιδιωτικά, κερδοσκοπικά συμφέροντα εις βάρος του κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν σήμερα όλες αυτές οι υπηρεσίες». Και συνεχίζει: στο όνομα του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού, ένα αμερικανικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα μπορεί, όχι μόνο να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης, αλλά και να απαιτήσει την επιδότησή του από την κυβέρνηση αυτής της χώρας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αυτή χρηματοδοτεί τα κρατικά πανεπιστήμιά της.

Συνδικάτα και ΜΚΟ καταγγέλλουν τη μυστικότητα που καλύπτει αυτές τις διαπραγματεύσεις, για τις οποίες δεν έχει ποτέ ανακοινωθεί συγκεκριμένη ατζέντα με το περιεχόμενο τους και οι κυβερνήσεις, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης, δεν έχουν ζητήσει ποτέ, από το 2012 οπότε άρχισαν αυτές οι διαβουλεύσεις με πρωτοβουλία της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, την άποψη των συνδικάτων ή της κοινής γνώμης. Αν δεν αντιδράσουν εγκαίρως τα πολιτικά κόμματα και τα εργατικά συνδικάτα, θα δούμε πολύ σύντομα την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση όλων των βασικών, κοινωνικού χαρακτήρα, δημόσιων υπηρεσιών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο περισσότερες από 300 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κατάγγειλαν αυτό το σχέδιο που υλοποιείται πίσω από τις πλάτες των πολιτών. «Παρά τις επαναλαμβανόμενες πολλαπλές χρηματοπιστωτικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές κρίσεις -γράφουν στην καταγγελία τους- οι νέοι κανόνες για τις υπηρεσίες που προωθούν οι λεγόμενοι 'Αληθινοί Φίλοι των Δημόσιων Υπηρεσιών' χειροτερεύουν τις (νεοφιλελεύθερες) νομοθεσίες που μας οδήγησαν σε όλες αυτές τις κρίσεις.

Και τούτο, διότι περιορίζουν ακόμη περισσότερο τον δημόσιο χώρο μέσα στον οποίο κινείται η πολιτική και υπονομεύουν τη δημοκρατία ευνοώντας την κατάληψη αυτού του χώρου από διεθνείς επιχειρήσεις. Αυτές οι συγκεκαλυμμένες ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφελείας θα οδηγήσουν και στη γενίκευση της παραπομπής σε ιδιωτικά διαιτητικά δικαστήρια όλων των διαφορών που αναπόφευκτα θα προκύψουν από τη μαζική είσοδο ιδιωτών σε δραστηριότητες που ανήκουν σήμερα στο Δημόσιο και στις οποίες θα εφαρμοσθούν οι νόμοι του νεοφιλελεύθερου ανταγωνισμού.


πηγή : ygeionomikoi.gr

δημοσίευσε ...