Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.-Ο.Π.Α.Δ.: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ…


Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2010

Αριθμ. Πρωτ.: 1093

Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.-Ο.Π.Α.Δ.: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ…


Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. εδώ και αρκετούς μήνες έχει επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. Προβλήματα που οξύνθηκαν με τον Ν.3655/2008 και την ένταξή του στον Ο.Π.Α.Δ. με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. έχει έναν απαρχαιωμένο Οργανισμό από το 1989 με λίγες μόνιμες οργανικές θέσεις. Τα τελευταία δέκα χρόνια εξυπηρετούνταν από Συμβασιούχους και Stage. Από τον Μάιο του 2009 οι συμβάσεις έληξαν και από τον Δεκέμβρη του 2009 τα Stage αποχώρησαν. Είναι ενδεικτικό ότι:

• Στην Κεντρική Υπηρεσία του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 50%. Λειτουργεί με σαράντα έξη (46) υπαλλήλους όταν πριν από ενάμιση χρόνο λειτουργούσε με εκατό είκοσι (120).

• Πέντε (5) Περιφερειακά Γραφεία συνεχίζουν να λειτουργούν με ένα (1) και μοναδικό υπάλληλο.

Όσες προσπάθειες έγιναν, με κινητοποιήσεις δικές μας αλλά και των εργαζόμενων του Ταμείου, προς την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την ανάδειξη και αντιμετώπιση του προβλήματος, το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν η απόσπαση υποσχέσεων που όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Η χαριστική βολή δόθηκε με τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, το περίφημο μνημόνιο. Η απαγόρευση προσλήψεων συμβασιούχων, ο περιορισμός στις προσλήψεις μονίμων, (για κάθε 5 που αποχωρούν, 1 θα προσλαμβάνεται), αλλά και το νέο ασφαλιστικό έδωσαν την χαριστική βολή. Από το καλοκαίρι του 2010 συνταξιοδοτήθηκαν αρκετοί εργαζόμενοι στην Κεντρική Υπηρεσία και στην Περιφέρεια. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποχωρήσουν και άλλοι.

Η τεράστια έλλειψη σε προσωπικό έχει σαν συνέπεια την αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των συμβεβλημένων φορέων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

• Από τους συμβεβλημένους γιατρούς εκκαθαρίζονται λογαριασμοί Ιουλίου 2009.

• Από τα συμβεβλημένα Διαγνωστικά Κέντρα εκκαθαρίζονται λογαριασμοί Μαρτίου 2009.

• Από τους ασφαλισμένους εκκαθαρίζονται λογαριασμοί Μαΐου 2010 μετά από υπερπροσπάθεια και υπερωριακή εργασία.

• Ήδη υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση σε ένα μεγάλο κύκλο εκκαθαρίσεων, όπως λουτροθεραπείες, κλινικές, κατασκηνώσεις, αποκλειστικές.

Όλοι οι εργαζόμενοι του Ταμείου έχουν επωμισθεί περισσότερα από ένα αντικείμενα αλλά και πάλι δεν επαρκούν. Υπάρχουν αντικείμενα που δεν υποστηρίζονται, ή υπολειτουργούν. Οι εργαζόμενοι έχουν αναλάβει ένα δυσβάσταχτο βάρος, καθώς μαζί με τα αυξημένα καθήκοντά τους, έχουν να αντιμετωπίσουν την δικαιολογημένη πίεση και τις διαμαρτυρίες των φορέων και των ασφαλισμένων που δεν εξυπηρετούνται.

Οι ασφαλισμένοι, αντιμετωπίζουν την αργοπορία στην πληρωμή τους. Στην εποχή του μνημονίου με τους μισθούς να συμπιέζονται και τις τιμές των αγαθών να εκτοξεύονται, η μη έγκαιρη πληρωμή τους, αποτελεί ένα ακόμη τρόπο υποβάθμισης του εισοδήματός τους. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική για τους χρόνια πάσχοντες και γενικά για όσους αναγκάζονται να πληρώνουν κάθε μήνα.

Η τελευταία υπόσχεση της πολιτικής ηγεσίας, ήταν ότι τα κενά θα καλυφθούν από μετατάξεις υπαλλήλων υπηρεσιών του Δημοσίου που κλείνουν ή συγχωνεύονται. Παρόλα αυτά οι μήνες περνούν χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Το μόνο που συνεχίζεται είναι η αποδυνάμωση των Υπηρεσιών του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. με αποσπάσεις τεσσάρων (4) εργαζομένων σε Υπουργικά και Βουλευτικά γραφεία.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι γνωστό σε όλους. Κανείς όμως δεν δίνει λύσεις. Ειδικότερα στην περίπτωση του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. που είναι οικονομικά εύρωστο Ταμείο και άρα δεν χρειάζεται να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την στελέχωσή του.

Το Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. λειτουργικά καταρρέει. Οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι του Ταμείου απευθύνουν κραυγή αγωνίας: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ…

Οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να επιτρέψουν την παραπέρα υποβάθμιση της περίθαλψής τους, την παραπέρα υποβάθμιση της ζωής τους.

Για μία ακόμη φορά είναι αναγκασμένοι να αντιδράσουν και να αγωνιστούν για την άμεση στελέχωση του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ., για να διαφυλάξουν το κοινωνικό αγαθό της Υγείας.

ΞΕΚΙΝΟΥΜΕ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010… και ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος                                                Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος                                      Ιωάννης Τσούνης

δημοσίευσε ...