Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Δύο νέα εργατικά ατυχήματα σε υπηρεσίες καθαριότητας Δήμων


Δύο νέα εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν  χθες  Δευτέρα 23 Οκτώβρη 2017, έρχονται να προστεθούν στον μακρύ μαύρο κατάλογο εργατικών ατυχημάτων – δυστυχημάτων του κλάδου εργαζομένων των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων. 
Το ένα συνέβη το πρωί της Δευτέρας όταν το απορριμματοφόρο του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης που κατευθυνόταν προς τον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής ανατράπηκε, με αποτέλεσμα ο 51 χρονών οδηγός του να νοσηλεύεται μετά το χειρουργείο σε κρίσιμη κατάσταση στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, ενώ το δεύτερο εργατικό ατύχημα συνέβη επίσης χθες Δευτέρα στο Δήμο Δέλτα, όταν εργάτης καθαριότητας καταπλακώθηκε από την μεγάλη σιδερόπορτα του αμαξοστασίου που είχε λάβει εντολή (!) να επισκευάσει. Ο 61χρονος εργάτης καθαριότητας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» όπου και μεταφέρθηκε μετά τον τραυματισμό του με πολλαπλά κατάγματα σε αρκετά μέλη του σώματός του.
Μπορεί να μας πληροφορούν ότι και για τα δύο εργατικά ατυχήματα τα αίτια ερευνώνται, αλλά τα πραγματικά αίτια και την απόδοση ευθύνης, ξέρουν και τα κρύβουν επιμελώς.
Γιατί τα πραγματικά αίτια και οι ευθύνες βρίσκονται στην πολιτική που εφαρμόζεται τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια και στη κρίση του κεφαλαίου που την μετακυλουν οι υποταγμένες σε αυτό κυβερνήσεις στον κόσμο της εργασίας  συμπιέζοντας ολοένα και περισσότερο το κόστος εργασίας, υποβαθμίζοντας την ανθρώπινη ζωή που την θεωρούν αναλώσιμη.
Το μειωμένο κατά πολύ προσωπικό στις υπηρεσίες, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, το αυξανόμενο ωράριο, τα παράλληλα καθήκοντα, δεν φέρνουν απλά εντατικοποίηση της εργασίας, φέρνουν και εργατικά ατυχήματα, φέρνουν και επαγγελματικές ασθένειες, φέρνουν τέλος και απώλεια της ανθρώπινης ζωής ….!
Αυτά άλλωστε αποτελούν και στόχους της «αξιολόγησης» της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν διαφέρουν από αυτήν του Μητσοτάκη και που κατάργησε στην πράξη το εργατικό κίνημα. Υψηλή βαθμολογία παίρνει ο εργαζόμενος εκείνος που είναι πρόθυμος να στηρίξει την πολιτική τους, που μπορεί και αποδίδει ακόμα και αν το προσωπικό της υπηρεσίας του είναι αρκετά μειωμένο, που μπορεί να εκτελέσει πολλαπλά καθήκοντα και να καλύψει με το ίδιο πετσοκομμένο ημερομίσθιο περισσότερες από μία θέσεις ώστε να μην χρειάζονται προσλήψεις, που θα εργάζεται με ωράριο λάστιχο για να καλύπτει τις ανάγκες, που δεν θα έχει δικαιώματα και δεν θα αντιδρά, γιατί θα τιμωρείται.
Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων συνεχώς υποβαθμίζονται και απαξιώνονται μπροστά στο κέρδος και τα δημοσιονομικά οφέλη. Δεν είναι επίσης τυχαίο έναν επιστημονικό φορέα όπως το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε που το αντικείμενο του είναι η υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία τον οδηγούν σε κλείσιμο.
Η Υπουργός Εργασίας εξαγγέλλει τη θεσμοθέτηση του «Εθνικού Συστήματος για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία», εντατικοποίηση των ελέγχων και κανονισμό λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας, αλλά όλα αυτά χωρίς διάλογο με τους εργαζόμενους και με τα εργατικά ατυχήματα να αυξάνονται δραματικά.
Και όσο αυτοί συνεχίζουν να μιλούν για κέρδη και ζημιές τόσο ο κόσμος της εργασίας θα συνεχίσει θρηνεί θύματα  !!!
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ/24-10-2017

δημοσίευσε ...