Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για την Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 14 Νοέμβρη 2018
Μέσα στα οκτώ τελευταία χρόνια της μνημονιακής κόλασης οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είδαν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται από τις μειώσεις μισθών και τη φοροληστεία, τις συνθήκες εργασίας να χειροτερεύουν, την ανεργία να εκτοξεύεται στα ύψη, το προσωπικό σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία και η ασφάλιση να μειώνεται, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα να φαλκιδεύονται και το ωράριο εργασίας να αυξάνεται.
Η Κυβέρνηση που προσπαθεί να καλλιεργήσει στους εργαζόμενους αυταπάτες για μεταμνημονιακούς «παραδείσους», ενδιαφέρεται μόνο για την διατήρηση των αιματηρών πλεονασμάτων και την πιστή εφαρμογή όλων αυτών που έχει ψηφίσει και συμφωνήσει με τους δανειστές.
Ισχυρίζεται δήθεν ότι σήμερα, με την «έξοδο» από τα μνημονιακά προγράμματα, τα εργατικά αιτήματα είναι «δίκαια και θα γίνουν πράξη». Την ίδια ώρα όμως αρνείται να συζητήσει κάθε αίτημα που τίθεται από την πλευρά των συνδικάτων και πρώτα από όλα την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ΑΔΕΔΥ προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι στο ελληνικό δημόσιο είναι οι πιο κακοπληρωμένοι στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αρνείται έστω και να συζητήσει το αίτημα των συνδικάτων για αυξήσεις στους μισθούς και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, παραπέμποντας τα για μετά το 2022.
Οι εργαζόμενοι στους Δήμους ζουν με την ανασφάλεια της κατάργησης ή της περικοπής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που έχει μπει υπό «συζήτηση», στο όνομα της εναρμόνισης με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και κανένας δεν γνωρίζει αν θα διατηρηθεί και σε ποιο ύψος, σε ποιους κλάδους και για πόσο χρονικό διάστημα.
Αντίστοιχη τακτική ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στα αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τα χιλιάδες κενά στις υπηρεσίες των Δήμων συνεχίζουν να παραμένουν κενά. Η «απάτη» της προκήρυξης 3Κ/2018 οδήγησε το μεγαλύτερο ποσοστό των συμβασιούχων εργαζόμενων με παρατάσεις στην ανεργία και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων χωρίς προσωπικό, δείχνοντας στους αιρετούς τον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων. Με την «αυξημένη μοριοδότηση», το ίδιο μέλλον προδιαγράφει η κυβέρνηση και για τους εργαζόμενους που εργάζονται επί σειρά πολλών ετών καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κυρίως εξυπηρετώντας τις ανάγκες της κοινωνίας (ΒΣΣ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Παιδικοί Σταθμοί κλπ).
Όλα αυτά συνδέονται με την ίδια πολιτική που κρατά σε απαράδεκτα χαμηλά μνημονιακά επίπεδα τη χρηματοδότηση των Δήμων με την μνημονιακή μεταρρύθμιση «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» να παίρνει την σκυτάλη από τον μνημονιακό «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Παράλληλα η κυβέρνηση επιχειρεί οι Δήμοι να λειτουργούν με επιχειρηματικά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με στόχο να μεταφερθούν και νέα βάρη στις πλάτες των πολιτών, ωθεί προς τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών και ξεπουλά τις δημοτικές περιουσίες για να διασφαλίσει την αποπληρωμή του παράνομου και ειδεχθές χρέους.
Η πανεργατική κινητοποίηση στις 14 Νοέμβρη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την απαρχή ενός αγώνα διαρκείας προκειμένου να θέσει στο προσκήνιο τα εργατικά αιτήματα με στόχο να ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που είναι οι βασικές αιτίες που εμποδίζουν την υλοποίησή τους.
Η πανεργατική απάντηση όλων των εργαζομένων απέναντι σε αυτή την πολιτική δεν πρέπει να καμφθεί από την απεργοσπαστική τακτική της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα πρέπει να αγωνιστούν για να μπει τέλος στις μνημονιακές πολιτικές, που συνεχίζονται και σήμερα αλλά και για πολλά χρόνια ακόμα, μέσω της σκληρής εποπτείας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών.
Το ΜΕΤΑ ΟΤΑ θεωρεί ότι με κύρια αιτήματα:
· Αυξήσεις στο βασικό μισθό από 780 στα 860 € με αντίστοιχη αύξηση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.
· Καταβολή του δώρου Χριστουγέννων το 2018 και επαναφορά του 13ου και 14 μισθού.
· Καμιά κατάργηση ή περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος, αντίθετα επέκτασή του και σε άλλες ειδικότητες.
· Επέκταση του θεσμού των Βαρέων Ανθυγιεινών χωρίς καταβολή αναδρομικού επασφάλιστρου και επαναφορά των τριών πλασματικών κλιμακίων του Ν.3660/2008
· Μείωση τώρα των ωρών εργασίας από 40 στις 37,5 με στόχο το 35ωρο.
· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
· Κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της μερικής και προσωρινής εργασίας.
με τους αγώνες μας μπορούμε να νικήσουμε.
Όλοι και όλες στην απεργιακή κινητοποίηση στις