Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη Απεργία – Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., στη συνεδρίασή της την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, ως μία πρώτη αντίδραση, στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ιδιαίτερα την επερχόμενη κατάργηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, τα τεράστια προβλήματα στις Οικονομικές Υπηρεσίες που δημιούργησε η κατάργηση του Προληπτικού Ελέγχου και την χιονοστιβάδα ιδιωτικοποιήσεων Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 για όλους τους εργαζόμενους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μνημονιακά και αντεργατικά νομοθετήματα και διατάξεις που ψήφισε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν. Κύριο ζήτημα για το κλάδο αποτελεί η εξέλιξη που ουσιαστικά θα αφήσει χωρίς καταβολή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας για τον μήνα Μάρτιο χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα και τα τεχνικά συνεργεία των Δήμων. Ουσιαστικά αποτελεί το προμήνυμα για την περικοπή του και την απένταξη ειδικοτήτων από το δικαίωμα χορήγησης του επιδόματος, αφού οι εντολές των θεσμών θέλουν τουλάχιστον κατά 32% περικοπή της συγκεκριμένης δαπάνης.
Σοβαρή επίσης εξέλιξη αποτελεί η εφαρμογή των διατάξεων του «Κλεισθένη Ι» με τις οποίες από 1η Ιανουαρίου 2019, καταργήθηκε ο Προληπτικός Έλεγχος των Δαπανών των Ο.Τ.Α. από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μεταφέρθηκε το σύνολο της οικονομικής ευθύνης στους εργαζόμενους στις Οικονομικές Υπηρεσίες, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από κάθε ευθύνη τους αιρετούς.
Τέλος, συνεχίζεται με ένταση η «χιονοστιβάδα» ιδιωτικοποιήσεων Δημοτικών Υπηρεσιών σε μια σειρά από μικρούς αλλά και μεγάλους Δήμους σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα την μεθοδευμένη κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα τους.
Παρά τις συνεχείς κλήσεις, διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις ακόμη και Απεργιακές κινητοποιήσεις τόσο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. όσο και της Ομοσπονδίας μας, η κυβέρνηση δεν δίνει λύσεις συντηρώντας και εντείνοντας το κλίμα ανησυχίας και αναστάτωσης στους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των Υπηρεσιών που πρόκειται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω των Νομοθετικών πρωτοβουλιών που ψήφισε η Κυβέρνηση.
Για τους λόγους αυτούς, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., απαιτώντας άμεσα λύσεις σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και λαμβάνοντας υπόψη πως δεν αρκούν πια τα λόγια και οι δεσμεύσεις, αλλά χρειάζονται πράξεις, αποφάσισε:
1.Να προκηρύξει 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 για όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
2.Να πραγματοποιηθεί Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου 2019, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7, 10562 Αθήνα).
Διεκδικούμε:
·         Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την απρόσκοπτη καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, την κατοχύρωση του και την επέκταση του και σε άλλες ειδικότητες.
·        Κατάργηση του συμψηφισμού του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με την προσωπική διαφορά.
·      Την άμεση κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 204 του Ν.4555/2018 με τις οποίες οι αιρετοί απαλλάσσονται κάθε ευθύνης των διαδικασιών εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και την έναρξη διαβούλευσης μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων και της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., για την δημιουργία, ρύθμιση και εφαρμογή ενός νέου, σύγχρονου και ουσιαστικά λειτουργικού και αποδοτικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των δαπανών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
·         Την επαναφορά του Προληπτικού Ελέγχου των δαπανών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
·        Την πλήρη απαλλαγή των εργαζομένων των Οικονομικών Υπηρεσιών από κάθε Πειθαρχική ή Ποινική ευθύνη σχετική με την Οικονομική Διαχείριση, και την εφαρμογή της μόνο σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται Βαριά Αμέλεια ή Δόλος.
·     Την κατάργηση δημιουργίας και λειτουργίας των Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου στους νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
·    Την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 και του άρθρου 43 του Ν.4257/2014.
          Φτάνουν πια οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις. Η υπομονή των εργαζομένων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει εξαντληθεί. Άμεσες λύσεις τώρα! Συμμετέχουμε μαζικά και δυναμικά στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 και στην Απεργιακή Συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών στις 11.00 π.μ.


Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε μορφή Word ΕΔΩ

δημοσίευσε ...