Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Διευκόλυνση στα συμφέροντα του εργολάβου η "συμφωνία - πλαίσιο" Δήμου Πειραιά με ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Ανακοίνωση της ΔΑΣ Δήμου Πειραιά
 για το 9ο θέμα της σημερινής συνεδρίασης  του δημοτικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, «Έγκριση των όρων για: 1) Συμφωνία – Πλαίσιο για το φωτισμό οδών, πλατειών και λοιπών υπαίθριων και κοινόχρηστων χώρων Δήμου με χρήση του εναερίου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ του Δήμου Πειραιά και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ), 2) Πρωτόκολλο Παράδοσης Χρήσης και 3) Εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή των παραπάνω.»
Μετά την συμφωνία ΚΕΔΕ – ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. μια νέα αρμοδιότητα επιφορτίζονται οι δήμοι σε ότι έχει να κάνει με τον Φωτισμό Οδών, Πλατειών και λοιπών υπαίθριων χώρων των Δήμων με χρήση του Εναερίου Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και που μέχρι σήμερα ανήκε αποκλειστικά στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Θα μπορούσαμε να μείνουμε μόνο στην κριτική για το ότι οι δήμαρχοι συναίνεσαν να επιφορτιστούν οι δήμοι με μια νέα αρμοδιότητα χωρίς αυτή να συνοδεύεται με τους ανάλογους πόρους από το κράτος, για τις απαξιωμένες από προσωπικό και εξοπλισμό υπηρεσίες, για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού κ.ο.κ. αλλά η ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος.

Η δημοτική αρχή Πειραιά του κ. Γιάννη Μώραλη που έχει δώσει σε εργολάβους (Ένωση Εταιρειών ΟΤΕ Α.Ε. - GLOBILED Μ.ΕΠΕ.) την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πάρκα κλπ) του δήμου με φωτιστικά τύπου LED, με παράλληλη τοποθέτηση συστήματος τηλεδιαχείρισης, καθώς και την επισκευή και συντήρηση τους για 12 χρόνια, βάζοντας ενέχυρο τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, σπεύδει σήμερα να πάρει απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο και να υπογράψει την συμφωνία πλαίσιο με την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. αναλαμβάνοντας την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στο  Εναέριο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας το προσωπικό του δήμου ή/ και «προστηθέντες αυτού» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει τους εργολάβους το κείμενο της συμφωνίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι η «συμφωνία πλαίσιο» που θέλει να υπογράψει ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, όπως και οι δήμαρχοι που θα τον ακολουθήσουν, δεν είναι γιατί κόπτεται για την υπηρεσία του Δήμου, τους εργαζόμενους ή τους δημότες, αλλά για να διευκολύνει και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργολάβων που έχουν αναλάβει τον ηλεκτροφωτισμό του δήμου Πειραιά.

Άλλωστε στο ίδιο θέμα της ημερησίας διάταξης της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, μαζί με την «συμφωνία – πλαίσιο» με την ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται και η υπογραφή του  πρωτοκόλλου παράδοσης, που αφορά στην παράδοση από τον Δήμο Πειραιώς προς την Ανάδοχο Ένωση Εταιρειών «ΟΤΕ Α.Ε. - GLOBILED Μ.ΕΠΕ» της χρήσης της εγκατάστασης του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Πειραιώς.

Ο δήμαρχος Πειραιά όπως και μια σειρά άλλων δημάρχων υλοποιούν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, με τα νομοθετικά όπλα που τους έχουν «δωρίσει» οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Φροντίζουν για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας που θα κληθεί να πληρώσει το κόστος της εργολαβίας.

Υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι δημόσιες και δωρεάν για όλους τους δημότες, γίνονται βορά στα συμφέροντα των εργολάβων από τους δημάρχους.

Πειραιάς, 13/7/2020

δημοσίευσε ...