Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

ΣΟΜΕΔΠ: θα συνεχίσουμε να αποτελούμε «μοναδικότητα», όπως μας αποκαλεί ο δήμαρχος!


Από το διαδίκτυο πληροφορηθήκαμε για την συνάντηση του Προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και αντιπροσωπείας του προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά, (μέλη της Συνδικαλιστικής Ανατροπής) με τον δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 29 Ιούνη 2020.

Το γεγονός της επίσκεψης του προέδρου της ομοσπονδίας και της συνάντησης του με τον δήμαρχο δεν μας εκπλήσσει καθόλου, μας έχει συνηθίσει άλλωστε σε τέτοιες καταστάσεις, να συναντιέται με πολλούς δημάρχους σε μια μέρα αλλά με κανέναν εργαζόμενο! Ειδικά όταν την επομένη της επίσκεψής του στον Δήμο Πειραιά υπήρχε πανελλαδική κινητοποίηση και ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης κατά των διαδηλώσεων – συγκεντρώσεων στα «σκαριά». Και ακόμα ειδικότερα όταν πλησιάζουμε σε εκλογές στα πρωτοβάθμια.

Θα έπρεπε όμως ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ να θυμηθεί και όχι να πάθει επιλεκτική «αμνησία», ότι στον δήμο Πειραιά υπάρχουν τέσσερα σωματεία – σύλλογοι που είναι μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ και όχι μόνο ένα. Όφειλε να ενημερώσει όλα τα σωματεία – μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ στον δήμο για την επίσκεψή του και την συνάντησή του με τον δήμαρχο και να μην τα απαξιώσει. Εκτός αν θεωρεί ότι τα υπόλοιπα σωματεία – σύλλογοι είναι μόνο για να καταθέτουν τις οικονομικές εισφορές τους στην ομοσπονδία.

Σε ότι αφορά την θεματολογία της συνάντησης με τον δήμαρχο Πειραιά παρατηρούμε ότι βασικά θέματα που αφορούν τον Δήμο ούτε καν ψιθυρίστηκαν, όπως η ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού και οι εργολαβίες στο πράσινο, τα απαραίτητα μέσα για την προστασία των εργαζομένων από την μετάδοση του κορωνοϊού που ποτέ δεν δόθηκαν, τα ΜΑΠ που ακόμα καθυστερούν, το γάλα που δεν χορηγείται στους εργαζόμενους των Παιδικών σταθμών, την προληπτική ιατρική που ποτέ δεν εφαρμόζεται όπως και ο προγραμματισμένος εμβολιασμός των εργαζομένων, οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε χώρους εργασίας, οι απλήρωτες υπερωρίες, την εκδικητική απόλυση εργαζομένης και πολλά άλλα που έχει καταγγείλει το Σωματείο μας αλλά φαίνεται ότι δεν αποτελούν πρόβλημα για τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και δεν είναι σίγουρα ευχάριστα για τον Δήμαρχο να τα συζητάει.

Αρκέστηκαν σύμφωνα με το ΔΤ του Συλλόγου (που δεν επιβεβαιώνεται από το γραφείο τύπου του δημάρχου – εκτός αν είναι το ίδιο) στις ανέξοδες για το δήμαρχο «συγκλίσεις» απόψεων, όπως για παράδειγμα στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, χωρίς βέβαια ο δήμαρχος να πει που, πως και πότε θα τις πραγματοποιήσει…κουβέντα να γίνεται δηλαδή!

Όσο για το θέμα των ΒΑΕ και του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που και εκεί σύμφωνα με το ΔΤ του Συλλόγου υπήρξε σύγκλιση απόψεων, ας απαντήσει πρώτα ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης στα έγγραφα με αρ. πρωτ. 5/1-4-2019 και 27/26-6-2020 που του έχουμε αποσταλεί από το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά και ας προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου και των ΣΣΕ και στην νόμιμη καταβολή του επιδόματος και των επιπλέον ημερών κανονικής αδείας στους δικαιούχους και μετά θα δούμε αν «συγκλίνουν» οι απόψεις μας.

Καμία διάθεση δεν έχουμε να μπούμε σε παζάρι πλειοδοσίας για το ποιος αγωνίζεται περισσότερο για τους συμβασιούχους, ούτε ποτέ σαν σωματείο έχουμε μηδενίσει προσπάθειες και παρεμβάσεις άλλων σωματείων για το θέμα αυτό, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ότι μετά από παρέμβαση του Σωματείου μας και των ψηφισμάτων που έχουμε καταθέσει και έχουν ψηφιστεί σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου άρχισε η δημοτική αρχή του κ. Μώραλη να καταθέτει υπέρ των συμβασιούχων στα δικαστήρια, γεγονός που θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί χωρίς διακρίσεις.

Τέλος σε ότι αφορά την συνδικαλιστική δίωξη του αν. ταμία του Δ.Σ του Σωματείου μας Δημήτρη Κουβαράκη χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά που συμφωνεί ότι πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη. Όπως έχουμε δηλώσει και μετά την παρέμβαση μας μαζί με το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ Αττικής στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου (απουσίαζε ο δήμαρχος) το μόνο που ζητάμε είναι η ανάκληση της ΕΔΕ που έχει δώσει εντολή ο δήμαρχος να διενεργηθεί.

Οι «φιλολογικές» συζητήσεις δεν ήταν και δεν θα μπουν ποτέ στις προτεραιότητες του Σωματείου μας. Θα συνεχίσουμε να αποτελούμε την «μοναδικότητα» στα σωματεία του δήμου, όπως μας αποκαλεί ο δήμαρχος σε κάθε ευκαιρία, που θα αντιδρούμε, θα υπερασπιζόμαστε και θα διεκδικούμε για τους εργαζόμενους. Τα παρασκηνιακά παιχνίδια με σκελετούς που ξεθάβετε και στόχο έχουν την χειραγώγηση και φίμωση του Σωματείου, θα πέσουν στο κενό.

Με το χουντικής προέλευσης και κατάπτυστο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει και φέρνει προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στην βουλή η κυβέρνηση, επιχειρεί να χτυπήσει τον πυρήνα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, την αντίσταση και αντίδραση του κόσμου της εργασίας και του λαού.

Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μόνο διακαή πόθο των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά διευκολύνει τον δήμαρχο Πειραιά όπως και όλους τους δημάρχους που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική  να προχωρούν ανεμπόδιστα σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και να αυθαιρετούν καταργώντας δικαιώματα και κατακτήσεις.

Είναι γελασμένη η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι αν νομίζουν πως θα φιμώσουν τους εργαζόμενους και θα βάλουν τις αντιστάσεις και αντιδράσεις των εργαζομένων και του λαού σε μόνιμη καραντίνα.

Συμμετέχουμε στην 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 8 Ιούλη από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30 στα Προπύλαια.

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα ο χουντικής έμπνευσης νόμος, που επιδιώκει να περιορίσει και να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓ/ΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

δημοσίευσε ...