Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

ΣΟΜΕΔΠ: χωρίς κατάλληλα εργαλεία και Μέσα Ατομικής Προστασίας οι ηλεκτρολόγοι του δήμου Πειραιά

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / 7-4-2021

Τους κινδύνους για τους εργαζόμενους του Ηλεκτρολογικού Τμήματος του δήμου Πειραιά που εγκυμονεί το γεγονός ο δήμος να μην τους χορηγεί τα κατάλληλα μονωμένα εργαλεία και όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως τα ειδικά γάντια και υποδήματα, επεσήμανε με έγγραφό του το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών στην δημοτική αρχή Πειραιά.

Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στην Εύβοια που στοίχισε την ζωή τριών τεχνικών της ΔΕΗ και τον σοβαρό τραυματισμό ενός τέταρτου την ώρα της εργασία τους, αλλά και τον συνεχώς αυξανόμενο μαύρο πίνακα ατυχημάτων – δυστυχημάτων και ασθενειών εργαζόμενων στους δήμους, καθιστά υπόλογη την δημοτική αρχή, από την μία που δεν χορηγεί στους δικαιούχους εργαζόμενους τα απαραίτητα και υποχρεωτικά εργαλεία και Μέσα Ατομικής Προστασίας και από την άλλη που τους δίνει εντολές για ηλεκτρολογικές εργασίες αφήνοντας τους εκτεθειμένους στους ορατούς κινδύνους για την υγεία και την σωματική τους ακεραιότητα.

Μπορεί ο δήμαρχος Πειραιά να προσπαθεί να απαξιώσει το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου μας και τα τελευταία χρόνια δεν δέχεται συνάντηση, προφανώς γιατί δεν του είμαστε «ευχάριστοι» και ίσως το μόνο σωματείο στο δήμο Πειραιά που αναδεικνύει τα προβλήματα των εργαζομένων και δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, δεν μπορεί όμως να απαξιώνει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ο δήμος Πειραιά σαν εργοδότης οφείλει για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων κατά την εργασία τους  να παρέχει σε όλους τους δικαιούχους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, εμβολιασμούς και 1 λίτρο φρέσκο γάλα ημερησίως, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία.

Τα εργατικά ατυχήματα – δυστυχήματα δεν οφείλονται ούτε στην κακιά στιγμή, ούτε στο κακό ριζικό των εργαζομένων όπως τα χαρακτηρίζει τις περισσότερες φορές η εργοδοσία για να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες.

Οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν «αναλώσιμο είδος» για να βάζει η εργοδοσία στο ζύγι κόστους – οφέλους την υγεία και ασφάλεια τους κατά την εργασία τους.

Ζητήσαμε από την δημοτική αρχή Πειραιά, την άμεση χορήγηση ειδικών μονωμένων εργαλείων και των ειδικών γαντιών και υποδημάτων στους δικαιούχους εργαζόμενους του Ηλεκτρολογικού Τμήματος για το έτος 2021, καθώς και όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους δικαιούχους εργαζόμενους όλων των υπηρεσιών του δήμου ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας που προβλέπει ΚΥΑ με αρ.  43726 (ΦΕΚ Αρ.Φυλ.2208/ Τεύχος Β’/ 8-6-2019).

Και επαναφέραμε το αίτημα που έχουμε καταθέσει με το έγγραφο μας με αρ. πρωτ. 43 στις 26/10/2020, ο δήμος Πειραιά να προχωρήσει άμεσα στην αποτίμηση σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας που δεν δόθηκαν εντός των ετών 2019 και 2020 σε όλους τους δικαιούχους, όπως προβλέπει το άρθρο 60 του Ν. 4735/2020 (ΦΕΚ Α΄197/12.10.2020) «Μέσα ατομικής προστασίας και μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους ΟΤΑ».   

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


 

δημοσίευσε ...