Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Με ΑΠΟΧΗ από την υπερεργασία το Σ/Κ απαντούν οι εργαζόμενοι στις "ρουφιανοκάμερες"

 


ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 & ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Η Δημοτική Αρχή του κ. Γιάννη Μώραλη ενεργώντας αυθαίρετα και αυταρχικά τοποθετεί κάμερες βιντεοεπιτήρησης – βιντεοπαρακακολούθησης και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων σε όλους τους χώρους εργασίας του αμαξοστασίου (γκαράζ) του Δήμου Πειραιά, με μοναδικό σκοπό την παρακολούθηση των εργαζομένων κατά την ώρα της εργασίας τους.

Όλα τα άλλα που ισχυρίζεται η Δημοτική αρχή Πειραιά για δήθεν προστασία των εργαζομένων και των υλικών είναι προσχηματικά, γιατί καμία κάμερα δεν θα διώξει τους αρουραίους, τις κατσαρίδες και τους ψύλλους  από το γκαράζ. Καμία κάμερα δεν θα ακυρώσει τις εντολές της δημοτικής αρχής για τη χύμα μεταφόρτωση απορριμμάτων στο χώρο δουλειάς των εργαζομένων, την κακοσμία και τα μολυσματικά υγρά από τα στραγγίδια των απορριμματοφόρων και το άδειασμα των καδοπλυντηριών και των οδοσάρωθρων. Όπως και καμία κάμερα δεν μπορεί να καλυτερέψει τις τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν γενικότερα στο χώρο του αμαξοστασίου της οδού Ρετσίνα 45, με απόλυτη ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Πειραιά, που στηρίζει και εφαρμόζει  την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων και βάζει το κέρδος πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Αυτό που μέχρι τώρα έπραττε η Δημοτική Αρχή να στέλνει εν αγνοία των εργαζομένων να τους τραβάνε φωτογραφίες και βίντεο την ώρα της εργασίας τους οι καλοπληρωμένοι πρόθυμοι «υπεύθυνοι» στην υπηρεσία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης, δεν θα επιτρέψουμε να το «νομιμοποιήσει» με την τοποθέτηση «χαφιεδοκαμερών» στους χώρους εργασίας του αμαξοστασίου.

Κανένας εργαζόμενος του Δήμου Πειραιά δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Γιάννη Μώραλη θα σταματήσει μόνο στο αμαξοστάσιο. Σειρά στην τοποθέτηση «χαφιεδοκαμερών» θα πάρουν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά και όλοι οι εργαζόμενοι θα παρακολουθούνται κατά την ώρα της εργασίας τους, γιατί αυτός είναι ο στόχος η παρακολούθηση και ο έλεγχος των εργαζομένων.

Η λειτουργία των καμερών παρακολούθησης και καταγραφής, προσβάλει παράνομα το δικαίωμα της προσωπικότητας των εργαζομένων στο γκαράζ του Δήμου Πειραιά, αλλά και σε όποιον άλλο χώρο εργασίας τοποθετηθούν. Θέτει υπό εργασιακό έλεγχο και αδικαιολόγητο περιορισμό την ελευθερία των εργαζομένων ως εκδήλωση της προσωπικότητας τους και παρεμποδίζει την ελεύθερη ανάπτυξη της κοινωνικής και εργασιακής τους δραστηριότητας.

Κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί τη «χρηστή» λειτουργία τους, γιατί δεν υπάρχει, όπως και κανείς από εμάς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στους «χειριστές» ή τον «επεξεργαστή».

Οι «χαφιεδοκάμερες» λειτουργούν κατασταλτικά στην ελευθερία των εργαζομένων και στο δικαίωμα να συναθροίζονται και να συζητούν την ώρα του διαλλείματος, πριν την έναρξη και μετά και τη λήξη του ωραρίου τους. Οι προσχηματικές αιτιολογήσεις μπορεί να αλλάζουν αλλά το αποτέλεσμα της καταστολής μένει ίδιο και αυτό το έχει δείξει η εμπειρία μας όταν το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το πρόσχημα της τρομοκρατίας τοποθετήθηκαν κάμερες που τελικά λειτουργούν και σήμερα ή οι κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας των δρόμων που χρησιμοποιούνται στην καταγραφή των απεργιακών κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων.

Στις ίδιες ράγες της πολιτικής της κυβέρνησης και η Δημοτική Αρχή Πειραιά με το πρόσχημα της ασφάλειας των εργαζομένων και των αγαθών, επιχειρεί να περάσει ως «κανονικότητα» την εργασιακή παρακολούθηση με κάμερες, ακόμα και όταν γνωρίζει  ότι τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω συστήματος βιντεοεπιτήρησης – βιντεοπαρακολούθησης απαγορεύεται ρητώς να χρησιμοποιηθούν ως κριτήρια για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς και της αποδοτικότητας των εργαζομένων.

Η Δημοτική Αρχή Πειραιά να καταλάβει ότι οι αυθαιρεσίες και ο αυταρχισμός δεν είναι αποδεκτά από κανέναν εργαζόμενο, όπως ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία που επιχειρεί με τις «χαφιεδοκάμερες» στους χώρους εργασίας. Να πάρει πίσω κάθε ενέργεια τοποθέτησης συστήματος βιντεοεπιτήρησης – βιντεοπαρακολούθησης στους χώρους εργασίας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δείξουν την αντίδραση τους στα σχέδια βιντεοεπιτήρησης – βιντεοπαρακολούθησης των χώρων εργασίας και να συμμετέχουν στην ΑΠΟΧΗ από την ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024.

Καλούμε και τα άλλα Σωματεία - Συλλόγους Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

Η ζωή και η εργασία των εργαζομένων δεν μπαίνει στo «μάτι» του big brother.

Κανένας για δουλειά το Σαββατοκύριακο, ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!


 

δημοσίευσε ...