Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα

Με μεγάλη και επιτυχημένη πορεία προς το Σύνταγμα και επίδοση ψηφίσματος με τα αιτήματά τους στον Πρόεδρο της Βουλής, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (19/2) το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών. Νωρίτερα στη 1 μετά το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Βάθης, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Αιχμή της κινητοποίησης των χιλιάδων αγροτών, η οποία συνάντησε την αμέριστη αλληλεγγύη από τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, είναι η αντίθεση στη βάρβαρη ανατροπή στον τρόπο φορολόγησής τους, η οποία τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Ο αγώνας των αγροτών και των κτηνοτρόφων έχει ήδη συμπληρώσει ένα μήνα και έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, με τα μπλόκα από τον Έβρο ως την Κρήτη να αριθμούν πάνω από 40. Η κλιμάκωση με τη σημερινή πορεία στην Αθήνα, έχει στόχο να δυναμώσει η πίεση στην κυβέρνηση, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, και κυρίως να ληφθούν άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα) και να αποσυρθούν τα νέα βάρβαρα φορολογικά μέτρα που τους επιβάλλουν φόρο τόσο στο εισόδημα (από το πρώτο ευρώ) όσο και στα χωράφια, τις εγκαταστάσεις κλπ.

Σημαντικός αριθμός μαζικών φορέων και εργατικών συνδικάτων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των αγροτών να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική. Στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις έντονη ήταν η παρουσία των σωματείων από το χώρο των εμποροϋπαλλήλων, των σιδηροδρομικών, των αστικών συγκοινωνιών, των κλωστοϋφαντουργών, της βιομηχανίας ποτών και τροφίμων καθώς επίσης και φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και εργαζόμενοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας Σχολικοί Φύλακες και καθηγητές Τ/Ε από την ΟΛΜΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεων εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στον αγώνα των αγροτών. Όπως χαρακτηριστικά είπε: "Στηρίζουμε τους αγώνες και τα δικαία αιτήματα των αγροτών. Τα χωράφια έφτιαξαν την Ελλάδα, τα χωράφια και θα την σώσουν".

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Στις διεκδικήσεις των αγροτών, κυριαρχούν τα σχετικά με το φορολογικό τους καθεστώς αιτήματα, όπως να υπάρχει για τους μικρομεσαίους αγρότες αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να μην συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων- εξόδων όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Επίσης διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, να μειωθεί άμεσα η τιμή του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Πάντως σε τοπικό επίπεδο, συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις, όπως το κλείσιμο της Εγναντίας Οδού Σερρών- Καβάλας, στο κόμβο των Κερδυλλίων, για περίπου ένα ημίωρο.
 
Στοιχεία από iskra

δημοσίευσε ...