Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

«Πρωτογενές Πλεόνασμα» με 3.000 νέες διαθεσιμότητες στους Ο.Τ.Α

Με τον περαιτέρω οικονομικό στραγγαλισμό των πόρων στους δήμους κατά 100 εκατ. ευρώ το Υπουργείο Οικονομικών εκβιάζει τους δήμους για 3000 άμεσες νέες διαθεσιμότητες εντός του μηνός Μαρτίου, προκειμένου οι δήμοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή της μισθοδοσίας, γεγονός που θα χρησιμοποιηθεί και στα στοιχεία που θα δοθούν στην τρόικα.

Αυτή την απάντηση έδωσε η Διεύθυνση Προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών, σε επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών, με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2014, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την περικοπή περίπου 100 εκατ. ευρώ από την επιχορήγηση των ΟΤΑ, επικαλείται τη μείωση της μισθοδοσίας λόγω των υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Αναφερόμενο σε στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποκαλύπτει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου έχει υπολογιστεί ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ακόμα 3.000 δημοτικοί υπάλληλοι στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος κινητικότητας.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να πάρει ο αριθμός των εργαζομένων στους ΟΤΑ, καθώς οι πηγές των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά είναι πολλές, μείωση των πόρων στους δήμους, εθελοντική ενδοδημοτική κινητικότητα, νέος τρόπος αξιολόγησης, πλεονάζων προσωπικό, διάλυση και κατάργηση υπηρεσιών και κοινωνικών δομών, συμβασιούχοι, επανέλεγχος διορισμών (διάταγμα Παυλόπουλου) και ιδιωτικοποιήσεις.

Είναι σίγουρο ότι όσο οι αντιδράσεις του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος κινούνται στη λογική της «υποχρέωσης» χωρίς να δουλεύεται από κάτω ο συντονισμός και η προετοιμασία μια ολομέτωπης αντεπίθεσης για την υπεράσπιση πρωτίστως του δικαιώματος στην εργασία αλλά και των άλλων εξίσου σημαντικών εργασιακών – ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που καταργούνται από την μνημονιακή πολιτική κατ’ εντολή του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο η εργατική τάξη θα «θρηνεί θύματα».

Η «ακέφαλη», χωρίς προεδρείο ΑΔΕΔΥ δεν είναι απλά ένα μειονέκτημα για την λειτουργικότητα της συνομοσπονδίας, είναι ευεργέτημα για την κυβέρνηση να προχωράει και να εφαρμόζει ότι πιο αντεργατικό εξυπηρετεί το ξένο και εγχώριο κεφάλαιο που θέλει κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους. Και φυσικά δεν εννοούμε ένα προεδρείο τύπου ΓΣΕΕ και Παναγόπουλου, που στο πρόσφατο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ καταδίκασαν οι εργαζόμενοι αφαιρώντας την πλειοψηφία από τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ. Χρειάζεται η σύσταση προεδρείου με ταξικό προσανατολισμό και αγωνιστική κατεύθυνση που μπορεί να συντονίσει και να οργανώσει αγώνες με ελπιδοφόρα αποτελέσματα, βοηθώντας παράλληλα και την αναγκαιότητα της ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Γεγονός όμως που μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να «συμμερίζονται» όλες οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της αριστεράς όπως του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) και των ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΙΑ) που μπροστά στα κρίσιμα και έντονα προβλήματα των εργαζομένων και στη λαίλαπα των χιλιάδων απολύσεων, προτάσσουν το μικροκομματικό και παραταξιακό τους όφελος, που ευελπιστούν ότι θα αποκομίσουν με την στάση τους.

Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι η ώρα να περάσουν από την «κριτική» και την «καταγγελτική» στάση που κρατούν, στην ανάληψη των ευθυνών τους στο βαθμό που τους αναλογούν και αυτό, πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ!

δημοσίευσε ...