Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Νέες περικοπές ως 15% στο εφάπαξ Δημοσίων Υπαλλήλων


Αύξηση παρακράτησης φόρου στις συντάξεις, αναδρομικά από 1/1/2014
Υπογράφεται τη Δευτέρα η υπουργική απόφαση για το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, ο οποίος θα οδηγήσει σε μειώσεις έως 15% στο δημόσιο.

Εξαιρούνται 25.427 δημόσιοι υπάλληλοι που κατέθεσαν τα χαρτιά τους έως το τέλος Αυγούστου 2013, οι οποίοι θα λάβουν το εφάπαξ εντός του 2014 υπολογισμένο με τον παλαιό τρόπο.

Οι υπόλοιποι 18.573 που έκαναν τις αιτήσεις τους από την 1 Σεπτεμβρίου του 2013 και μετ'α θα δουν μειώσεις από 8% έως 15%.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε στο Mega ότι οι μειώσεις στα εφάπαξ θα περιοριστούν κυρίως στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στα υπόλοιπα ταμεία οι αλλαγές στα ποσά θα είναι οριακές.

Στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα δεν θα υπάρξουν αλλαγές.
«Η σχετική οδηγία συμπεριλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση, που θα υπογράψει σήμερα, Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 και θα πάρει ΦΕΚ, τάχιστα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε o κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το νέο σύστημα προβλέπει τη δημιουργία «ατομικών μερίδων» για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα του κάθε Ταμείου.

Για να μην υπάρξουν δραματικές ανατροπές στο εφάπαξ, όπου καταγράφονται ληξιπρόθεσμες οφειλές -για παράδειγμα στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων- αυτές θα μοιραστούν σε βάθος 15ετίας.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΦΟΡΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ 1/1/14

Μείωση των συντάξεων κατά 2,3% έως 6% φέρνει το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών, το οποίο θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Με το νέο σύστημα ο φόρος για τις επικουρικές συντάξεις δεν θα υπολογίζεται πλέον αυτοτελώς, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη και ο φόρος θα υπολογίζεται επί του συνόλου. Στο συνολικό ποσό θα παρακρατείται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συνολική σύνταξη να «ανεβαίνει» σε πολύ πιο υψηλά φορολογικά κλιμάκια όπου ισχύουν μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου και η τελική επιβάρυνση -μέσω των μηνιαίων κρατήσεων φόρου- να αυξηθεί σημαντικά.

Ετσι πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να είναι μειωμένες κατά 2,3% έως και 6%.

Το νέο σύστημα πιθανότατα να ενεργοποιηθεί μετά τις εκλογές, για τις συντάξεις που θα καταβληθούν τον Ιούλιο, καθώς η εταιρεία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), που αναλαμβάνει την εφαρμογή του νέου μέτρου, δεν είναι ακόμη έτοιμη για να υπολογίζει την παρακράτηση φόρου με το νέο σύστημα.

πηγή : iskra

δημοσίευσε ...