Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

«Αρμαγεδδών» Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο δημόσιο για το 2014-16

Συρρίκνωση δομών και απολύσεις εργαζομένων προβλέπει η στρατηγική της Διοικητικής …απορρύθμισης στο Δημόσιο για τα έτη 2014 – 2016.
Τους τέσσερις πυλώνες των προτεραιοτήτων του, όσον αφορά στη στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση μέχρι το 2016, δημοσιοποίησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε ένα κείμενο 33 σελίδων, όπου αναλύεται ένα στοχευμένο διετές σχέδιο δράσης, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη εκτεταμένη προσπάθεια εξορθολογισμού του αριθμού των δομών της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Ειδικότερα, σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης αναμένεται η μείωση των Γενικών Διευθύνσεων κατά 23%, των Διευθύνσεων κατά 38% και των Τμημάτων κατά 35%». 
Ήδη, όπως επισημαίνει, «από τα τέλη του 2009 έως το Μάρτιο του 2014 η απασχόληση στο Δημόσιο Τομέα έχει συρρικνωθεί κατά 27% (247,678 λιγότεροι μισθοδοτούμενοι). Το σύνολο των μισθοδοτούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται πλέον στο 7,9% του συνολικού εργατικού δυναμικού (έναντι 15,5% μέσου όρου των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ)». 
Όσον αφορά στα συγκεκριμένα έργα και στους τέσσερις πυλώνες των προτεραιοτήτων, που σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα συντελέσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις, αυτοί αφορούν: 
α) στην αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών, 
β) στη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, 
γ) στον εξορθολογισμό βασικών διοικητικών λειτουργιών, και
δ) στην ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. 
Το σχέδιο δράσης, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με το σχεδιασμό για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020) όσο και με τη δεκαετή αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευρώπη 2020», σύμφωνα με το υπουργείο «τέμνεται οριζόντια από τις αρχές, τα σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των νέων τεχνολογιών και διασφαλίζει παράλληλα τη συνέργεια με τη στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση».

 Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014-2016 PDF | DOC |
πηγή : ergasianet.gr

δημοσίευσε ...