Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Χιλιάδες διαδηλωτές «έσπασαν» την απαγόρευση



Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την Πλατεία Κλαυθμώνος και τις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου, ανταποκρινόμενοι μαζικά στο κάλεσμα των κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς και εργατικών σωματείων, κόντρα στον αστυνομικό αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας και τις γενικευμένες απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και πορειών.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πιστή στο αυταρχικό δόγμα «νόμος και τάξη», εξέδωσε φιρμάνι μέσω του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής και απαγόρευσε κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία για την Τρίτη και την Τετάρτη (1-2/4), ημέρες όπου θα πραγματοποιηθεί η λεγόμενη «Άτυπη Σύνοδος του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων» στο Ζάππειο, στα πλαίσια της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι τόσο οι μισητοί γραφειοκράτες της ΕΕ όσο και η «παραδομένη» συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τρέμουν τη λαϊκή κατακραυγή!
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ, η Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (ΜΕΤΑ), το ΤΕΕ, οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλοι φορείς, απηύθυναν καλέσματα για συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 6:00 μ.μ., ενώ την ίδια ώρα κάλεσε στα Προπύλαια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ενώ το ΠΑΜΕ διοργάνωσε το δικό του συλλαλητήριο, στις 7:00 το απόγευμα στην Ομόνοια.

ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
Η αστυνομία είχε φράξει από νωρίτερα το απόγευμα τις δύο λεωφόρους που οδηγούν στο Σύνταγμα (Σταδίου και Πανεπιστημίου) με κλούβες των ΜΑΤ και απαγόρευσε στους διαδηλωτές να προχωρήσουν. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Γ. Αμανατίδης, Κ. Μπάρκας, Απ. Αλεξόπουλος, Θαν. Πετράκος, Β. Διαμαντόπουλος και Χρ. Καραγιαννίδης, οι οποίοι βρέθηκαν στην κεφαλή της πορείας, προχώρησαν προς τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων και απαίτησαν να ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσει η πορεία.
Η αστυνομία, εκτελώντας κυβερνητικές εντολές, απέρριψε το αίτημα και απείλησε ανοιχτά πως θα χτυπήσει τους διαδηλωτές αν γίνει προσπάθεια να σπάσει ο κλοιός.
Στις 8:15 μ.μ. περίπου, η αστυνομία εντελώς απρόκλητα, επιτέθηκε σε διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι στην οδό Σταδίου, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και τους απώθησαν βίαια προς την κατεύθυνση της Ομόνοιας. Ταυτόχρονα, δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ, εκτελώντας επιχείρηση εκκαθάρισης - εκκένωσης του χώρου των Προπυλαίων, επιτέθηκαν στους διαδηλωτές στην οδό Πανεπιστημίου.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Τα ΜΑΤ κυριολεκτικά έπνιξαν στα δακρυγόνα το κέντρο της Αθήνας. Η αγριότητα της αστυνομίας δεν σταμάτησε στην εκτεταμένη ρίψη χημικών, αλλά τα μηχανάκια της ομάδας ΔΙΑΣ έπεσαν πάνω στους διαδηλωτές, προκειμένου να σπάσουν τα μπλοκ των συνδικάτων και των οργανώσεων. Οι άνδρες των ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ προχώρησαν σε 8 αυθαίρετες προσαγωγές.
Αποτέλεσμα της παραπάνω αυταρχικής αστυνομικής τακτικής ήταν οι ειρηνικοί διαδηλωτές, οι οποίοι μέχρι τότε παρέμεναν αμετακίνητοι στη θέση τους, να υποχωρήσουν προς την Πλατεία Ομονοίας, όπου και διαλύθηκαν στις 9:30 μ.μ. περίπου.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Ο Παν. Λαφαζάνης, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Οι κυβερνητικές απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων στην Αθήνα γυρίζουν τη χώρα στις πιο μαύρες και σκοτεινές μέρες της ιστορίας της. Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο και μπανανία των ευρωμανδαρίνων. Οι απαγορεύσεις θα μείνουν στα χαρτιά. Θα τις ακυρώσει ο αγωνιζόμενος λαός στην πράξη. Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει. Η προοδευτική δημοκρατική ανατροπή έρχεται

δημοσίευσε ...