Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Πρόκληση να σηκωθούμε από τον «καναπέ» η αυριανή ΑΠΕΡΓΙΑ


ΟΛΟΙ / ΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟ, ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

μαζικό και δυναμικό παρόν θα απαντήσει αύριο το εργατικό, λαϊκό κίνημα ενάντια στις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης και των δανειστών. Μπροστά στη μονοδρομική πολιτκή της ύφεσης και της λεηλασίας η μόνη μονοδρομική λαϊκή επιλογή είναι η παρουσία όλων των εργαζόμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων και της νεολαίας στο αυριανό συλλαλητήριο, στις 11.00π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής απεργίας. Το ΠΑΜΕ θα διοργανώσει ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Ομόνοια, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε συγκέντρωση στο Μουσείο στις 10:30 π.μ.

Ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι, γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς ,στα λιμάνια και στην τοπική αυτοδιοίκηση καλούν σε παλαϊκή συστράτευση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες, μνημονιακές πολιτικές.

Με την κυβέρνηση να παίζει στις πλάτες του λαού το νέο προεκλογικό «Success Story» ευαγγελιζόμενη την έξοδο στις αγορές και μοιράζοντας ανύπαρκτα, επί της ουσίας, “δωράκια” , επιχειρείται για μιά ακόμα φορά η μετακίνηση της πολιτικής ατζέντας από τα ουσιαστικά προβλήματα και τα δυσβάκτακτα “νεοαποικιακιά” αντιεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα σε υποτιθέμενες ανακάμψεις και “κοινωνικά μερίσματα”. 

Η ίδια, όμως, η ελληνική πραγματικότητα διαψεύδει με τον πιο περίτρανο τρόπο τους κυβερνητικούς αυτούς πανηγυρισμούς. Η τελευταία έκθεση της Κομισιόν δείχνει πως περίπου το 25% του πληθυσμού στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με την φτώχεια, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη για το 2013. Ελληνική πρωτιά και για τη μείωση των εισοδημάτων, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά και στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Παράλληλα η ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, βρίσκεται στο 27,5%, ενώ για τους νέους εκτοξεύεται στο 58,3%.
Όσo για το περίφημο «κοινωνικό μέρισμα» που αναμασά η κυβέρνηση, για να καλύψει τις καταστροφικέ της επιλογές, αρκεί να αναφερθεί ότι για την προεκλογική έξοδο στις αγορές, από τις οποίες η κυβέρνηση εκτιμά πως θα αντλήσει περίπου 2 δις ευρώ μέσω ομολόγων, θα πρέπει να καταβάλει τόκο που αντιστοιχεί στα 500 εκατ. ευρώ, ποσό ίσο με αυτό του “κοινωνικού μερίσματος”.

Ο κατήφορος δεν έχει τέλος με το νέο, στην ουσία, μνημόνιο που ψηφίστηκε με πραξικοπηματικές διαδικασίες το προπερασμένο Σαββατοκύριακο και με το νέο μνημόνιο που, ενδεχομένως ετοιμάζεται.

Ετοιμάζουν βήμα βήμα την κατάργηση των τριετιών, που θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο  τους μισθούς στα  κατώτατα μισθολογικά όρια. Στην περίοδο της πρωτοφανούς ανεργίας, σχεδιάζουν να απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις, πυροδοτούν ακόμη περισσότερο την αύξηση της ανεργίας, διευκολύνουν τις απολύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και ανοίγουν τις πόρτες για αντικατάσταση των εργαζομένων με εργαζόμενους χαμηλού κόστους. Διευρύνουν το καθεστώς της ενοικίασης των εργαζομένων σ’ όλες τις επιχειρήσεις.

Τελειωτικό, σχεδόν, χτύπημα δέχεται το ασφαλιστικό σύστημα. Το οδηγούν σε αδιέξοδο μετά και τη νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση των εσόδων του κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε νέα μείωση των συντάξεων και βάζει από το παράθυρο την ιδιωτική ασφάλιση σε βάρος του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Σχεδιάζουν να βάλουν χέρι ακόμα και στο «ιερό» δικαίωμα της απεργίας, ετοιμάζονται να παραχωρήσουν στους εργοδότες έπειτα από 32 χρόνια,  το δικαίωμα της ανταπεργίας, βάζουν στο στόχαστρο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, για να πληγούν οι αγώνες  των εργαζομένων.

Η απάντηση των εργαζόμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων, του μαζικού λαϊκού κινήματος είναι να δώσουν ηχηρό και μαχητικό παρών στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολτικές και τις κυβερνήσεις που τις υπηρετούν.


Πηγή : iskra

δημοσίευσε ...