Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Η Π.Ο.-Ο.Τ.Α ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ «ΟΜΗΡΙΑΣ» ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.


Αθήνα, 23 Αυγούστου 2011
Αριθμ. Πρωτ.: 804






Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση μετά τα νέα προγράμματα εργασιακής ομηρίας που προώθησε μέσα από το πρόγραμμα «Κοινωφελούς εργασίας» και την «απασχόληση» 55.000 ανέργων μέσω Μ.Κ.Ο. επαναφέρει… σαν ξαναζεσταμένο φαγητό την πρόσληψη μέσω προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ. 55.000 ατόμων για την απασχόλησή τους σε έργα αυτεπιστασίας των Δήμων.
Οι πηγές χρηματοδότησης αυτού του προγράμματος θα είναι τακτικά έσοδα των Ο.Τ.Α. (φόρος ζύθου, τέλη διαφήμισης και το τέλος ακίνητης περιουσίας) τα οποία θα δεσμευτούν για 25 χρόνια ώστε να αποτελέσουν την εγγύηση για το δανεισμό με 1,5 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το δάνειο αυτό θα είναι διάρκειας 25 ετών και θα καλύψει τη συμμετοχή των Δήμων στο πρόγραμμα… δηλ. με ξένα κόλλυβα η κυβέρνηση κάνει μνημόσυνο.
Για την δέσμευση των πόρων χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των Ο.Τ.Α.
Είναι η ίδια προσπάθεια που επιχείρησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2009 για την πρόσληψη 20.000 ανέργων με πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάτω από τη δυναμική αντίδρασή μας η τότε νεοεκλεγείσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών είχε απορρίψει την εφαρμογή του προγράμματος.
Η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος οδηγεί μαθηματικά το σύνολο των Ο.Τ.Α. σε οικονομική κατάρρευση καθώς θα συμμετέχουν σχεδόν στο σύνολο των δαπανών για την μισθοδοσία τους.
Επιλογές που ουσιαστικά διευρύνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και οδηγούν μαθηματικά τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία σε οικονομική κατάρρευση.

Ενώ οι Ο.Τ.Α. αναγκάζονται για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος να προσφύγουν σε δανεισμό 1,5 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκχωρεί έτσι θεσμοθετημένους πόρους, υποθηκεύοντας το μέλλον της αλλά και το μέλλον των πολιτών και των εργαζομένων.
Η αποτροπή των νέων «προσλήψεων» με ελαστικές σχέσεις εργασίας πρέπει να γίνει καθημερινή υπόθεση ΟΛΩΝ μας, πρέπει να αναγκάσουμε την κυβέρνηση και τους αιρετούς να προχωρήσουν στην προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των καθημερινών λειτουργιών των Ο.Τ.Α. που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των υπηρεσιών και στην παροχή τους στους πολίτες, με προτεραιότητα στις ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες όπου οι εργαζόμενοι κατά εκατοντάδες απολύονται ενώ οι υπηρεσίες οδηγούνται σε σταδιακή κατάργηση και ιδιωτικοποίηση.
Να μπει επιτέλους ένα τέλος στην πολιτική της ρουσφετολογίας, της κομματικής πελατείας και της συνεχιζόμενης ΟΜΗΡΙΑΣ χιλιάδων εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.
Συνάδελφοι,
Για να έχει θετικό αποτέλεσμα η παρέμβασή μας πρέπει να υπάρξει η κινητοποίηση όλων των εργαζομένων  του κλάδου, σε αντίθετη περίπτωση οδηγούμαστε τόσο οι Ο.Τ.Α. όσο και εμείς σε οικονομική κατάρρευση και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην καταστροφή.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

        Ο Πρόεδρος                        Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας


Θέμης Μπαλασόπουλος                  Γιάννης Τσούνης

δημοσίευσε ...