Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΣΟΜΕΔΠ: Έστω και τώρα δώστε μέσα προστασίας στους εργαζόμενους


Έγγραφο με αρ. πρωτ. 16815/27-3-2020 του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά προς τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη για τα ελλιπέστατα μέσα προστασίας των εργαζομένων κατά την εργασία τους και την επιτακτική ανάγκη θωράκισης τους από την πανδημία του κορωνοϊού που έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας παγκοσμίως.
Θέμα: «Μέσα προστασίας εργαζομένων από την μετάδοση του κορωνοϊού»
Κύριε Δήμαρχε,
Οι εργαζόμενοι στους δήμους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας παγκοσμίως. Προσπαθούν κάτω από δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις και στέκονται στο ύψος των περιστάσεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Δεν μπορούμε όμως να αδιαφορήσουμε μπροστά στον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι εργαζόμενοι από τα ελλιπέστατα μέτρα που έχετε πάρει σαν Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα, για την θωράκιση των εργαζομένων από την θανατηφόρα πανδημία και την μετάδοσή της, τόσο στην υπηρεσία καθαριότητας – ανακύκλωσης, όσο και των εργαζομένων άλλων υπηρεσιών, όπως μας ενημερώνουν οι συνάδελφοί μας.
Παρά την συνάντηση του ΔΣ του Σωματείου μας με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, όπου του εκφράσαμε την ανάγκη χορήγησης των απαραίτητων μέσων προστασίας ώστε οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας (τεχνίτες, οδηγοί, χειριστές και εργάτες) αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες (ηλεκτροφωτισμό – πράσινο, τεχνικά έργα κλπ) να προστατέψουν την υγεία τους κατά την εργασία τους αλλά και να μην γίνουν φορείς διασποράς του θανατηφόρου ιού, καμία βελτίωση δεν υπήρξε.
Επιπλέον παρατηρείται το φαινόμενο μη προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών απόρρητων ιατρικών δεδομένων (ιατρ. εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή κλπ) συναδέλφων που καταθέτουν αίτηση χορήγησης «ειδικής άδειας» και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, τα οποία σύμφωνα με την νομοθεσία ο μόνος που μπορεί να τα επεξεργαστεί είναι ο Γιατρός Εργασίας και ουδείς άλλος.
Αποτέλεσμα της επεξεργασίας των ευαίσθητων προσωπικών απόρρητων ιατρικών δεδομένων από αναρμόδιους είναι να μπαίνουν εμπόδια στους εργαζόμενους που δικαιούνται για την προστασία της υγείας τους τη χρήση της «ειδικής άδειας» ή και να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους.
Επειδή όπως μας πληροφορούν οι ειδικοί επιστήμονες ο κίνδυνος του κορωνοϊού δεν πέρασε αλλά πολύ περισσότερα τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ζητάμε τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που δεν εφαρμόστηκαν ή εφαρμόστηκαν κατά το ελάχιστο, να εφαρμοστούν τώρα.
Ζητάμε :
Να δίνεται η «ειδική άδεια» σε όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου σύμφωνα τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και των σχετικών ερμηνευτικών εγκυκλίων χωρίς την επεξεργασία  των ευαίσθητων προσωπικών απόρρητων ιατρικών δεδομένων από αναρμόδιους, εφόσον δεν υπάρχει Γιατρός Εργασίας. Η ευθύνη της έλλειψης Γιατρού Εργασίας βαραίνει τον Δήμο και όχι τους εργαζόμενους.
Να χορηγούνται καθημερινώς στους εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας (τεχνίτες, οδηγοί, χειριστές και εργάτες) αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες (ηλεκτροφωτισμό – πράσινο, τεχνικά έργα κλπ),
1. Φόρμα Εργασίας (ολόσωμη) μιας χρήσης
2. Μάσκα Αναπνοής μιας χρήσης
3. Γάντια μιας χρήσης
4. Προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια
5. Κατάλληλη ποσότητα σαπουνιού και αντισηπτικού
6. Σε όλα τα οχήματα – μηχανήματα να υπάρχει αντισηπτικό για να απολυμαίνει ο οδηγός – χειριστής τα μέρη του οχήματος – μηχανήματος της καμπίνας που έρχεται σε επαφή (τιμόνι, λεβιές ταχυτήτων, χειριστήρια κλπ)
7. Τακτικό πλύσιμο και απολύμανση των οχημάτων μηχανημάτων
8. Τακτική απολύμανση των χώρων εργασίας
Θεωρούμε ότι όλα τα παραπάνω είναι τα ελάχιστα που μπορούν να εφαρμοστούν για την προστασία των εργαζομένων απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και την μετάδοσή του.
Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου όλα τα παραπάνω να εφαρμοστούν.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας

Μιλτιάδης Λουκίσας      Αργύρης Φώτης

δημοσίευσε ...