Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Όχι στο ξεπούλημα υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ
Πέρασαν σχεδόν εννέα (9) χρόνια από την ψήφιση του μνημονιακού Ν.3979/2011 και του άρθρου 61 «Σύναψη Δημόσιων Συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας», γνωστό ως «άρθρο Ραγκούση», τότε Υπουργού Εσωτερικών, με το οποίο τα Δημοτικά Συμβούλια με αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη απόφασή τους η οποία λαμβάνονταν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Μελών τους, μπορούσαν να συνάψουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών για την συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων με ιδιώτες. Μια ξεκάθαρη εκχώρηση Δημοτικών υπηρεσιών και κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα τους.
Εννέα (9) χρόνια γεμάτα από αγώνες, αντιδράσεις, δυναμικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους-Μέλη της, για την αποτροπή κάθε προσπάθειας ξεπουλήματος, κατάργησης και διάλυσης Δημοτικών Υπηρεσιών που γίνονταν «βορά» στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αποτέλεσμα των αγώνων, η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρεσιών που προσπάθησαν να ξεπουλήσουν στους ιδιώτες οι Δημοτικές Αρχές σε όλη τη χώρα, να παραμείνουν στη διαχείριση των Δήμων και να διατηρηθεί ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας τους.
Η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα και παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 «Σύναψη Δημόσιων Συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας», του γνωστού «άρθρου Ραγκούση» και παρότι είχε καταγγείλει την ψήφισή του, δεν προχώρησε στην κατάργησή του, στηρίζοντας ουσιαστικά την επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Με το άρθρο 178 του Ν.4635/2019, η «κυβέρνηση Μητσοτάκη» με Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο αντικαθιστά το άρθρο 61 του Ν.3979/2011, προσθέτει τις υπηρεσίες Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού, απλοποιεί τις διαδικασίες εκχώρησής τους με απλές πλειοψηφικές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και καταργεί την ανάγκη ύπαρξης αιτιολογίας και τεκμηρίωσης των αποφάσεων αυτών. Ειδικά για τις συμπράξεις μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. για τον Ηλεκτροφωτισμό, η οσμή σκανδάλου είναι έντονη, αφού συγκεκριμένες εταιρείες προωθούν και «προωθούνται» να αναλάβουν την αντικατάσταση αλλά και την συντήρηση των νέων λαμπτήρων τύπου LED, αμφιβόλου ποιότητας και απόδοσης, για περίπου δέκα πέντε (15) έτη, με την προϋπόθεση είτε της ενεχυρίασης των ανταποδοτικών τελών είτε το όποιο κέρδος να μην επιστρέφει στην τσέπη του Δήμου και των Δημοτών αλλά στην τσέπη συγκεκριμένων ιδιωτών.
Νέοι δυναμικοί αγώνες για την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους-Μέλη της με οργανωμένες παρεμβάσεις σε όλα σχεδόν τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της χώρας με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών να μην αποδέχεται την εφαρμογή του άρθρου 178 και να ζητά την κατάργησή του.
Πιστοί και υποταγμένοι στις μνημονιακές εντολές και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για κατάργηση, εκχώρηση και ξεπούλημα Δημοσίων και Δημοτικών υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο με πρόσχημα την «Ανάπτυξη», η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βλέποντας την ήττα που υπέστη από τους εργαζόμενους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις εκατοντάδες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων κατά της εφαρμογής του άρθρου 178, εν κρυπτώ, λίγο πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ρύθμιση Ζητημάτων Αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» κατέθεσε τροπολογία με την οποία διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου των Δήμων με την μεταφορά της αρμοδιότητας ψήφισης και έγκρισης των συμβάσεων με τους Ιδιώτες στην Οικονομική Επιτροπή, όπου η κάθε Διοίκηση εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία!
Η «κυβέρνηση Μητσοτάκη» ψηφίζοντας ουσιαστικά αντιδημοκρατικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση διατάξεις προσπαθεί ουσιαστικά να «επιβάλλει» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες. Απαξιώνοντας Δημοτικά Συμβούλια και την αρχή της πλειοψηφίας που αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης για υποβάθμιση και απαξίωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ξεπουλήματος βασικών υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες με συνοπτικές διαδικασίες, οι εργαζόμενοι, είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια!
Όπως στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα αντισταθούν μαζικά και δυναμικά σε κάθε συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής που συζητείται η ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων. Για ακόμη μια φορά οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και μερίδας Αιρετών θα μείνουν στα «χαρτιά».
Τη στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται από την Πανδημία του Κορωνοϊού, την στιγμή που γίνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά κατανοητό ότι μόνο ένα καλά οργανωμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μπορεί να στηρίξει τις ανάγκες των πολιτών της σε κρίσιμες ώρες, την στιγμή που θα έπρεπε να απολογηθούν για την πολιτική που άσκησαν τα προηγούμενα χρόνια των Μνημονίων με κλείσιμο Νοσοκομείων, συρρίκνωση δομών του Δημοσίου και απολύσεις, συνεχίζουν να στηρίζουν με κατάπτυστες «τροπολογίες» τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων σε ζημία των πολιτών.
Ακόμη και αυτή την δύσκολη ώρα, την στιγμή που οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα όλης της χώρας αδιαμαρτύρητα και με αυταπάρνηση, συνεχίζουν αδιάλειπτα την αποκομιδή των απορριμμάτων χωρίς πολλές φορές να έχουν τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), με κίνδυνο της υγείας τους και των οικογενειών τους, το Υπουργείο Εσωτερικών αντί να προβεί στην άμεση ενίσχυση των εργαζομένων με μάσκες, γάντια, ειδικές στολές εργασίας, αντισηπτικά και όποιο άλλο αναγκαίο μέτρο, αντί να γίνουν άμεσα προσλήψεις έστω με την διαδικασία των έκτακτων αναγκών για την αντιμετώπιση της κρίσης, βρήκε την ευκαιρία να «προωθήσει» την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών προτρέποντας οι Δήμοι να αναθέσουν τις υπηρεσίες Καθαριότητας σε ιδιώτες!!!
Καλούμε τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έστω και αυτές τις δύσκολες ώρες σε επαγρύπνηση, εγρήγορση και ετοιμότητα, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ιερά και όσια. Να ελέγχουν τις Προσκλήσεις σε κάθε συνεδρίαση των Οικονομικών Επιτροπών (Ο.Ε.) με τα θέματα προς συζήτηση και όπου διαπιστώνουν ότι επιχειρείται ιδιωτικοποίηση να παρεμβαίνουν δυναμικά ενημερώνοντας άμεσα την Ομοσπονδία.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση και πανικό! Οι προεκλογικές υποσχέσεις της για εκχωρήσεις κερδοφόρων Δημοτικών υπηρεσιών σε μεγαλοεργολάβους και μεγαλοεπιχειρηματίες βρίσκουν «τοίχο». Τον «τοίχο» της αντίστασης των εργαζομένων που αγωνίζονται για τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μοναδικό στόχο την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 178 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4635/2019
ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 117 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4674/2020
ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ…!!!

δημοσίευσε ...