Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

1η Μάη, «8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες δουλειά κι 8 ώρες για ό,τι θέλει ο καθένας»


Foto από παλαιότερη εκδήλωση τιμής και μνήμης της Εργατικής Πρωτομαγιάς (ΣΟΜΕΔΠ)
Δελτίου Τύπου του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά για την Εργατική Πρωτομαγιά          
Μέσα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού στην χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν ξεχνάμε την 1η Μάη. Ημέρα σύμβολο για τους αγώνες της εργατικής τάξης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Όσο η Δημοτική Αρχή Πειραιά και οι «βαστάζοι» της σε εργοδοτικούς συλλόγους του Δήμου και στην διοίκηση θέλουν να μας κάνουν να την ξεχάσουμε εκδίδοντας ανυπόγραφες «διαταγές» ότι «Την Παρασκευή 1η Μάη δουλεύουν ΑΠΑΝΤΕΣ…», ΔΕΝ θα τα καταφέρουν!!!
Την Παρασκευή 1η Μάη, ενώνουμε την φωνή μας με τα ταξικά συνδικάτα και τους εργαζόμενους και τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, το Μάη του '36, τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή.
Παράλληλα αποδίδουμε και φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων.
Η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, παρά τον ηρωισμό των εργαζομένων σε αυτά, η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων στοιχειώδους προστασίας με κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, η ανεργία, η δοκιμή νέων, πιο εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία, είναι μερικές μόνο από τις καθημερινές εικόνες που αποδεικνύουν τη σήψη και την ιστορική χρεοκοπία του καπιταλισμού.
Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία, να παραμείνουν.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανοχή και την πολιτική συναίνεση των κομμάτων των αντεργατικών πολιτικών της ΕΕ, του κεφαλαίου και των μνημονίων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να καταργήσουν όποιο εργατικό δικαίωμα είχε παραμείνει όρθιο με τους σκληρούς μας αγώνες μέσα στην προηγούμενη κρίση, να εντείνουν την εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης.
Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται το καθεστώς της μισής δουλειάς - του μισού μισθού ενώ η ανεργία θα εκτιναχτεί πάλι.
Με τις ΠΝΠ η κυβέρνηση έβαλε στη λαιμητόμο κύρια δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και στους δήμους, όπως το ωράριο, η πενθήμερη εργασία, οι άδειες, η απασχόληση σε αλλότρια καθήκοντα, η υπεραπλούστευση των διαδικασιών ανάθεσης εργασιών σε εργολάβους.
Η πλειοψηφία των δημάρχων, παρά ότι ο κλάδος μετρά δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες ατυχήματα κατά την ώρα της εργασίας, στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, αδιαφορούν επίσης προκλητικά για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, όσο και για τα αναγκαία μέσα προστασίας των εργαζομένων από την μετάδοση του κορωνοϊού, θεωρώντας τους αναλώσιμους.
Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι για μια ακόμη φορά τα μεγάλα θύματα αυτής της «υγειονομικής» κρίσης, που λειτουργεί ως καταλύτης για μια νέα βαθιά οικονομική κρίση, αλλά και για την προώθηση των σχεδιασμών και απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.
Ο κορωνοϊός θα γιατρευτεί και η πανδημία θα περάσει, όπως πέρασαν κι άλλες στο παρελθόν, ο καπιταλισμός όμως είναι αθεράπευτος και θα συνεχίζει να βασανίζει την ανθρωπότητα, με τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, την καταστροφή του περιβάλλοντος, μέχρι οι λαοί να αποφασίσουν να βγουν στο προσκήνιο των εξελίξεων.
Εμείς όμως παραμένουμε όρθιοι και δυνατοί!
Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση.
Ο δικός μας δρόμος έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
«Όχι δεν μπορείς να με φοβίσεις γιατί είμαι με το σωματείο...»
Την Παρασκευή 1η Μάη συμμετέχουμε στις συμβολικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά και σε μεγάλους δήμους στην Αττική, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.
***Πειραιάς: 10.30π.μ. στο μνημείο Εργατών (πλατεία Κανάρη-Πασαλιμάνι)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το παρακάτω χαρτί αναρτήθηκε σε τομέα Καθαριότητας του Δήμου Πειραιά με εντολή της διοίκησης .....

δημοσίευσε ...