Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Κραυγή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης από τους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι»


Οι εργαζόμενοι που στην οικονομική κρίση είχαν κληθεί να σηκώσουν το βάρος της εξυπηρέτησης βασικών αναγκών επιβίωσης των «ευπαθών» ομάδων  που δημιούργησαν οι πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης του λαού, οι ίδιοι εργαζόμενοι έχουν κληθεί εκ νέου από την κυβέρνηση να βάλουν πλάτη για να αντιμετωπιστεί άλλη μία κρίση, αυτή την φορά υγειονομική.
Εργαζόμενοι απλήρωτοι επί μήνες, απροστάτευτοι χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, επιφορτισμένοι με επιπλέον καθήκοντα και κυρίως να παραμένουν όμηροι των κυβερνήσεων συνεχίζουν με υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και αλληλεγγύη να εξυπηρετούν τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας.
Όσο τεράστια όμως είναι η αναγνώριση της κοινωνίας στους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι» και στη δομή, τόσο μεγάλος και ανάλγητος είναι ο εμπαιγμός που δέχονται και από την σημερινή κυβέρνηση.
Την διαμαρτυρία τους αλλά και την συνέχεια των διεκδικήσεων τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» με στην επιστολή που απέστειλε το Πανελλήνιο Συντονιστικό ΒΣΣ στα υπουργεία εσωτερικών και εργασίας και στην ΚΕΔΕ     
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 
Κ. Υπουργέ,
πριν λίγες μέρες και ενώ η μια μετά την άλλη δομή έκλειναν στην τοπική αυτοδιοίκηση  ή έπαιρναν μέτρα προστασίας εργαζομένων και πολιτών, ανακοινώθηκε ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς πρωτόκολλο λειτουργίας, με κίνδυνο να κολλήσει τον ιό και φυσικά να τον διασπείρει…. καμιά οδηγία για την προστασία των εργαζομένων και καμία μέριμνα για την ασφάλειά τους δεν έχει δοθεί, παρ’ ότι ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή από το Πανελλήνιο συντονιστικό του ΒΣΣ..
Οι επιστολές των σωματείων στους αρμόδιους φορείς έπεσαν στο κενό. 
Από την άλλη το προσωπικό του ΒΣΣ σε πολλούς Δήμους της χώρας, εξακολουθεί να είναι απλήρωτο επί μήνες.
Και αναρωτιόμαστε, ποιος αλήθεια, αναλαμβάνει την ευθύνη για τον κάθε εργαζόμενο που μπαίνει σε σπίτι ηλικιωμένου χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς εκπαίδευση σχετικά με την πανδημία του κορονοιού;
Οι επαγγελματίες των δομών εργάζονται όσο μπορούν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες και κάτω από συνθήκες πίεσης, ικανοποιώντας τις ανάγκες των ωφελουμένων και διατηρώντας όσο γίνεται την αξιοπρέπειά τους.
Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε τα εξής:
α)Γιατί έχουν αφεθεί οι Δήμοι να αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων και να θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες; Τα Βοήθεια στο Σπίτι είναι μέρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας. Εξαγγέλθηκαν σαφείς οδηγίες για εμάς;
β)Γιατί δεν έχει προβλεφτεί πρωτόκολλο λειτουργίας όπως ζητήσαμε;
γ)Γιατί επιτέλους δεν ζητήθηκε η συμμετοχή των επαγγελματιών του Βοήθεια στο Σπίτι σε έναν συντονισμό με το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, Υγείας και την ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του ιού;
δ)Γιατί στην καινούρια προγραμματική σύμβαση, δεν αναφέρεται κουβέντα για την προκήρυξη του Βοήθεια στο Σπίτι;
ε)Αντί να γίνεται συζήτηση για αυξημένη χρηματοδότηση στους ΟΤΑ, η οποία κύριος οίδε που θα διοχετευτεί, γιατί δεν βγάζετε επιτέλους την προκήρυξη; Αλήθεια, ποιος άλλος κλάδος εργαζομένων είναι επί δεκαοκτώ  (18) συναπτά έτη συμβασιούχος, απλήρωτος, ενώ έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή με αίσθημα ευθύνης, και ανιδιοτέλειας?
στ)Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι του ΒΣΣ στο δώρο του Πάσχα όπως όλοι οι υπόλοιποι υγειονομικοί; Δεν είναι στην «πρώτη γραμμή»; Δεν αξίζουν κι αυτοί μια ηθική αλλά και οικονομική επιβράβευση;
Στην δίνη της πανδημίας, μοναδική πληρωμή το ευχαριστώ των πολιτών, μοναδικό εργαλείο οι γνώσεις και η εμπειρία μας. Καιρός όμως, να σεβαστούμε τους εαυτούς μας, την δουλειά μας και την κοινωνία που εργαζόμαστε. Για όλους αυτούς τους λόγους :
Διεκδικούμε:
•Έκδοση της προκήρυξης για τα «Βοήθεια στο σπίτι» ΑΜΕΣΑ.
•Καταβολή δώρου Πάσχα 50% του μισθού, όπως σε όλους τους/τις εργαζόμενους/ες στην Υγεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πρόνοιας (Υπάλληλοί ΥΠΕ, Κέντρων Υγείας, κ.α.).
•Ευελιξία στην παροχή βοηθείας στις ευπαθείς ομάδες, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των εργαζομένων και ωφελουμένων καθώς και η αξιοπρέπεια αμφοτέρων. Επιβολή στους ΟΤΑ τήρησης της κείμενης νομοθεσίας και των εγκυκλίων του Υπουργείου Εσωτερικών για τα μέτρα προστασίας στου χώρους εργασίας για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19.
•Να πάρουν θέση οι ΟΤΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών τόσο για τα «Βοήθεια στο Σπίτι», όσο και για την κοινωνική πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες μετά την πανδημία.
•Γραμμή στήριξης και καταγγελιών αυθαιρεσίας των ΟΤΑ
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΣΟ
1. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Αττικής
2. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
3. Σωματείο Εργαζομένων Κοινωνικώς Δομών Ν. Σερρών
4. Ένωση Προσωπικού Υπηρεσιών ΒΣΣ Κεντρικής Μακεδονίας
5. Σύλλογος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ν. Καστοριάς
6. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Καρδίτσας
7. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Μαγνησίας
8. Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές και Προνοιακές ΔομέςΛευκάδας
9. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Ζακύνθου
10. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Άργους
11. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Χίου
12. Σωματείο Εξυπηρέτησης και Φροντίδας Ευπαθών Ομάδων Κρήτης
13. Σύλλογος Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Λέσβου
14. Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Σάμου
15. Σωματείο εργαζομένων Κέρκυρας
16. Σωματείο εργαζομένων Εύβοιας

δημοσίευσε ...