Τρίτη 14 Απριλίου 2020

15 Απρίλη 2020: Στηρίζουμε τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ


Ανακοίνωση – Κάλεσμα από το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΚΗΣ για στήριξη των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ
Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ Ο.Τ.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ στηρίζει την αγωνιστική κινητοποίηση δεκάδων σωματείων εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα. Συμμετέχει στην πανελλαδική μέρα δράσης την Τετάρτη 15 Απρίλη για τους εργαζόμενους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με σύνθημα «στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας».
Την ώρα που τα κέρδη των ιδιοκτητών των σούπερ μάρκετ έχουν εκτοξευθεί, εκτοξεύτηκαν και οι καταγγελίες που επιβεβαιώνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία. Όσες διαφημίσεις και «ευχαριστήριες ανακοινώσεις» και να βγάζουν, κυβέρνηση και εργοδότες, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα που βλέπουμε όταν επισκεπτόμαστε τα σούπερ μάρκετ.
Οι συνάδελφοι στα σούπερ μάρκετ αμείβονται με ψίχουλα, δουλεύοντας σε εξοντωτικά ωράρια, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ταυτόχρονα βρίσκονται εκτεθειμένοι καθημερινά στον ιό, άλλωστε οι συγκεκριμένοι χώροι αποτελούν σήμερα τον πιο μαζικό χώρο συγκέντρωσης κοινού.
Σε όλες τις χώρες που δοκιμάζονται από την πανδημία μετράμε ήδη αρκετούς νεκρούς εργαζόμενους στα καταστήματα και στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ. Ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία με αιτήματα που αφορούν τα μέσα προστασίας. Αντίστοιχα στη χώρα μας υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που ανησυχούν για τη ζωή τους, για τη ζωή των οικογενειών τους καθώς τα μέτρα προστασίας κρίνονται από ελλιπή ως ανύπαρκτα. Παράλληλα υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων.
Ο κλάδος μας ξέρει από εργασία σε συνθήκες πανδημίας. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στις κοινωνικές δομές, πολλοί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σήμερα με αίσθημα ευθύνης δίνουν την καθημερινή μάχη παρά τις τραγικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής εργασίας και την εντατικοποίηση της εργασίας. Παρά την αβεβαιότητα για το μέλλον που προετοιμάζεται για τους εργαζόμενους συνολικά, ακριβώς από αυτούς που σήμερα βλέπουν τα κέρδη τους να ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο. Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία των εργαζομένων στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.
Να αναδειχτούν τα αιτήματα προστασίας, να στηριχθούν οι συνάδελφοί μας στα super market, να καταγγελθούν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
Στη γωνία περιμένουν αρκετοί πρόθυμοι για να λερώσουν τους εργαζόμενους που σήμερα υποκριτικά «χειροκροτούν». Τους συναντήσαμε πρόσφατα και με τον πιο προκλητικό τρόπο στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών. Αυτοί είναι οι πρώτοι που δε λογαριάζουν τη δημόσια υγεία, είναι απολογητές ενός συστήματος που αφήνει άοπλους τους υγειονομικούς και στέλνει «γυμνούς» στο στόμα του λύκου χιλιάδες εργαζόμενους.
Το όπλο μας είναι η αλληλεγγύη!
Δίπλα στους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ παλεύουμε και διεκδικούμε:
            Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
                 Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
                 Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
                 Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
                  Να τοποθετηθούν στα ταμεία όλων των καταστημάτων τζάμια προστασίας.
                  Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των Σούπερ Μάρκετ.
              Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των Σούπερ Μάρκετ, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
                  Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας». 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

δημοσίευσε ...