Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

η εκμετάλλευση των εργαζομένων "κοινωφελούς εργασίας" στο δήμο Πειραιά φτάνει μέχρι να κόβουν και το γάλα από τους δικαιούχους

 


Ανακοίνωση του Σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά

Οι εργαζόμενοι «κοινωφελούς εργασίας» του δήμου Πειραιά δεν ζούνε μόνο την εκμετάλλευση και την ανακύκλωση της ανεργίας, τόσο από την σημερινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με τους απαξιωτικούς όρους εργασίας. Έρχονται αντιμέτωποι και με  την αναλγησία και την μικρότητα της δημοτικής αρχής και της διοίκησης της υπηρεσίας καθαριότητας, παρά βέβαια του γεγονότος ότι με την εργασία τους λειτουργούν οι υπηρεσίες του δήμου και εξυπηρετούν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, ακόμα και στις πολύ δύσκολες συνθήκες πανδημίας που επικρατούν.

Εντελώς αυθαίρετα και παράνομα στους εργάτες «κοινωφελούς εργασίας» του Α’ τομέα καθαριότητας του δήμου Πειραιά «κάποιος» (?) αποφάσισε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται το ένα λίτρο φρέσκο γάλα καθημερινώς, που προβλέπετε από τον νόμο σε όλους τους δικαιούχους των Μέσων Ατομικής Προστασίας. Μάλιστα αυτός ο «κάποιος»(?) είχε και το θράσος να κολλήσει απαγορευτική ταμπέλα πάνω στο ψυγείο συντήρησης και διανομής του γάλακτος, προκειμένου να γίνει κατανοητή η απαξιωτική στάση του δήμου Πειραιά απέναντι τους.

Με την τρομοκρατία και τον φόβο να επικρατούν σε όλους τους χώρους εργασίας για να μένουν «κλειστά» τα στόματα των εργαζομένων, το γεγονός αυτό έγινε γνωστό από την αυτοπρόσωπη παρουσία μέλους του Δ.Σ του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά που επισκέφτηκε τον Α’ τομέα καθαριότητας προκειμένου να ενημερωθεί για τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν διαγνωσθεί και για την απολύμανση του χώρου που έπρεπε να έχει γίνει μετά την ύπαρξη κρουσμάτων αλλά μέχρι την Δευτέρα 29 Μαρτίου δεν είχε πραγματοποιηθεί.

Και επειδή τέτοια αχαρακτήριστα φαινόμενα παρατηρούνται και στην χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), να μην δίνονται τα ΜΑΠ, γιατί σύμφωνα με την προϊσταμένη της αποθήκης που είναι και συνδικαλίστρια – μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων – «δεν δικαιούστε γιατί σε λίγους μήνες τελειώνει η σύμβαση σας!!!», αναρωτιόμαστε πραγματικά αν ο διευθυντής καθαριότητας και οι προϊστάμενοι των τμημάτων της διεύθυνσης, προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες, γιατί έτσι αισθάνονται ότι εκπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την υποχρέωση τους  στον δήμαρχο που με ανάθεση και όχι κρίση τους έχει διορίσει σε αυτές τις θέσεις, αμείβοντας τους πλουσιοπάροχα με «υπερωρίες» όταν στους άλλους εργαζόμενους της υπηρεσίας πέφτει τσεκούρι ακόμα και στις δεδουλευμένες τους.

Σε κάθε όμως περίπτωση η ευθύνη βαραίνει την δημοτική αρχή που έχει κάνει τις επιλογές της και όπως δεν ξεχνάει ποτέ να επισημαίνει τις υποχρεώσεις των εργαζομένων, οφείλει να μην ξεχνάει και τις δικές της υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους και ειδικότερα στους εργαζόμενους που προσφέρουν την εργασία τους με μισθούς πείνας και καταδικασμένους από τις κυβερνήσεις στην εκμετάλλευση και την ανεργία.

Ζητάμε από την δημοτική αρχή να σταματήσει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους «κοινωφελούς εργασίας» σαν εργαζόμενους δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Να αποζημιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και να αποτιμηθούν σε χρήμα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και το γάλα που δεν χορηγήθηκαν στους εργαζόμενους για τα έτη 2019-2020, σύμφωνα με το έγγραφο με αρ. πρωτ. 43 / 26-10-2020 που έχει καταθέσει το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των στον δήμαρχο Πειραιά, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει γίνει καμία ενέργεια.


 

δημοσίευσε ...