Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Fast track διαδικασίες για την έξοδο 6.000 συμβασιούχων – Επέκταση και στον ιδιωτικό τομέα

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν συζητηθεί όλες οι υποθέσεις συμβασιούχων του Δημοσίου και των ΟΤΑ που παραμένουν στη δουλειά τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.
Η διάταξη θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, απειλώντας ουσιαστικά εργαζομένους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για παράνομη απόλυση. Συνταγματολόγοι και νομικοί μιλούν για διάταξη που παραβιάζει το πνεύμα του νομοθέτη.

Η σχετική απόφαση του Χ. Αθανασίου, που αφορά σε υποθέσεις που επρόκειτο να συζητηθούν το 2014 και 2015, για άμεση εκδίκασή τους, ουσιαστικά θα οδηγήσει εκτός Δημοσίου πολλούς από τους περίπου 6.000 συμβασιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. 

Να σημειωθεί ότι περίπου οι 3.500 εξ αυτών εργάζονται στους δήμους της χώρας.

Σκοπός του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου το αργότερο αρχές Νοεμβρίου να έχουν συζητηθεί όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων «για την προσωρινή ρύθμιση κατάστασης επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την οποία έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή» και αγωγές «για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, η πραγματική απασχόληση του οποίου έχει ως ασφαλιστικό μέτρο».

Έτσι, υποθέσεις που θα συζητούνταν το 2014 και το 2015 προσδιορίζονται πλέον για το 2013 με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του έτους να έχει ξεκαθαριστεί το ποιοι θα παραμείνουν και ποιοι θα εγκαταλείψουν τις εργασίες τους.

δημοσίευσε ...